Hekimler başta olmak üzere sağlık çalışanlarının Türkiye genelindeki grev eyleminin Mersin ayağında yürüyüş düzenlendi. Sağlık çalışanları, herkese eşit, ücretsiz sağlık hakkı isterken, sağlık politikalarını protesto etti.
Alınan grev kararı doğrultusunda Mersin’deki sağlık çalışanları bugün bir iş bırakma eylemi yaptı. Başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanları, grev kapsamında yürüyüş düzenledi. Mersin Tabip Odası önderliğinde Mersin Sağlık Hakkı Meclisi tarafından düzenlenen yürüyüş için sabah erken saatte İstasyon Meydanı’nda toplanan sağlık çalışanları, açtıkları üç siyah pankartla Cumhuriyet Alanı’na kadar yürüdü. Yürüyüşe, CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, CHP Mersin İl Başkanı Faruk Mehmet Akar, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi Üyesi İsmail Bulca da katıldı. Yürüyüş boyunca ‘Sağlık Haktır Satılamaz’, ‘Herkese Eşit, Ücretsiz Sağlık Hizmeti’, ‘Sağlık Haktır Susma Haykır’ ve Berkin Elvan için sloganlar atan gruba vatandaşlar çaldıkları korna ve alkışlarla destek verdi. İstiklal Caddesi’ni trafiğe kapatarak Cumhuriyet Alanı’na ulaşan grup, burada taleplerini dile getirdi.
SES Mersin Şube Başkanı Yılmaz Bozkurt, tüm Türkiye’de 9 sağlık örgütünün insanca ve kardeşçe yaşamanın koşullarının oluşturulması, sağlıkta katkı ve katılım paylarının kaldırılması, iş ve can güvencesi için ve angaryaya karşı sokaklara çıktıklarını söyledi.
“TALEBİMİZ YERİNE GETİRİLENE KADAR ALANLARDAYIZ”
Mersin Tabip Odası Başkanı Galip Kırıcı da, grup adına bir açıklama yaparak “Torba yasa, 18 Ocak’ta Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi” dedi.
Kırıcı, daha sonra Mersin Sağlık Hakkı Meclisi’nin ortak basın açıklamasını okudu. Sağlık çalışanlarının 14 Mart’ta yine bayram yapmadıklarını ifade eden Kırıcı, halkın sağlık hakkına sahip çıkmak ve artan şiddet olaylarına ‘dur’ demek için bugün yatan hastalar ve aciller dışında sağlık hizmeti vermeyeceklerini kaydetti. Sağlık çalışanlarının 10 acil talebini sıralayan Kırıcı, sözlerine şöyle devam etti: “Çalışan ve emekli tüm sağlık çalışanlarının ücretleri acil olarak iki katına çıkarılmalı, performansa göre ücretlendirme sisteminden ivedi olarak vazgeçilmelidir. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti ortadan kaldıracak düzenleme yapılmalıdır. Kamu ve özel sektör ayrımı yapılmaksızın 15 dakikadan daha kısa süreli hasta randevusu verilmemelidir. Aile hekimliğine yönelik nöbet gibi angarya uygulamalardan vazgeçilmelidir. Özel sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin sözleşmelerinde TTB taraf olarak kabul edilmelidir. Sağlıktaki bütün katkı-katılım payları ve ilave ücretler kaldırılmalıdır.”
Kırıcı, bu acil talepleri kabul edilene kadar alanlarda mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi.
TTB Merkez Konseyi Üyesi Bulca da halkın sağlık hakkının yok edilmesinden, başta hekimler olmak üzere sağlık çalışanlarının iş, can ve çalışma güvencesinin yok edilerek hayatlarının karartılmasından sonra 14 Mart’ı Tıp Bayramı olarak kutlayamadıklarını, bir mücadele günü olarak kutladıklarını dile getirdi.
Kendisi de bir hekim olan CHP Milletvekili Prof. Dr. Atıcı ise 14 Mart’ın bir direniş günü olduğunu vurgulayarak "Hekimlerin en önemli görevi kendi özlük haklarını korumaktan önce halkın sağlığını korumaktır” diye konuştu. Hekimler ve tüm sağlık çalışanlarının artık bu ülkede öldürüldüğünü anlatan Atıcı, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yüce görevleri alçaltıcı sözler, itibarsızlaştırıcı söylemler halkla hekimleri karşı karşıya getirmiştir. Halkımız, sağlık çalışanlarını sever ve buna ‘dur’ demesini çok iyi bilmiştir. Halkımız gizli, mahrem bilgilerinin satılmasını istememektedir. Halkımız artık kızamıkla uğraşmak istememektedir. Halkımız şişirilmiş rakamlarla sağlığın iyiymiş gibi olduğunu görmek istememektedir. Halkımız artık hastaneye gittiğinde tam 11 noktada katkı ve katılım payı ödediğinin farkına varmıştır.”
Konuşmaların ardından Atatürk Anıtı’na başta Mersin Tabip Odası olmak üzere Mersin’deki sağlık kuruluşlarının çelenkleri konuldu.
Kaynak: iha