Ünye İlçesi Ortaköy Mahallesinde yapımı tamamlanan ‘Ortaköy Mahallesi Merkez Cami’, yoğun bir katılımla gerçekleştirilen törenle ibadete açıldı.
Ünye Ortaköy Mahallesinde 1950’li yıllardan kalma ahşap cami ibadet için yetersiz kalınca, Mahalle sakinleri tarafından yıkılarak yerine yeni bir cami yapıldı.2010 yılı başlarında yapımına başlanan caminin bir bölümü geçtiğimiz yıl ibadete açılarak hizmet vermeye başladı. Bütün bölümleriyle yapımı tamamlanan Ünye Ortaköy Mahallesi Merkez Camii, 29 Temmuz 2014 Salı günü yapılan törenle resmi olarak ibadete açıldı. Ortaköy Mahallesinde yoğun ilgi ve katılım ile gerçekleştirilen törene, Ordu Milletvekili Mustafa Hamarat, İl Müftüsü Mustafa Kolukısaoğlu, İşkur Ordu İl Müdürü İsa Kaymak, Ünye Belediye Başkanı Ahmet Çamyar, Akkuş Belediye Başkanı İsa Demirci, Çaybaşı Belediye Başkanı İsmet Yanık, Fatsa Müftüsü Hüseyin Can, Ünye Müftü V. İbrahim Topal, Diyanet-Sen Sendikası Fatsa Şube Başkanı Recai Özkan ve yönetim kurulu üyeleri, İstanbul Barosu Avukatlarından ve Ortaköy Mahallesinden Av. Abdullah Arar, aynı Mahalleden olup il dışından gelen iş adamları ve Ortaköy Mahallesi ve civar Mahallelerde ikamet eden kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı.   
İŞKUR İl Müdürü Kaymak, “Geçmişte Köyümüzde bulunan ‘Dereköy Medresesi’nin yerini bu Cami doldursun arzu ediyoruz”…
Ünye görevlilerinin Kur’an-ı kerim tilavetiyle başlayan törenin açılış konuşmasını yapan İŞKUR Ordu İl Müdürü ve Yeni-Or Der (Yeniköy-Ortaköy) Derneği Başkanı ve Cami yapımının öncülüğünü üstlenen İsa Kaymak, eski camilerinin ihtiyaca cevap veremez hale gelmesi üzerine köylerinde yeni bir cami yapma kararı aldıklarını belirterek şunları ifade etti “ Köyümüz geçmişte medresesi olan bir köydür. Köyümüzde Ünye Sadullah Medresesine bağlı Dereköy medresesi uzun yıllar faaliyet göstermiş ve birçok müderris yetiştirmiştir. Camimizin yanında bulunan mezarlıkta medfun olan bu medreseden yetişmiş müderrislerimiz mevcuttur. Köyümüzün camisi eski ve ihtiyaca cevap veremez haldeydi. Eski camiyi yıkarak yerine güzel bir eser yaptırdık. Bu camimizin yapımında emeği geçen, katkı sağlayan başta iş adamlarımıza ve tüm hayırsever halkımıza teşekkür ediyor, davetimizi kırmayarak bu güzel günde bizleri yalnız bırakmayan tüm konuklara şükranlarımı arz ediyorum” şeklinde konuştu.
Fatsa Müftüsü Can “Hanım kardeşlerimi camiye davet ediyorum, eşlerinizle el ele, kol kola camilerimize geliniz”
Törende bir konuşma yapan Fatsa Müftüsü Hüseyin Can ise köy halkına özellikle de hanım cemaate seslenerek şunları ifade etti “Camiler cemaatsiz kalmasın. Camiye namaz kılmaya gelen eşlerinizle el ele kol kola camiye geliniz. İbadetlerinizi camide yerine getirerek rahmanın size olan davetine icabet ediniz. Hanım kardeşlerimizin bu konuda ki hassasiyetlerini biliyorum ve tekrar onları eşleriyle birlikte çocuklarını da yanlarında getirmek suretiyle ailece bu güzel camimizi, ibadetlerini burada ifa ederek şenlendirmeye davet ediyorum. Emeği geçenleri tebrik ediyorum” şeklinde konuştu.
Müftü Kolukısaoğlu “Mescitler iki şekilde imar edilir, biri fiziki diğeri manevi”…
Konuşmasını yapmak üzere kürsüye gelen İl Müftüsü Mustafa Kolukısaoğlu konuşmasında şunları ifade etti. “Allah’ımıza hamdolsun, Kâbe’nin yer yüzünde ki şubelerinden birini daha ibadete açmak üzere bu gün burada bir araya geldik. Yüce kitabımız Kur’an-ı kerimde Tevbe suresi Ayet 8 de Rabbimiz şöyle buyuruyor ‘Allah'ın mescitlerini, ancak Allah'a ve ahiret gününe inanan, namazı dosdoğru kılan, zekâtı veren ve Allah'tan başkasından korkmayan kimseler imar eder. İşte onların doğru yolu bulanlardan olmaları umulur.’ Ne mutlu sizlere ki yeryüzünde bir mescit bina ederek bu ayetin muhatapları oldunuz. Ancak görevimiz burada bitmedi. Camiler iki şekilde imar olunur. Fiziki olarak bina edilen camiler, içi cemaatle doldurularak, manevi olarak imar olunur. İçinde ibadet edecek cemaati olmayan cami gariptir ve imar edilmemiş demektir” diyen Müftü Kolukısaoğlu sözlerini şöyle sürdürdü
“Rabbimiz tarafından Allah yolunda yapılan savaşta bile namazı terk etmeye izin verilmemiştir ve namazın yerine geçecek başka hiçbir şey yoktur”…
 Namazlarınızı mutlaka camide kılın. Namaz imandan sonra gelen dinin direğidir. Şeytan nefsinize verdiği vesvese ile sizleri namaz kılmıyorum ancak benim niyetim iyi, çalışmakta ibadettir namaz kılacak vaktim yok gibi boş ve anlamsız sözlerle aldatmasın. Çünkü yeryüzünde ki hiçbir çalışma ve hiçbir iyi niyet Dinin direği olan namaz kılmanın yerine geçemez. Allah’ımız Peygamber efendimize hitaben bir ayeti kerime de savaş halinde bile namazlarını sırayla kılmalarını emrediyor. Yani Allah için yapılan savaşta bile namazdan muaf tutmuyor. Onun için bu kadar önemli olan namaz ibadetimizi mutlaka yerine getirelim ve bu ibadeti bina ettiğiniz bu güzel mescitte ifa edin.
“Camiler sadece beş vakit ezan okunan yerler değildir böylede olmamalıdır”…
Peygamberimiz mabet ve mescit merkezli bir medeniyet kurmuştur. Bundan 1400 sene önce mescitlerin her biri aynı zamanda birer üniversiteydi. Yaşayan Camiler olması gerekiyor. Camiler sadece günde beş vakit ezan okunan ve namaz kılınca hemen terk edilecek yerler değildir. Böyle yaparsak Ayette ki emredilen ve müjdelenen mescit imar etme anlamı yerine getirilmemiş olur. Camilerimizi gerçek fonksiyonuna kavuşturmalıyız bu konuda gereken gayreti hep birlikte göstermeliyiz. Yeryüzünde Kâbe’nin şubesi olan bu camimizin yapımında emeği geçen bütün kardeşlerimizi tebrik ediyorum Allah hayrınızı kabul buyursun bina ettiğiniz gibi bu mescidin içini de doldurarak imar edenlerden olmanızı Rabbimizden niyaz ediyorum. Bayramınızı da tebrik ediyorum” diyerek konuşmasını tamamladı. 
Cami ibadete açılış törenine katılan Belediye Başkanlarının yaptığı kısa selamlama konuşmalarından ardından kürsüye gelen Milletvekili Hamarat ’tan birlik ve kardeşlik vurgusu…
Törene katılan Milletvekili Mustafa Hamarat yaptığı konuşmada “Cami ile ilgili söylenmesi gerekenleri İl Müftümüz veciz bir şekilde ifade ettiler. Bu gün aynı zamanda Ramazan bayramının ikinci günüdür. Ramazan ayında yoğun ibadet iklimiyle birlikte nefislerimizi terbiye ettik ve hamdolsun bu günlerde bayrama kavuştuk. Bayramlar birlik ve beraberliğimizin, içtimai ve sosyal hayatımızın bakımlarının yapıldığı günlerdir. Bayramdan bayrama dostluklarımıza ve kardeşliğimize bakım yapmalıyız. Aksaklıkları ve arızaları bayramlarda yeniden tamir etmeliyiz. Bilmeliyiz ki bizim en büyük sermayemiz birlik, beraberlik ve kardeşliğimizdir. Bunu asla kaybetmemeliyiz ve kıymetini bilmeliyiz. En büyük düşmanımız ise fitnedir, birliğimize, beraberliğimize ve kardeşliğimize kastedenlerdir. Bayramınızı tebrik ediyorum. Bu güzel mabedin yapımında emeği geçenleri yürekten kutluyorum” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından iki din görevlisi tarafından okunan çift ezan dinleyenleri mest etti. İl Müftüsü Kolukısaoğlu tarafından yapılan dua ile birlikte kurdelesi kesilen Camide katılanlar tarafından hep birlikte Müftü Kolukısaoğlu tarafından kıldırılan öğle namazı ifa edildi. 
Tören sonunda vatandaşlarla bir süre sohbet eden Müftü Kolukısaoğlu vatandaşlar arasında bulunan ve Hafız olduğu öğrenilen Abdullah isimli bir yaşlıya özel ilgi gösterip bir süre görüştükten sonra cami yanında ki mezarlıkta medfun, 1955 yılında vefat etmiş köyün yetiştirdiği Müderris Hafız Halil Koyun ’un mezarını ziyaret ederek dua etti.  
Tören,  katılanlara ikram edilen öğle yemeğinin ardından sona erdi.Haber Merkezi
Editör: Haber Merkezi