Geçenlerde uzun yıllar gidemediğim; Sinop İli gezisine katıldım. Sinop Samsun’dan 166 km, Ordu Samsun arasında 159 km olduğuna göre yaklaşık 325 km ve 4,5 saatlik bir yol; Sinop’un yolları güzel, ulaşımla ilgili bir sorunu yok. Sinop Merkez İlçe yaklaşık 28 bin nüfusu var; Sinop’un İl nüfusunda 205 bin dolaylarında; Sinop denize doğru yaklaşık 20 km giren bir yarımadada kurulu bir şehir. Şehrin kurulu olduğu yerde deniz iki taraftan da birbirine yakın; şehir içindeki yüksekliği de yaklaşık 30 – 35 metre kadar; bu yüzden deniz rüzgarına açık bir yer; şehir yazın daha serin, kışın biraz soğuk olabiliyor. Sinop İli’nin  oturduğu alan gereği doğu kısmı doğal liman durumunda.
       Sinop’a gittiğinizde şehirden geçerek, burunun ucunu takip eden yoldan gittiğinizde, yazlıkları görerek tepe noktaya çıkıyorsunuz; burası Karadeniz’in tüm kuzey rüzgarlarını alan bir tepe; denizden yüksekliği takriben 180 metre kadar, burası bir seyir terası durumunda
        Şehrin gezilip görülecek yerleri arasında Seyit Bilal Türbesi ve Cezayirli Ali Paşa Camii var. Burası Çepni Türklerinin Beyi Emir Tayboğa’nın torunu Emir Bey Gelmiş tarafından 1297 yılında yapılmış; bu türbe yanına 1876 yılında Kaptanı Derya Cezayirli Hasan Paşa tarafından taştan Cami yapılmıştır. Sinop’ta Şehir  Surları yaklaşık 2050 metredir. Surun kalınlığı 3 metre; yüksekliği 10 ila 30 metre arasında değişmektedir. Bu surlar 1214 ve 1261 yıllarında Selçuklular tarafından; savunmayı güçlendirmek amacı ile; surlar üzerinde içkale oluşturulmuştur. Bu kale üzerinde halen şu anda kafiler mevcuttur. Surların iç kısmı 1568 yılından itibaren  zindan olarak kullanılmıştır. Burası 1913  denberi Osmanlı dönemini de dahil yakın yıllara kadar Sinop Cezaevi olarak hizmet vermiş; şimdi ise Tarihi Yapıt olarak Turizm’e hizmet veriyor. Yine bu Cezaevi olarak kullanılan yerde;   tamir olacak gemiler veya yeni yapılan gemilerin içeri girmesi veya çıkması için kemer kapılar yapılmış; yapılmış gemiler  buradan çıkış yaparak;  denize açılmışlar; dolasıyla burası Osmanlı döneminin en büyük Tersanesiymiş; tersane günümüzde içkale olarak tanımlanan kısımdaydı. 1887 yılından sonra cezaevi olarak kullanıldığı için gemilerin girip,  çıkması için yapılan kemer kapatılmıştır. (Bilgi Osmanlı arşivlerinden alınmıştır.)  Surlar, İçkaleler, Sinop Cezaevi, Hamsilos Sinop’un gezilip görülecek yerleri arasındadır. 
       Hamsilos deniz içindeki gizli liman durumundaki  deniz olan yerdir; Sinop İl Merkezi’ne yaklaşık 10 km dir. Savaş zamanında ve deniz korsanlarının  takibinde olan gemiler gizlice girip saklandıkları; saklı küçük liman durumundadır. Biraz uzaktaki bir gemi burayı görüp ne olduğunu anlaması mümkün değildir. Çünkü giren gemi arkada saklanma bölgesinde görünmez, buraya gemilerin girebildiğini de; burası hakkında hiçbir şey bilmeyen kişi, ne olduğunu anlayamaz. Yaz aylarında ayrıca Akliman plajları denize girilebilecek güzel plajlardandır. Şehir ise yazın tam bir tatil beldesi durumundadır. Güzel sahilleri; deniz ile entegre edilmiş manzarası görülmeye değer yerlerdendir.