112 çalışanlarının 7/24 kesintisiz hizmet verdiğini ifade eden Ahmet Kayhan, “İnsanın bulunduğu her yer çalışma alanı her zaman çalışma zamanıdır.  Hiçbir zaman neyle karşılaşılacağı tam olarak tahmin edilemez. Her zaman en kötü vakayla karşılaşılacak gibi hareket edilir. Amaç insan hayatı ise tüm zorluklar da göz ardı edilir.” Dedi.

Sağlıkta çöken hastane randevu sistemini nedeniyle vatandaşların acil servislere yönelmek zorunda kaldığını ifade eden Kayhan; şöyle konuştu“ Özellikle yaz aylarında bölge nüfusumuzun artması birlikte fazla 112 acil sağlık hizmeti talep edilmeye başlandı. “112 çalışanları artık daha fazla risk ve iş yükü altında çalışmaya zorlanıyor. Sorunları sadece hastane öncesi alanlardan ibaret değildir. Hasta ya da yaralının ulaştırıldığı en yakın hastane çoğu zaman eksik personel ya da cihaz yokluğu nedeniyle en uygun hastane olamayabiliyor. Bu kez 112, kurumlar arasında uygun yer bulunana kadar mekik dokuyor”.

‘Emniyet geç geliyor’

Ayrıca 112 çalışanlarının Emniyet görevileriyle aynı anda olay yerine gitmesi Gaziantep’teki gibi kazaları da önleyececektir. “112 çalışanlarının bildirim alır almaz 90 saniye içinde çıkış yapmaları, kentte 7-10 dakikada, kırsalda 10-30 dakikada vaka yerinde olmaları gerekiyor. Ancak çoğu zaman Emniyet güçlerinden önce olay yerine varıyorlar. Polisin olay yerine sağlık personelinden sonra gelmesi; güvenliğin sağlanamamasına neden oluyor”

‘Koşullar yetersiz’

“Fiziki koşulları yetersiz istasyonlarda mesai yapan, iş yoğunluğundan yemek yemeye bile vakit ayıramayan 112 çalışanları, sorunlarını ısrarla il sağlık müdürlüklerine iletmelerine rağmen hiçbir düzenleyici adım atılmamasından da şikâyetçi. Tıkanan sağlık sisteminin hem vatandaşlarımıza hem sağlık çalışanlarına yüklediği karamsarlığın bir an önce ortadan kaldırılması için derhal müdahale edilmeli.” Sonuç olarak sürekli risk altında çalışan ve çalışma şartlarında hayati tehlikelerin bulunduğu; Ancak riskli grup olarak tanımlanmayan, Diğer sağlık meslek gruplarında olduğu gibi yıpranma payı almayan çalışanlar durumundalar.” Haber Merkezi

           

Editör: Haber Merkezi