Merhaba dostlarım. Bugün son bir ay içerisinde aldığım bir eğitimde öğrendiğim çok güzel bir şeyden bahsetmek istiyorum sizlere. Mesela hayalini kurduğumuz bir şeyi erteliyoruz veya faaliyete geçmiyoruz gerçekleştirmek için... Eğitim veren hocamız dedi ki: o zaman şu anki halinden memnunsun, bir şeyleri değiştirmek istemiyorsun. O kadar mantıklı geldi ki! Son zamanlarda ertelediğim çoğu şeye baktım. Belki de konfor alanının dışına çıkmak istemedim. Konfor alanının dışına çıktığım zamanlar ne ile karşılaşacağımı bilmediğim için tedirgin ya da kaygılı hissediyor olabilirdim. Bu durumda beni hayli rahatsız eder gerçekten. Bundan ötürü demek ki bazı şeyleri erteliyorum ve ertelemenin altında yatan sebepte kaygılanmam diye düşündüm.

Konfor alanım derken bu konuyu birazcık daha irdeleyelim. Mesela günlük, rutin yaptığımız şeylerin dışına çıkmak biraz zordur. Yani bu alışkanlığı kırmak birazcık çaba sarf etmemize bağlıdır. Her sabah kalkar kalkmaz elini yüzünü yıkayıp yatağını toplayan bir insana, yarın sabah kalktığında hiçbir şey yapmadan bir fincan kahve içeceksin deseler çok zorlanır. Aslında ne kadar basit gibi görünüyor değil mi? Ama o kişi her sabah kalkar kalkmaz elini yüzünü yıkayıp yatağını toplamaya alıştıysa, kahve yapıp oturup içmek ona çok çok zor gelecektir. Başka bir örnek verecek olursak gün içerisinde kendine özel zaman ayıran bir insan düşünelim. Diyelim ki her gün 30 dakika kitap okuyor ama her gün aynı saatte yapıyor bu işi. Sonra o kişiye diyelim ki bugün kitap okumak yerine dışarı çıkacaksın ya da yürüyüş yapacaksın deseler yapabilir mi sizce? Ve bu kitap okuma alışkanlığını uzun zamandır yapan bir insan düşünelim. Elbette zorlanacak çünkü onun konfor alanı dediğimiz alan evinde 30 dakikalık kitap okuma saati var. Sadece bundan sebep kendi işini aksatmış hissedecektir, kaygılanacaktır. Kaygılanması gereken hiçbir durum olmamasına rağmen konfor alanı dediğimiz şey günlük rutinlerimizin dışına çıkmanın bizi zorladığı durumlardır. Mesela günün akışını değiştiren herhangi bir olay yaşadığımda ben biraz tedirgin olurum çünkü kendi planımın dışına çıkmaya hiç çalışmamışım. Planları kendim yapmaya alışmışım, kendim uygulamaya alışmışım. Bundan sebep planımı bir şey ters yüz ettiği zaman tedirgin hatta öfkeli dahi olabiliyorum. Ama çoğu psikolog ve terapistler diyor ki konfor alanının dışına çıkmanız gerekiyor. Bir gününü planlamadan yaşamayı dener misin? Ben bunu son 5 yıldır denedim ama uygulayamadım çünkü tamamen planlı yaşayan bir insan olduğum için bana çok afaki bir durummuş gibi geliyor.

Bazı şeylere o kadar çok mazeretimiz var ki! O mazeretlere de sımsıkı sarılıyoruz ve onun gerçek olduğuna inanıyoruz. Aslında gerçek olan bizim kendimizle alakalı olan tedirgin ve korkmuş olduğumuz durumları kendinize itiraf edemememizden kaynaklanıyor. Yine bir örnek verecek olursam ikinci kitabımı hazırladım. Ama çıkarmak için epeydir bekliyorum. Beni bu durumdan alıkoyan nedir diye kendime sorduğum zaman; zamanım yok, üzerinden geçmem gerekiyor ama fırsat bulamıyorum, iki çocuğumla uğraşıyorum, ev işlerinden fırsat bulamıyorum diyerek kendime birçok mazeret uydurdum. Ama altında yatan asıl sebebin ne olduğunu çözmeye çalışırken; ben bunu hazır değil miyim diye sordum. Aslında istediğim şey kitabı çıkarmak, ünlü bir yazar olmak, söyleşiler vermek, imza günleri yapmak. Hayalini kurduğum şey bu fakat ben buna kavuştuğum zaman konfor alanının dışına çıkmış olacağım ve bu beni tedirgin ediyor. Büyük ihtimalle de tedirgin olacağım işi sürekli erteliyorum.

Diğer bir sebep de yine konfor alanına bağlı olarak eleştirilmekten kaçıyor olabilirdim. İlk kitabımı çıkardığımda "Sen ne yazarsın ki, sen kim kitap çıkarmak kim?" diye birçok söze maruz kaldığım için sanırım ikincisine de aynı sorunları tekrar yaşamaktan çekiniyorum. Fakat çekinmenin bana hiçbir faydası yok aksine hayallerimi gerçekleştirmem için birer engel olarak duruyor önümde. Şimdi sizlere soruyorum konfor alanının dışına çıkıp hayaline kavuşmak mı? Yoksa yerinde saymak mı daha önemli?

Hadi bir cesaret sen de taşın altına koy elini.

Demiş bir şarkıda.  Elini taşın altına koymadan bir şeylere nasıl ulaşılır? Tedbiri al takdiri Allah'a bırak. Gerisi hallolur nasılsa... Bu hafta var mısınız benimle konfor alanının dışına çıkmaya?