Hadis Hz. Peygamber "dediki" diyerek, hüküm yazma eylemidir. Islamın başlangıcından beri, Hz. Peygambere rivayeten hadis yazılıyordu. Hadislere dayalı farklı bir din çıkacağını ilk fark eden Hz. Ömer olmuştur.
İran seferinden dönen Hz. Ömer, Halife Osmanı ikna etti ve "elimizdeki Kur'an" yazıldı. Kur'an dışında tüm hadis kitapları yakıldı.
Kur'an dışında hadisler geleceği Furkan Suresinde öngörülmüş ve hüküm vaz edilmiştir. Furkan Süresinde mealen "...İnananlara hadisler getirilecek, ancak en güzel yorumlar Kur'anda verilmiştir" deniliyor.
Bu hükme rağmen Hadis uydurmak, İslamın başlangıcından beri önlenemdi. En doğrusu 4 Halife dönemine bakmak lazım. Onların Hadis konusundaki tutumlarını bilmek, sorunu çözüyor.
İlk Halife Hz. Ebubekir "Hiç bir konuda Hz. Peygamberi rivayet etmeyin. Allahın Kitabı Kur'anın helalini helal, haramını haram bilelim" diyor.
Hadislere en çok karşı çıkan Halife Ömer olmuştur. Hadis uyduranları sopa ile cezalandırmıştır.
Hz. Ömer "Allahın Kitabı yanında, başka bir kitaba yer vermeyin, ben de izin vermem" diyordu.
Hz. Ali "Elinde yazılı hadis olan onu yok etsin" diyordu.
Asrı saadet döneminde olacaklar keşfedilmişti. Eğer böyle devam ederse Kur'an dışında yeni bir din doğacak ve bu din İslamın gerçek anlamını bozacaktı.
Zaman içersinde onların ön görüleri gerçekleşti. Uydurma hadisler yüzünden İslamiyet kendi içerisinde bölündü ve ayrıştı. Farklı mezhepler ortya çıktı.
Emeviler döneminde İslamiyet "Saltanat Dincileri ve Akılcılık Akımı" diye ikiye ayrıldı. Akılcılık akımının öncüsü İmamı Azam Ebu Hanifedir.
İmamı Azam Ebu Hanife'ye (699-767) göre "Kur'ana aykırı olanlar, hadis olarak kabul edilemez"
Saltanat Dincileri ise hadısleri "sahih ve sahih olmayan" ayırımı yaparak, uydurma hadislere meşruiyet kazandırıyor.
Saltanat dincileri "iktidar desteğini aldıkları için" her zaman başarılı olmuşlardır. Daha başlangıçta, İmamı Azam Ebu Hanifeyi "dinsizlik ile" suçlamışlardır. Akılcı akımı savunanlar hakkında "dinsizlik suçlaması" halen devam ediyor.
Ancak, ortak akıl "Kur'an Islamında insanları birleştirmeye" çağırıyor. Zira öyle hadisler var ki, akıl ile bağdaşmıyor.
En çok müracaat edilen hadis yazarı Buhari kitabında "din değiştireni öldürün" diyor. Halbuki, Kur'an Bakara Süresi 250. Ayetinde "Dinde zorlama olamayacağını" emrediyor.
Tirmizi "Kadınlara iş veren kavim felaha ermez" diyor. Halbuki, Batı dünyası kadınlar sayesinde büyük bir ilerleme kaydetti. Kadınları yok sayan Islam Alemi geri kaldı.
Bilim ile bağdaşmayan Hadisler de var. İbni Keyf "Dünya balığın sırtında, balık başını sallayınca deprem oluyor" diye hadis yazmış. Böyle bir söylem bilim ve Kur'an ile bağdaşmıyor.