Spor yapmak sadece kas geliştirmekten öte, genel sağlık ve zindelik için de oldukça önemlidir. Fakat her antrenman aynı etkiyi yaratmaz. Peki, "iyi bir antrenman" nasıl anlaşılır? Antröner Batuhan Koç, bu sorunun cevabını ve egzersiz yaparken dikkat edilmesi gerekenleri detaylandırdı.

Batuhan Koç, "iyi bir antrenman"ın kişiden kişiye değişebileceğini ve en önemlisinin o an yapılan antrenmandan keyif almak ve moral olarak iyi hissetmek olduğunu söyledi. Koç, antrenman sırasında zihnin dışarıdaki stresten uzak tutulması gerektiğini ve her antrenmandan sonra yapılan tüm aktivitenin zihinsel ve bedensel olarak iyi gelme durumunun değerlendirmenin ilk aşaması olması gerektiğini belirtti.

İyi Bir Antrenman Nedir?

Koç'a göre iyi bir antrenman kişiden kişiye değişebilir. Vücut geliştirme açısından bakıldığında, kişi o an yaptığı antrenmandan keyif alıyorsa ve moral olarak iyi hissediyorsa o kişi için iyi bir antrenmandır. Vücut olarak kendimizi değiştirmekten ziyade daha iyi hissetmesi en iyi antremandır.

Egzersiz Yaparken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Koç, egzersiz yaparken nelere dikkat etmemiz gerektiği konusunda da bilgiler verdi. En önemli noktalardan biri zihninizi spora vermeniz ve dışarıdaki dünyadan uzaklaşmanızdır. Ayrıca, egzersiz öncesi ısınma ve sonrası germe hareketlerini de ihmal etmemelisiniz.

Kardiyo ve kuvvet antrenmanları kişinin amacına göre değişir. Koç, kuvvet antrenmanlarının kas geliştirmede önemli olduğunu ve her bireyin ağırlık antrenmanı yapmasını önerdiğini belirtti.

Antreman 1Her Antrenmandan Sonra Kendimizi Nasıl Değerlendirmeliyiz?

Koç, her antrenmandan sonra yapılan tüm aktivitenin zihinsel ve bedensel olarak iyi gelme durumu değerlendirmemizin ilk aşaması olması gerektiğini söyledi. Aylık ölçüler veya gözle görülür değişimler de takip edilebilir. Fakat tartı ve ölçü odaklı değerlendirmeyi takıntı haline getirmemek önemlidir.

Vücudumuzun "Yeterince" Antrenman Yaptığımızı Gösteren Sinyalleri Var mı?

Vücudumuz bize "yeterince" antrenman yaptığımızı gösteren bazı sinyaller verir. Koç, Elbette böyle bir durum söz konusu ve biz buna "Tükenmişlik-Sürantrenman" diyoruz en yaygın belirtileri; Bedende ağırlık hissi, performansta düşüş, devam eden kas ağrıları, egzersizlerin bir veya birkaçı yapmama isteği, konsantrasyonda azalma, yorgunluk, uyku bozukluğu, antrenman ve sosyal hayattaki motivasyon ve enerji kaybı ve kilo kaybı. Bu durumları yaşıyor iseniz mutlaka antrenmana 7-12 gün veya şiddetine göre süre uzatılabilir ara verilmelidir. Zihinsel ve fiziksel olarak kendimizi spor salonuna mümkünse sokmamalı verilen aradan sonra ki antrenman periyodunda düşük şiddet ve yoğunlukta egzersiz yapmalıyız. Lütfen bedeninizin size verdiği uyarıları dikkate alınız. Kendi deneyimlerimde sonucunu ciddi sakatlıklar ve ara verme durumlarıyla ödedim.” dedi.

Beslenmenin Egzersizle Olan İlişkisi Nedir?

Koç, beslenmenin egzersizle doğrudan ilişkili olduğunu ve antrenmandan önce ve sonra doğru beslenmenin önemli olduğunu vurgulayan Koç, “Öncelikle karın kası mutfakta yapılır felsefesinden uzak durulmalıdır. Müsabık bir sporcu değilsek işi fazla detaylandırmadan temiz beslenmeye yönelmeliyiz. Nedir temiz beslenme? İşlenmiş gıda, fastfood, şekerin olmadığı makroların, porsiyon ve öğünlerin dengeli olduğu ev yemeklerine yönelebiliriz. Antrenman öncesi ve sonrası beslenmeye gelecek olursak antrenman önceleri hafif ve karbonhidratı zengin porsiyonlar tercih etmeliyiz. Antrenman sonrası ise toparlanmak açısından protein oranı yüksek öğün tercih etmeliyiz.” İfadelerini kullandı.

Öte yandan Koç, son zamanlarda sosyal medya aracılığıyla antrenman tavsiyesi verenlerin hakkında da fikirlerini paylaştı. Koç, sosyal medyada çok fazla yanlış bilginin dolaştığını ve doğru bilgiyi bulmanın zor olduğunu söyledi. Bu nedenle, antrenman tavsiyesi alırken güvenilir kaynaklardan bilgi edinmenin önemli olduğunu belirtti. ÖZEL HABER/ATAKAN ÖZTÜRK

LGS yaklaşırken sınav kaygısıyla nasıl başa çıkılır? Psikolog Esra Karaca’dan kritik uyarılar geldi! LGS yaklaşırken sınav kaygısıyla nasıl başa çıkılır? Psikolog Esra Karaca’dan kritik uyarılar geldi!

Editör: Atakan Öztürk