İki hafta önce Çin "altına bağlı Yuan" ile petrol kontratları yapılacağını ve bu kontratların Şangay Borsasına kote edileceğini beyan etmişti.
Altına bağlanan Yuan yeni bir para birimi olarak uluslar arası piyasada tedavüle giriyor. 1972 yılında, Dolar'ın altın karşılığı kaldırılmış ve dolar kağıt paraya dönüşmüştü.
Bir tarafta Altına bağlanmış Yuan, diğer tarafta Kağıt Para niteliğinde Dolar var. Bu mücadelede Yuan'ın kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor. Ancak, Dünya'daki önemli petrol kaynakları halen Amerikan'ın egemenliğinde ve Dolar ile satılıyor.
Venezüela, İran ve Rusya "altın karşılığı Yuan" ile petrol satabilir.
1.Rusya ile Amerika'nın arası kolay açılmaz. Aralarında şiddet dengesi var.
2. Venezüela, Amerikan ülkesidir. Amerikan kıtasında ABD'nin çıkarlarının korunmasına ilişkin "Monroe Doktrini" esas alınarak Venezüela'nın "Yuan ile petrol satmasına" mani olunabilir. Venezüela ısrarcı olursa, kargaşa ve savaş ile karşı karşıya kalması mümkündür.
3. Iran, Yuan ile petrol satmaya başladığı anda, Amerika bir yolunu bulup İran'a savaş açabilir ve Orta Doğuda her zamankinden daha çok kan akabilir. Daha şimdiden Amerika, İran ile yaptığı nükleer anlaşmadan "vaz geçeceğini" söylüyor. Nükleer anlaşma bahane. Esas neden petrolü dolar ile satacaksın dayatmasından kaynaklanıyor.
Yeni savaş tamtamları İran için çalıyor. İran'ın devlet geleneği çok eskilere dayanır. Yeri geldiğinde İran taviz verebilir. İran "petrolü dolar ile satacağını" garanti ederek savaşı önleyebilir.
Başka bir politika ile doları "uluslar arası geçerli para olarak tutmak" mümkün görünmüyor.