Rusya, Soçi'de yapılan zirvede, Türkiye’nin taleplerini kabul etti. Neden?

Uluslararsı ilişkilerin kökeninde ekonomi yatar. Ekonomik işlev anlaşıldığı zaman, nedenleri çözmek kolaylaşıyor.

Rus ekonomisi üretken değil. 141 milyonluk Rusya, 80 milyonluk Almanya'nın yarısı kadar katma değer üretemiyor. Silah sanayi dışında, uluslararası piyasada rekabet edebileceği sanayi ürünü yok. Petrol-Gaz-Kereste ve Maden gibi doğal kaynaklarını satarak gelir elde ediyor.

Türkiye, Rusya’ya karşı dış ticaret açığı veriyor. Rusya'dan doğal gaz alıyor. Maden ve kereste ithal ediyor. Mamul ve yarı mamul mal satıyor. İki ülke ekonomileri, ticaret entegrasyonu açısından birbiri ile uyuşuyor. Aralarındaki ticarette, dolar kullanımı gereksiz.

Rusya’nın, dünya ile yaptığı dış ticaret aleyhine işliyor. Uluslararası para piyasasındaki durumu daha vahim. Ruble, konvetibl para kabul edilmiyor. Rezerv para olarak kullanılmıyor. Rusya, uluslararası ticaretinde dolara bağlı kalıyor.

Son on yıldan beri, Rusya ve Çin dolara karşı mücadele ediyordu. Şangay Beşlisi adı altında yeni bir uluslararsı finans sistemi kurma girişimleri vardı. Amerika önce Çini hallederek bu girişimi önledi. Rusya yalnız kaldı.

Çin ekonomisi çok güçlü. Üretken. Amerika, Çin parası Renminbi'yi, Özel Çekme Haklarına (SDR adındaki İMF parasına) 2016 yılında dahil etti. Çin Parası uluslararası geçerli para konumuna yükseldi. Çin önderliğindeki, ŞANGAY BEŞLİSİ projesi askıya alındı. Dolar egemenleri, Rusya’yı yalnız bırakmayı başardılar.

Soçi'de yapılan anlaşmadaki önemli maddeye dikkat ediniz. Rusya ile Türkiye ''ulusal paralar ile dış ticaret yapacaklarını'' yeniden beyan ve teyit ediyor. Halbuki, Soçideki gündem Suriye idi.

Bu madde, Amerika’ya meydan okumadır. Böyle bir sonuç bekleniyordu. Zira, para anlaşması daha önceden yapılmıştı. Sırf bu yüzden, ABD Türkiye’yi tekrar kazanmak amacıyla, Kürtleri satmış ve Fıratını Doğusunda, kontrolünde bulunan hava sahasını açmıştı.

Hava sahası açılınca, Türk askeri Suriyeye kolayca girmişti. Ancak, Amerika’nın güvensiz davranışları sorunu derinleştirmiş idi. Soçi'deki anlaşmadan sonra, Amerikalı yetkililer, ''Amerika'nın Kürt Devleti kurma niyetinin olmadığını'' beyan ediyor.

Ekonomi, uluslararası siyaseti tayin eder. Batının 100 yıllık projesi, şimdilik rafa kalkmış görünüyor.