Gelişmiş batı ülkeleri, bilgi toplumuna evrimleşiyor. Bilgi toplumunda, üretim-tüketim ve yatırım tamamen bilgiye bağımlı hale geliyor.

Tekrar etmekte yarar var. İnsanoğlu, tarım toplumundan sanayi üretim aşamasına geçti. Sanayileşmenin mazisi çok kısa sürdü. 1800-2000 arasındaki 200 yıllık sürede sanayi toplumu gerçekleşti. İleri sanayi toplumları, hızla bilgiye dayalı yeni yapılanmaya geçiyor.

Ekonomide önemli bir kural var. Bir üst gelişmişlik seviyesindeki toplumlar, bir alt seviyedeki toplumların ekonomik artıklarını, mal ve sermaye piyasası yoluyla elinden alıyor. İlerideki daha ileri gidiyor. Geride kalan yarışı kaybediyor.

Yarışı kaybeden toplumlar, yok olacak. Zira, dünyadaki maddi varlıkların insana dönüşüm kapasitesi sonlanmak üzere. Dünya daha fazla insan istemiyor.

Bu nedenle, siyasal toplumlar arasında yarış var. Her toplum, bir üst seviyeye çıkma gayretinde. Kendi ülkesini dışarıya karşı koruyor. ABD güney sınırlarına, Latinolar girmesin diye duvar örüyor. Başka milletlerin, bilgi yoksunu insanlarını ülkesine sokmuyor.

Dünya hızla ikiye ayrılıyor. Cahilliğin egemen olduğu, geri toplular. Bilginin egemen olduğu ileri toplumlar.

İleri toplumlar bilinçli mücadele yapıyor. Geride kalan toplumların ilerlemesini önlemek amacıyla, politika üretiyor ve uyguluyor. Politikanın özü çok basit. Cehaleti yaygınlaştırmak yeterli geliyor.

Cehaleti yaygınlaştırmanın en kolay yolu eğitimden geçiyor. Ezberci, algı ve sorgu yaratmayan eğitim sistemi, toplumları geri bırakıyor. Matematik ve Fen bilimlerinde kuvvetli eğitim alan toplumlar hızla bilgi toplumuna evrimleşiyor.