Tüm büyük yerleşim yerlerinde toplu taşıma çok büyük önem arzetmektedir.  Çünkü toplu taşıma dediğimiz zaman;  çok sayıda yolcuyu tek bir ulaşım aracı ile;  toplu taşım aracının  geçtiği yol  güzergahı  üzerinde yolcunun gittiği yere ulaştırmaktır.
       Belki çoğumuzun özel aracı var;  araçlarımızın yakıtlarını koyacak kadar ekonomik gücümüzün   olduğunuda  varsayalım.  Özel araçlarımızla her yere gittiğimizi  düşünelim; bu anda yolda  belki çok fazla araç olacak, trafik  sıkışacak; belkide araç çokluğu nedeni ile yol tıkanabilecek. Çoğunlukla özel araç; gideceğimiz yerde uzun süreli kalma durumunda isek; rahat park yeri  varsa,  sorun olmadan gidebiliriz.  Özel araçlar çoğunlukla iş amaçlı  veya  ailece gezmeye giderken;  kullanılma durumundadır.
      Toplu taşım aracı dediğimiz zaman; minübüs,  her büyüklükteki  otobüs, metrobüs, tramvay, metro,   banliyö treni, Tren,  Hızlı Tren,  deniz   otobüsü,   toplu   taşıma  yapan tekneler ve feribotlar aklımıza geliyor. (Deniz taşıtları deniz olan ve yolcu talebi olan yerlerde  çalıştırılıyor. Örneğin İstanbuldaki deniz taşımacılığı gibi)
       Diğer yandan toplu taşımanın gerek ekonomik anlamda; gerek işgücü anlamında çok büyük faydaları var. Toplu taşıma yolcuyu gideceği  yere götürür.  Dolasıyla kişi sadece işini,  gücünü, gezeceği  yerleri  düşünür.  Yollardaki aşırı trafik yükü en aza iner; yol kalabalığı olmadığı için trafik kazaları gibi sorunlar olabildiğince ortadan kalkar;  araçların kullandığı yakıtlar en aza iner (Benzin, mazot ki, petrol ithal geliyor). Her çeşit enerji sarfiyatı en aza iner. Sonucunda toplu taşımacılık küçük veya büyük her yerleşim biriminde son  derece yararlıdır. Devamlı ve programlı toplu taşım;   ilgili Belediyelerce  sağlanır. Hele nüfusu fazla şehirlerde bu konu çok daha önemlidir.
       Ordu’da artık Büyükşehir. Dolasıyla Altınordu İlçesinin  yaklaşık 220 bin nüfusu var, ayrıca Fatsa ve Ünye gibi nüfusu 100 binin üzerinde İlçeleri var. Bu bağlamda öncelikli Altınordu İlçesi merkezli bir raylı sistem taşımacılık hattı kurulması son derece faydalı olacaktır; ve  şimdiden   böyle bir  hattın yol   planlaması  yapılmalıdır.  Özellikle artan araç trafiğini çok daha aza indirecek bir yöntem olacaktır.  Mevcut şehir  otobüsleride  tramvay hattının gitmediği yerlere giderler; böylece kimsenin işi kesilmez ve azalmaz.  Bir seferde 300 kişiyi taşıyabilen bir tramvay hattı; Turnasuyu  Bölgesinden başlıyarak şehri batı istikametinde boydan boya geçerek; Perşembe İlçesi’nin  Mahallesi Efirli’ye kadar gidebilir.  Sonraki aşamada;  Perşembe’nin çeşmeönü mevkiine kadar devam edebilir. Böyle bir taşımacılık sistemi içinde Perşembe’den Üniversiteye gidecek öğrenci,  tek araçla fakültesine gidebilir. Ayrıca böyle bir  ulaşım aracı Ünye Çaybaşı Yolu başlangıcından başlıyarak Ünye içi, Fatsa içinden Bolamana kadar gelebilir. Böylece Sahil Karayolunun 200 ile 400 metre  güneyinden  Ordu’daki 2 ci raylı bir sistem  yapılabilir; bu  toplu taşımaya önemli bir katkı  sağlar. Bence şimdiden  bu hatların yol planlaması yapılmalı ve imar planında  gösterilmeli;  yapılacak  zaman geldiğinde  istimlak gibi zorluklar daha aza inecektir.  Raylı sistemi yapmak Büyükşehir Belediyesinin görevidir. 
      Raylı sistem diğer toplu taşım araçlarının işini azaltır düşüncesi yanlıştır. Raylı sistemin gitmediği her yerde; yine onlar çalışacaktır.  Bolaman’dan;  Ünye İdari Bilimler Fakültesi’nde  okuyan bir öğrenci,  tek  araçla fakültesine gidebilecektir.