Şeker fabrikalarının son kamu mallarından olduğunu belirten Sağra, “24 Ocak kararlarıyla başlatılan özelleştirme ve devletin üretimden elini çekme süreci özellikle AKP Hükümeti döneminde hız kazandı. Şeker fabrikaları son kamu mallarındandı, onlar da satılıyor.” dedi.

 

Piyasa tekellerin tatlandırıcılarına kalıyor

 

Sağra, “Şeker fabrikalarının özelleştirilmesi, şeker pancarı ve şeker üretiminin kısıtlanması; sağlıksız tatlandırıcıların piyasaya egemen olması demektir. Bu da sağlığımızın tehdit eden bir girişim olur. Şeker fabrikalarının özeleştirilmesi işçileri de üretici köylüyü de etkileyecektir. Şeker fabrikalarının satılması hayvancılığı da ağır bir darbe vuracaktır. Çünkü, şeker fabrikaların üretiminde yan ürün olarak ortaya çıkan melas, küspe, et ve süt üreticileri için önemli bir hayvan yemidir.“ diyerek özelleştirmeye tepki gösterdi.

 

Yerli ve millilik bu değil

 

Hükümetin ‘yerli ve milli’ sözünü sıkça kullandığını vurgulayan Sağra, “Hükümet her nefes alışında ‘yerlilik ve millilikten’ söz ediyor ama uygulamalarıyla emperyalistlere teslimiyeti büyütüyorlar. Anti-emperyalizm, halkın çıkarına göre hareket ederek, yerli ve yabancı sermayenin egemen olmasını engellemektir. Özelleştirmelerle Cargill gibi uluslararası gıda tekellerinin önündeki son engeller de kaldırılmaktadır. Yani ‘yerli ve milli’ politikadan söz edenler aslında uluslararası sermaye gruplarının çıkarlarına göre hareket ediyorlar.” dedi.

 

Emeğimize, ürünümüze sahip çıkmalıyız

 

Şeker fabrikalarının satışının işçilerin ve üretici köylülerin çıkar ortaklığını da ortaya çıkardığını belirten Sağra, “Ülke ekonomisi bakımından işçilerin ve üretici köylülerin emeği çok önemli. Hükümetin ekonomik-politik uygulamaları hep işçi ve üretici köylülerin zararına oldu. Şeker fabrikalarının satışı da işçi ve üretici köylülerin zararına bir adımdır. Bu nedenle işçi ve üretici köylüler, sendikaları aracılığıyla birleşik mücadeleyi öne çıkarmalıdır. Tüm Köy Sen olarak başta gıda alanında örgütlü işçi sendikaları ve tüm işçi sendikalarını ortak mücadeleye çağırıyoruz. Çıkarlarımız ortak, mücadelemiz de ortak olmalıdır.”dedi.
Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi