6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanununun 1. Maddesine göre Sanayi Sicil Belgesi alma zorunluluğunda olan firmaların tanımı şu şekilde yapılmıştır. 
Bir maddenin vasıf, şekil, hassa veya terkibini makine, cihaz, tezgâh, alet veya diğer vasıta kuvvetlerin yardımıyla yapan ve asgari beş kişi istihdam eden veya sadece el emeği ile kısmen veya tamamen değiştirmek veya bu maddeleri işlemek suretiyle devamlı ve seri halinde imal veya istihsal eden yerlerle madenlerin çıkarılıp işlendiği ve en az on kişi istihdam eden yerler (Sanayi İşletmesi) ve buralarda Yapılan işler (Sanayi İşyerleri) olarak tanımlanmıştır. 
Söz konusu tanım Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca 05.07.2005 tarih ve 25866 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Sanayi Sicil Tebliği (Tebliğ No: SGM 2005/17)’ne istinaden 6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanununun yukarıda bahsedilen 1 inci maddesi kapsamında değerlendirilen ve en az bir işçi çalıştıran Sanayi işletmelerinin de 1.10.2005 tarihinden itibaren Sanayi Siciline kayıt olmaları mecburiyeti getirilmiştir.
Dolayısı ile 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunun 1. Maddesi kapsamında değerlendirilen işletmeler aynı Kanunun 2. Maddesine göre Sanayi Sicil Belgesi almak zorundadırlar. Bu kanununa uymayan işletmeler için 6948 sayılı kanunun 9. Maddesine göre (2013 yılı için 731,TL) idari para cezası uygulanmaktadır.
6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 2 Ağustos 2013 tarihli ve 28726 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve Kanun un ikinci maddesi ile 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanununa geçici madde eklenmiştir. Söz konusu geçici madde ile “Faaliyette olup olmadığına bakılmaksızın sanayi işletmelerinden sanayi siciline kayıt olmayanlardan 31.12.2014 tarihine kadar kayıt işlemini tamamlayanlar hakkında bu Kanunun 9 uncu maddesi gereği sanayi siciline tescil ettirmeyenler için öngörülen idari para cezası uygulanmaz." hükmü getirilmiştir. 
Yukarıdaki tanıma uyan ve Sanayi Sicil Belgesi almayan işletmelerin bir an önce ilgili müdürlüklere müracaat ederek idari para cezası uygulanmadan bir an önce kayıt olmaları faydalarına olacaktır. Ayrıca İl Müdürlükleri tarafından yapılan denetimlerinde Sanayi Sicile kayıt olmadığı tespit edilen ve kendilerine bu konuda bilgi verilen işletmelerin yetkililerinin de yukarıda ifade edilen Kanuni muafiyetten (cezai uygulamadan muaf tutulması) yararlanmaları için ve kanuni zorunluluk olan Sanayi Sicil Belgesini almaları gerekmekte olup,  ilgili İl Müdürlüklere müracaat etmeleri gerekmektedir.”
31.12.2014 tarihine kadar bu haktan yararlanmayan işletmelere idari para cezası uygulaması devam edecektir.

6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanununun 1. Maddesine göre Sanayi Sicil Belgesi alma zorunluluğunda olan firmaların tanımı şu şekilde yapılmıştır. Bir maddenin vasıf, şekil, hassa veya terkibini makine, cihaz, tezgâh, alet veya diğer vasıta kuvvetlerin yardımıyla yapan ve asgari beş kişi istihdam eden veya sadece el emeği ile kısmen veya tamamen değiştirmek veya bu maddeleri işlemek suretiyle devamlı ve seri halinde imal veya istihsal eden yerlerle madenlerin çıkarılıp işlendiği ve en az on kişi istihdam eden yerler (Sanayi İşletmesi) ve buralarda Yapılan işler (Sanayi İşyerleri) olarak tanımlanmıştır. 

Söz konusu tanım Sanayi ve Ticaret Bakanlığınca 05.07.2005 tarih ve 25866 Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Sanayi Sicil Tebliği (Tebliğ No: SGM 2005/17)’ne istinaden 6948 Sayılı Sanayi Sicil Kanununun yukarıda bahsedilen 1 inci maddesi kapsamında değerlendirilen ve en az bir işçi çalıştıran Sanayi işletmelerinin de 1.10.2005 tarihinden itibaren Sanayi Siciline kayıt olmaları mecburiyeti getirilmiştir.

Dolayısı ile 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanunun 1. Maddesi kapsamında değerlendirilen işletmeler aynı Kanunun 2. Maddesine göre Sanayi Sicil Belgesi almak zorundadırlar. Bu kanununa uymayan işletmeler için 6948 sayılı kanunun 9. Maddesine göre (2013 yılı için 731,TL) idari para cezası uygulanmaktadır.6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun, 2 Ağustos 2013 tarihli ve 28726 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girmiş ve Kanun un ikinci maddesi ile 6948 sayılı Sanayi Sicil Kanununa geçici madde eklenmiştir.

Söz konusu geçici madde ile “Faaliyette olup olmadığına bakılmaksızın sanayi işletmelerinden sanayi siciline kayıt olmayanlardan 31.12.2014 tarihine kadar kayıt işlemini tamamlayanlar hakkında bu Kanunun 9 uncu maddesi gereği sanayi siciline tescil ettirmeyenler için öngörülen idari para cezası uygulanmaz." hükmü getirilmiştir. Yukarıdaki tanıma uyan ve Sanayi Sicil Belgesi almayan işletmelerin bir an önce ilgili müdürlüklere müracaat ederek idari para cezası uygulanmadan bir an önce kayıt olmaları faydalarına olacaktır.

Ayrıca İl Müdürlükleri tarafından yapılan denetimlerinde Sanayi Sicile kayıt olmadığı tespit edilen ve kendilerine bu konuda bilgi verilen işletmelerin yetkililerinin de yukarıda ifade edilen Kanuni muafiyetten (cezai uygulamadan muaf tutulması) yararlanmaları için ve kanuni zorunluluk olan Sanayi Sicil Belgesini almaları gerekmekte olup,  ilgili İl Müdürlüklere müracaat etmeleri gerekmektedir.”31.12.2014 tarihine kadar bu haktan yararlanmayan işletmelere idari para cezası uygulaması devam edecektir.