GÜMÜŞHANE (AA) - Gümüşhane Halk Sağlığı Müdürlüğünce, günlük beslenmede iyotlu tuzun tercih edilmesi ve tuz tüketiminin günde en fazla 4 - 6 gram olması gerektiği bildirildi. 

İl Halk Sağlığı Müdürlüğünden, İyot Yetersizliği Hastalıklarının Önlenmesi Haftası dolayısıyla yapılan yazılı açıklamada, sağlıklı yetişkinler için önerilen ortalama günlük tuz miktarının yaklaşık 5 gram, Türkiye'de ise günlük tuz alımı ortalamasının kişi başına 18 gram olduğu belirtildi.

Alınan tuz miktarının artış oranına paralel kan basıncı değerlerinin de arttığına işaret edilen açıklamada, hipertansiyonun kontrol altına alındığında, inme ve kalp yetersizliği görülme oranının yarıya indiği, kalp krizi riskinin de üçte bir oranında azaldığı vurgulandı.

Açıklamada, sofrada tuzluk kullanmamakla tuz alımının yüzde 15 azaltılabileceği ifade edilerek, şunlar kaydedildi:

"Yemeklerin tadına bakmadan tuz kullanma alışkanlığından vazgeçilmeli. Baharat, maydanoz, nane, kekik, dereotu, rezene, fesleğen gibi aroma sağlayıcılar tuz yerine tercih edilebilir. Turşu, ketçap, hardal, zeytin, soya sosu, salata sosları yiyeceklerin tuz içeriğini yüksektir. Bu besinlerden uzak durulmalı ya da çok nadir tüketilmeli. Satın alınan maden sularının sodyum içeriği etiketinden kontrol edilmeli. Kan basıncının denetimi ve tedavisi için tuz kullanımı sınırlandırılmalı. Yiyecekler az tuzla hazırlanmalı. Sofrada yemeklere ayrıca tuz eklenmemeli. Günlük beslenmede iyotlu tuz tercih edilmeli ve tuz tüketimi günde en fazla 4-6 gram olmalıdır."

Kaynak: aa