Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu(TKDK)  tarafından  düzenlenen IPARD uygulamaları ve Arıcılık Sektör Toplantısı yapıldı. Belde Otel’de yapılan toplantıya Vali İrfan Balkanlıoğlu, Vali Yardımcısı Halil Karbuz, İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Ali Recep Nazlı, Arıcılık Enstitüsü Müdürü Feyzullah Konak, Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği Merkez Başkanı Bahri Yılmaz, Ordu  Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Necati Aydın ve çok sayıda davetli katıldı.

“Arcılık ana faaliyet olmalı”

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu Başkanı Ali Recep Nazlı, Ordu’da 397 proje ile sözleşme imzalandığını ve yatırım tutarının 87 milyon TL olduğunu söyledi.

Arıcılıktaki yüzde 50 olan destekleme oranının yüzde 65’a çıkarılacağını söyleyen Nazlı; “Ordu’da  arıcılık, fındık ve kırsal turizm öne çıkmış sektörler. Arıcılık sektörü iyi yönetilirse ekonomiye daha fazla katkı sunabilir. Üretim sonrası paketleme ve pazarlama konusunda da desteklerimiz var. İşin bu kısmına da konsantre olmalıyız. Artık bu sektörden bazı beklentilerimiz var. Daha fazla kontrollü, daha fazla modern ve fenni şartlarda üretim yapmalarını bekliyoruz. Sürdürülebilirlik kavramını artık arıcılarımızın da gündemlerine almalarını bekliyoruz. Arıcılığı bir yan faaliyet olarak değil de ana faaliyet olarak yapmalarını istiyoruz. Ordu’da kırsal turizm potansiyeli de oldukça yüksek. Kırsal alanlara yapılacak işletmelere de destek veren bir kurumuz.” dedi.

“Sektörde destek önemli”

“İnsan sağlığını zarara sokmayacak şekilde dünyada da pazarlanabilir tarımsal ürünler üretmek zorundayız” diyen Vali Balkanlıoğlu ise Türkiye’de en çok bal üreten ilin Ordu olduğunun altını çizdi.

Sektörde desteğin önemini vurgulayan Vali Balkanlıoğlu; “Ordulu arıcılar mücadele ediyor ve  Türkiye’nin dört bir yerinde bal üretip satıyorlar. İlimizde kurulan Arıcılık Araştırma Enstitüsü ile sahte balında önüne geçilecek. Arıcılığın merkezi Ordu. Arıcılık sektörü bizim açımızdan son derece önemli. Stratejik ve geleceği olan bir sektör” diye konuştu.

Konuşmasında Ordu’nun turizmde bir marka kent olması amacıyla yapılan tanıtım faaliyetlerine de değinen Vali Balkanlıoğlu, “Özellikle kırsal alanlarda butik otellerde, tatil köylerinde kuş sesleriyle naturel yiyeceklerle tatil yapmak istiyorlar. Buralarda boş evler fazla ve bunlar ev  pansiyonculuğu olarak değerlendirilebilir. Bu toplantının geleceğe dönük yeni pencereler, tespitler açacağını,  Ordu’nun tarımsal ve kırsal kalkınmasına katkı sağlayacağını özellikle arıcılığımızın bulunduğumuz yerde biraz daha ileriye gideceğini inancım tamdır” şeklinde konuştu.
Ordu Yorum/Neşe Çakar

 

Editör: Haber Merkezi