Tarih yazan bir millet olmamıza rağmen, tarihten ders almıyoruz. Eğer tarihten ders alabilseydik, şüphesiz tarih tekerrür etmeyecekti.Osmanlı'nın neden yıkıldığı konusunda, gerçekleri hep sakladık.

Bir arkadaşım ilginç paylaşımda bulunuyor. Okullarda,yeni bir marş uydurulmuş. Dini içerik taşıyan bu marş, güya andımızın yerini almak üzere hazırlanmış. Aklıma Osmanlı'daki Ebussuud uygulamaları geldi.

Osmanlı'nın Dünya İmparatorluğuna dönüştüğü Kanuni döneminde, Şeyhülislam olan Ebussuud Efendi, Medresede "Matematik-Geometri ve Fen Bilimlerini" yasakladı. Her konuda dini içerikli çalışmalara hız verdi. İlim denildiği zaman "Din Sosyolojisi" anlaşılır oldu.

Amaç, toplumu cahil bırakmak idi. Zira, cahil toplum "bilmediğini bilmiyor, çok inanıyor" ve kolay idare ediliyordu. Osmanlı, iç işlerinde, başarılı yönetimin sırrını bulmuştu. Cehalet.

İçeride cehaletin tercihi, dış işlerde felaketi getirdi. Osmanlı, Avrupa'da meydana gelen teknolojik gelişmeleri anlayamadı. En önemli sorun 1854 Kırım Savaşında patlak verdi. Osmanlı İngiltere ile birlik olup, Ruslara karşı 1854 yılında Kırım'da savaşıyordu.

Savaş sırasında, Osmanlı subayları uzun menzilli İngiliz Toplarını kullanamadı. Zira, uzun menzilli toplar "parabol" hesabına göre hedefe gidiyordu. Osmanlı subayları matematik bilmediği için "parabol hesabı" yapamıyordu. Hatayı gidermek için "Mühendis Mektebi" açıldı. Ama, insan yetiştirmek kolay değildi.

Osmanlı ekonomi nedir bilmiyordu. Yabancı bankerin sahibi olduğu Osmanlı Bankası, para basıyor Osmanlıya faiz karşılığı borç veriyordu. Kendi parasına faiz ödeyen Osmanlı, 1881 yılında iflas etti. Yabancılar ülkede vergi toplamaya başladılar. Topladıkları vergiler ile, İtalyan Ordusunu finanse ettiler. İtalyanlar, Osmanlı parası ile 1912 Trablus Savaşını kazandı. Libya ve 12 adalar kaybedildi.

Osmanlı'nın Matematik bilgisi o kadar az idi ki, Birinci Dünya Savaşında lojistik işlerini Alman Subaylara bıraktı. Silah ile sevk ve idare teknolojisindeki gelişmeler karşısında o kadar geri idi ki, Genel Kurmay Başkanlığına, Alman kökenli Liman Von Sanders Paşa'yı getirdi.

Osmanlı bilimde geri kalmanın bedelini "YIKILMA" ile ödedi.

Yönetenler tarihten ders almıyor. Din eğitimine ağırlık veriliyor. Fen ve matematik bilimleri ihmal ediliyor. Türkiye cahil nesil yetiştiriyor. Nitekim, Üniversite Rektör Yardımcısı Prof "Cahil insanın ferasetine güvenirim" diyor. Zira cahilleri idare etmek kolay.

Böyle bir eğitim politikası, Şeyhülislam Ebussuud'un uygulamalarına benziyor. Türkiye bilimde geri kalıyor. Bilimde geri kalan toplumları "modern kölelik" bekliyor.

Tarih tekerrür ediyor.