Siyasal toplum ''doğruları algılamakta sağ duyuya'' sahiptir. Sağ duyu seçimlere 20 - 25 gün kala şekilleniyor.

Propaganda oluşan sağ duyuyu etkilemekte yetersiz kalıyor. Siyasi partiler düzenledikleri mitinglerde kendi topladıkları insanlara hitap ediyor. Kendi söylüyor kendileri dinliyor. Zira siyasal toplum kararını vermiş oluyor.

Toplumun kararını etkileyen unsurlar aşağıya çıkarılmıştır.

AK Parti açısından oy kaybı olacağına kesin gözüyle bakılıyor. Böyle bir sonucun ekonomik ve sosoyo-psikolojik nedenleri var.

-Türk Lirası dolara karşı son bir yıl içerisinde yüzde kırk değer kaybetti. Develüasyon orta sınıfın nakit servetini eritti. Türk Lirası mevduat sahibi orta sınıf sorumlu olarak AK Parti iktidarını görüyor. Daha önceden enflasyon üzerinde getiri elde eden ve AK Partiye oy veren bu kesim kesinlikle iktidar partisine oy vermiyor.

-Döviz borcu olan şirketler zor duruma düştü. Kobiler iflas ile karşı karşıya. Son altı aydan beri ekonomik durgunluk piyasaya egemen oldu. Esnaf ve sanayiciler iktidar partisini sorumlu tutuyor.

- Ekonomi orta gelir tuzağına yakalandı. Son üç yıldır orta vadeli planda ön görülen büyüme oranları tutturulamıyor. 2015 yılında ise büyüme sıfırlı noktalara indi. İşsizlik artıyor. Eğitimli işsizler ordusu ortaya çıktı. İşsizlerden mevcut iktidarın oy alması mümkün değil.

-Ak Parti Lidersiz kaldı. Sn. Erdoğan'ın karizmatik yeri doldurulamıyor. Kararsız kalan Ak Partililer MHP'ye yöneliyor.

-Ak Parti aynı kökten gelen dinci tarikatlar ile kavgalı. Gülen Cemaati için bu seçimler çok önemli. Ve Ak Partiye tabandan karşı duruyor. Saadet Partisi aşırı dinci tarikatların Ak Partideki emanet oyunu geri alıyor.

-HDP Kürt Partisi ve Kürtler siyasal varlıklarını bu parti ile Meclise taşımak istiyor. Şimdiye kadar AK Partiye verilen Kürt oyları HDP'ye gidiyor.

-Türkiye'de 11 milyon emekli var. CHP'nin popülist dahi olsa emekliye ilave gelir politikası tuttu. Maliye Bakanının bütçe dengeleri bozulur iddiasına emeklinin kulakları tıkalı. Zira gıda fiyatlarındaki aşırı artış emekliyi geçim derdine düşürdü. Şimdiye kadar AK Partiye oy veren emekliler CHP'ye dönmüş durumda.

Siyasi sonuçlar aynı havuzdan gerceklesecegine göre, birinin oy azalması diğerlerinin oy artışı olarak ortaya çıkacaktır.

Bu duruma göre seçim sonuçlarında,

1. AK Partinin oyları azalacak,

2. CHP'nin ve MHP'nin oyları artacak,

3. HDP seçim barajını aşacaktır.

Ufukta AK Parti ve MHP koalisyonu görülüyor.