Liderler için Uluslararası Eğitim Merkezi (CIFAL) İstanbul ile BM Eğitim ve Araştırma Enstitüsü (UNITAR)’ın katkılarıyla, Bahçeşehir Üniversitesi tarafından düzenlenen zirve toplantısı üst düzey katılımcılarla gerçekleştirildi. Üst düzey katılımcıların yanı sıra “Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri” alanında görev yapan Birleşmiş Milletler (BM) Türkiye delegasyonu ve kurumlarının temsilcileri, yerel yöneticiler, akademisyen ve medya temsilcileri de zirvede yerini aldı.

Zirve toplantısında; Küresel iklim sorunları, Türkiye’nin iklim kriziyle mücadelesi gibi konular, konunun uzmanları ile ilgili Bakanlık temsilcilerinin de katılımıyla ele alındı. Program başlamadan önce Zifin Otel'in bahçesine günün anısına hatıra fidanı dikildi.

“Karbon salınımı en aza inmeli”

İklim Zirvesi’nde bir konuşma gerçekleştiren Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler, “Bakanlığım döneminde özellikle karbon salınımı konularına çok önem vermiştik. Bununla ilgili tüm yasaları yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği yasasını, enerji tarımı ve hidrojen enerjisi dahil olmak üzere bunları devreye sokan biri olarak, bugün sıfır karbon salımının yapıldığı bu yaylada iklim zirvesinde olmaktan mutluluk duyuyoruz. Belediye başkanlığımızda da bunları uygulamamız oldu. Ordu’da rüzgar enerjisini kuran ilk belediye olarak, çöpten elektirk üreten bir belediye olarak OSKİ’nin tazyikli sularından elektrik elde eden bir belediye olarak çalışmaları sürdürüyoruz. Tabi bu bölgedeki HES’ler ve güneş enerjisiyle ilgili çalışmaları da o zamanda başlatmıştık” dedi.

“Yenilenebilir enerji önemli”

“Burada en önemli konu yenilenebilir enerji” diyen Başkan Güler, “Doğalgaz bile yandığı zaman karbondioksit, nitrojen, azot, oksit oluşturuyor. Burada en önemli şey Allah’ın bize bahşettiği rüzgar, güneş, akarsular ve dalgalarımız gibi her şeyimiz var. Karbon salınımına gerek kalmadan enerjimizi sağlayabiliriz. Petrol için de aynı şeyi söyleyebiliriz. Enerji tarımı diye bir şey var. Biyodizel ve biyoetanol üretmemiz mümkün. Mazot yerine biyodizel, benzin yerine biyoetanol üretebiliriz. Bunun için topraklarımız müsait. Bunun yasasını da bakanlığımız döneminde çıkarmıştık” diye konuştu. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi