Toplantıda firmaların eksiklikleri ve neler yapılabileceği konusunda bilgi alışverişi yapıldı. Ordu ekonomisi için olumlu sonuçlanacak proje şimdiden katılımcı firmaları heyecanlandırırken, aynı zamanda firmaların bir bütün halinde hareket etmesini de sağladı.

 

Toplantıda konuşan Ordu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Servet Şahin; “ Bu proje Ekonomi Bakanlığının ticarette rekabetçiliği artırma projesi olarak biliniyor. Projenin adı URGE projesi, yani iç ticaretle değil, dış ticaretle ilgili bir proje, biz bu proje kapsamında sizleri ihracat yaptığınız ülkelere yurt dışına götüreceğiz, bunun yanı sıra yurt dışındaki alıcıları da Türkiye’ye getireceğiz. Tabi bu işlemler gerçekleşirken eğitim programları yaparak bazı konularda bilgiler aktaracağız. Bu projenin kullanıla bedeli 3 milyon dolar civarında olup, bu projenin yüzde 75’ini Ekonomi Bakanlığı karşılıyor. Bu proje aynı zamanda ücret ödemeden yurt dışındaki alıcılarla bir araya gelmek oluyor. Bu proje 2018 yılın sonunda bitecek, bu proje bitinceye kadar da 10 defa yurt dışına çıkacağız, yurt dışındaki alıcıları da buraya davet edeceğiz. Aynı zamanda mevcut olarak ihracat yaptığımız ülkelerin dışında da yeni ihracat yapabileceğimiz ülkeleri keşfedeceğiz. Yurt dışına çıkarak fındığımızın kalitesini bütün dünya ya göstermiş olacağız.

 

Strateko Eğitim Danışmanlık firma temsilcisi olan ve bilgilendirmede bulunan Dr. Yasemin Aladağ böyle bir projenin Ordu ve bölgeye kazandırıldığı için teşekkür ederek; “Bugün ki sunumun ana amacı biz fındıkla ilgili hangi verileri topladık, onu anlatacağız. Bunun dışında firmaların birbiri ile uyumuna da bakacağız. Sizlere iletilecek olan raporlar doğrultusunda hedef ülkeler ve o hedef ülkelerin ithalat yaptığı ülkelerin bütün detaylarını göreceksiniz. Yani hedefinizde Meksika varsa, Meksika fındığını nerelerden alıyor, rekabetiniz nereye olacak ona bakacaksınız. Ancak asıl önemli konu, fındığın tüketimi artıyor mu, artmıyor mu, meselesi, fındık dünyada çerez olarak tüketimi artmıyor gibi görünse de ürün çikolata sanayinin, şekerlemenin içerisinde kullanıldığı için oradaki artışı sizin için çok önemli. Yani çikolata sektörünün büyüklüğü doğrudan fındık sektörünün büyüklüğünü de etkiliyor. Bir yerde bu işin hedefinde sanayinin de olması lazım. Sanayi sektörüne yüklenerek bu işin artırımını da sağlamamız gerekiyor. Yani biz Amerika’daki tüketimi sağlarken, aynı zamanda da oradaki şekerlemecilerin üzerine oynayarak bu işi geliştirmeliyiz diye düşünüyorum” dedi.

 

Proje geliştirdikten sonra proje iştirakçisi firmalarla görüşülerek hangi eksikliklerin olduğunu öğrenmeye çalıştıklarını belirten Aladağ; “Biz burada sizlerle yaptığımız görüşmeler doğrultusunda ortak olarak ihtiyacınızın ne olduğunu gördük ve bunları belirlemeye çalıştık. Bunun ikinci aşamasında sizlerin yapacağı olan ortak öğrenme, yani eğitim ve danışmanlık hizmeti gelecek. Daha sonra da ortak pazarlama gelecek, bu da zaten tanıtıma, marka yönetimine,  ticaret heyetlerine yapılacak çalışmaları kapsıyor. Daha detaylı olarak baktığımızda siz Türkiye genelinde kümesel olarak nerelerdesiniz bunları gördük. Türkiye üzerinde firmaların rekabetini tespit ettik ve sektörün üzerinde rekabeti engelleyen unsurlar nelerdir ve üretim ve ihracat potansiyellerini baktık” diye konuştu.
Ordu Yorum

 

Editör: Haber Merkezi