Birkaç gün önce İsparta’nın Yalcaç  İlçesi’nde elma toplamaya giden tarım ihçileri; eski küçük otobüsün içine kırkaltı kişi binmişler ve ayaktalar. Sonuçta  sürücüde hem ayakta yolcu aldığı için (trafik kontrolünden kaçmak ve araçtaki rahatsızlık veren yolculuğu sona erdirmek için) birazda hızlıda gitmiş;  kapasite üstü yolcu taşıdığı için;  fren güvenliği kalmamış; ayakta kapasitenin çok üstünde olan yolcular nedeni ile merkezkaç dengesi olamayan araç;  frenide patlayınca feci kaza meydana gelmiş; ve ilk belirlemelere göre 16 kişi ölmüş; 29 kişide yaralıdır. ( 1999 model 24 kişilik bakımsız midübüs)

          Yapılan uygulamalara bakarsak feci yanlışlıkları  görmezden gelemeyiz. Bir kere işyerine bu kadar uzaktan hergün tarım ihçisi taşınmaz; çünkü zamanın önemli bir bölümü yolda geçer. Çalışan tarım ihçileri  geçici süre hasad işini yaptıkları için;  tarım işletmesi sahibi tarafından yapılmış; prefabrik baraka binalarda  iş süresince kalarak ikamet ettirilmelidir. Böylece işe yetişmek, geç kalmak, araçla uzun mesafe gitmeye gerek kalmaz. İşletme sahibide prefabrikten tesis edeceği binayı, çok fazla maliyetli olmadan yapabilir. Kaldıki böyle bir tesis  40- 50 yıl işletme işini görür.  O zaman işletme sahibinin verdiği  yevmiyenin tamamınıda  çalışan tarım ihçisi alır. Kaldıkı işletme içinde bina olduğu için çalışan ihçilerin yemek sorunuda işletme içinde çözülür.

          Hiçbir sekilde dolmuş dahil (şehir içi ayakta yolcu alabilen araçlar hariç)ayakta yolcu alınmasına ferdin kendisi karşı çıkmalı,  ve müsait değilse, o araca binmemelidir. Araç sürücülerinin 1 kişi bile olsa ayakta yolcu almamalıdırlar; çünkü salınımdan dolayı araç fren yaptığı zaman ve viraj dönerken merkezkaç  kuvveti; frende öne doğru; viraj dönüyorsa ters yöne doğru,  araç dengesizleşir;  vede fazla yüklemede var ise devrilebilir; fazla yük aracın taymingini bozar; direksiyon hakimiyetini sürücüden alır, ve araç devrilebilir. 

         Mutlaka yollarda trafik kontrolü olmalı, uygunsuz yolcu ve yük taşıyan hangi konumda olursa olsun; trafik ekiplerince engellenmeli; bu durumda olanları; yük ve yolcusunu normal düzeye indirince; hareket izni verilmelidir. Çünkü kaza yapılabilecek;  kazaya ortam sağlıyabilecek araç; çoğunlukla hareket halinde olan; diğer araçlarada zarar verebilmekte; onlarıda kaza içine sokabilmektedir. O nedenden bakımsız araçlar; çok yaşlı araçlar;  taşıma kurallarına ve trafik kurallarına uymayan araçlar mutlaka kendi otokontrollerini kendileri yapıp;  gereken bakım onarım; kapasite kadar yük ve yolcu taşımalı;  trafik  kuralarına uymalıdırlar. Trafikten sorumlu birimlerde mutlaka denetim ve kontrollerini  her zaman yapmalıdırlar. Malüm kötü sonuçlar hepimizi çok üzüyor.