16 Nisan Referandumu ile Türkiye Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemine geçti. Uygulama 2019 yılında yapılacak seçimler ile fiiliyat bulacak. Yarıdan bir fazla çoğunluk oyu ile seçilen Başkan tek başına 5 yıl süreyle Hükümet sayılacak.
Ak Parti kurmayları önemli bir riski hesap edemdiler. Parlamenter Sistem'de kalınsaydı, Ak Parti yüzde 36 oy ile Hükümet kurabilirdi. Ki bu oyu her halükarda elde etmesi mümkün görünüyordu.
Başkanlık Sisteminde ise yüzde elliden fazla oy almak gerekiyor. 2019 yılında AK Partiden Başkan seçilemez ise Hükümet kurması mümkün olamıyor.
Referandum sonuçlarına bakıldığı zaman, ulusal hasılanın yüzde 70'e yakın kısmını üreten büyük şehirlerde hayır oylarının yüksek çıktığı görülüyor. İstanbul, Ankara, Izmir, Antalya ve Adana'da kaybeden bir siyasi partinin çoğunluk oyunu sağlaması mümkün olamıyor.
AK Parti büyük şehirlerdeki gücünü neden kaybetti?
Büyük şehirlerde yaşayanların geliri, son üç yılda yüzde 30 oranında azaldı. Bu azalmanın gerisinde dolar kurundaki artış yatıyor. Gelir azalması siyaset sahnesine yansıyor. Büyük şehirlerde AK Parti yüzde 10 civarına oy kaybediyor.
Referandum çalışmaları sırasında toplumda ayrışma meydana geldi. Ayrışma hayır oylarını kemikleştirdi. 2019 yılında yapılacak Başkanlık seçimlerinde kemikleşmiş oylar Ak Parti aleyhine kullanılacağı şimdiden belli oluyor.
Başkanlık Sistemine geçmekle, AK Parti Hükumet etme şansını riske soktu. Parlamenter Sistemde kalsaydı, Hükümet kurmak için yüzde elliden daha fazla oy almasına gerek yoktu. Çoğunluk oyları ile Hükumet kurabilirdi. Kendi kendine bu şansı yok etti.