Moody's Türkiye'nin kredi notunu bir basamak aşağı düşürdü. Ki bu seviye Türkiye'yi yatırım yapılabilir ülke kategorisinden çıkarıyor. Batıdaki bazı fonlar en az iki derecelendirme şirketinin yatırım yapılabilir seviyede notu olmadan finans kesiminde yatırım yapamıyor. Şu anda sadece Fitch Türkiye'yi yatırım yapılabilir ülke kategorisinde tutuyor.

Moody's adlı uluslar arası derecelendirme şirketinin kararı ekonomik gerçeklerle bağdaşıyor. Türk Devleti ve hazine garantili katma bütçeli kamu kurumlarının toplam borcu 115 milyar dolar civarında. En son rakamlara göre Merkez Bankasında 117 milyar dolar döviz rezervi var. Dolayısıyla Türk Devleti'nin muhasebe anlamında dış borcu yok.

Peki neden Türkiye yatırım yapılabilir ülke konumundan çıkarılıyor. Özel sektörün borcu esas alınıyor. Son rakamlara öre özel sektör 270 milyar dolar civarında borçlu gözüküyor.

Borçlu özel sektörün yüzde 80 inin döviz geliri var. Yüzde yirmi oranında Kobiler güç durumda gözüküyor. Kobiler borcunu ödeyemez ise iflas eder. Alacaklı ile aralarında mülkiyet hukukundan doğan sorunlar kendilerini ilgilendirir.

Borsaya kote şirketlere bakıyoruz. Aktif-pasif dengesi pozitif. Yani karlılar. Demek ki büyük şirketlerin borçlarını karşılayacak miktarda döviz varlıkları, ham madde ve mamul stokları aktiflerinde mevcut. Borç sorunları yok.

Cari işlemler açığı azalıyor. Daha önemlisi ödemeler dengesi bilançosu fazla veriyor. Türkiye OECD ülkelerinden daha hızlı büyüyor.

Ekonomik realitelere rağmen Moody's not düşürüyor. Amacı ekonomik değil siyasi. Finans kapital hareketlerini kullanarak siyasete yön verme girişimi yeni değil.

Ancak Türk ekonomisi güçlü ve not düşürme herhangi negatif bir etkiye sebep olmayacaktır.