Başkan Uslu’nun açıklaması şöyle;

Bölgemizde insanlarımıza yaşamsal maddi girdi sağlayan en önemli ürün olan fındık ticaretinde son dönemde yaşanan süreç tarafımızdan hayret, endişe ve tepki ile takip edilmektedir. Fındık sektöründe faaliyet gösteren İtalyan firması Ferrero nun, bu sezon uygulamasın da takındığı tavır ve izlediği yöntemler, haksız rekabet ve fındıkta tekelleşmeye yönelik tavırlar olarak ön plana çıkmaktadır.
Bu anlamda rekabeti engelleyici hal ve hareketlerin izlenmesi ve durum tespitini yapılması ve ilgili kurumlar nezdinde girişimlerde bulunulması Borsamızın kanunla belirlenen görevleri arasında yer almaktadır.
İlgili İtalyan firmanın tedarikçi sözleşmeleri ile yaptığı alımlarda ortaya çıkan fiili durum ve ilan ettiği fiyatların yarattığı ortam tüm kamuoyunda ve üreticilerimizde tepkilere neden olan bir durumdur. Bu fiiliyatın kabul edilmesinin beklenmesi asla düşünülemeyeceği gibi Borsamızca da kabul edilmesi mümkün değildir. Rekabetçi ekonomilerde piyasa fiyatının oluşmasının ön koşulu; çok sayıda alıcı ve satıcıların tekel etkisi ve baskısı olmadan arz ve taleplerinin çakışması ile ortaya çıkan durumdur. Hal böyle iken herhangi bir firmanın ortaya çıkarak kendine göre bir fiyat açıklaması rekabetçi piyasa yapısının bozulmasına ve tekel firma gücü ile ihlali anlamına gelmektedir.
Bu durum kabul edilemez olduğu gibi mutlaka bir karşılığı ve yaptırımı sağlanmalıdır.
Ünye Ticaret Borsası, diğer borsalar gibi kanunlardan aldığı yetki ile iş ve işlemlerini yürütmektedir. Bölgemize, kentimize, ülkemize ve hepsinden önemlisi üreticilerimize zarar verecek olan bu uygulamalara karşı kanundan doğan sorumluluklarımızı hukuk kuralları içerisinde yerine getirmekten asla tereddüt etmeyeceğiz.
Bunları yaparken amacımız asla kişi ya da kurumları itibarsızlaştırmak, hedef göstermek, aşağılamak değildir. Burada önemli olan rekabetçi ortamın uygun bir şekilde tesis edilmesi ve tüm menfaat çevrelerinin haklarını korumaktır.” Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi