Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Başkanı Hüseyin Akdeniz Ordulu muhtar heyetinin Cumhurbaşkanlığı sarayındaki ağırlanmasına ilişkin bilgi verdi. Akdeniz Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın muhtarlardan mahallenizdeki her evde kimin oturduğunu bilin, şeklindeki telkinini değerlendirdi.

Akdeniz, "Muhtarlarımız 2007 tarihine kadar yani Adrese Dayalı Kayıt Sistemi yürürlüğe girene kadar, 1774 sayılı kimlik bildirme kanunu çerçevesinde mahalle sınırları içinde vatandaşın aile beyanı (from 5) muhtara bildirmesiyle muhtar mahallesinde ikamet eden tüm vatandaşların oturdukları haneyi bilirdi. 2007 tarihinde yürürlüğe giren ADKS ile vatandaşlarımız adres değişikliklerini doğrudan Nüfus İlçe Müdürlüklerine yapmaktadırlar. Kanun burada vatandaşın beyanını esas kılmıştır" dedi.

Muhtarlıklara bilgi zorunlu değil

"Vatandaşın müracaatıyla Nüfus İlçe Müdürlüklerine yapılan adres değişikliğinin bir nüshasını isteğe bağlı muhtarlıklara verilmesi söz konusudur. Zaten eğer evrakın bir nüshası muhtarlarımıza da gelse sadece adres değişikliği yaptıran kişinin evrak bilgileri muhtarlıklar tarafından bilinir. Yani hane de oturan hane halkının kayıtlarına muhtarlarımız T.C no bilgileri olmadan ulaşamamaktadırlar."

Haneleri kontrol etmek zor

"Dolayısıyla Yerel Yönetimlerin en küçük birim temsilcisi olan muhtarlarımızın 1774 sayılı yasada değişiklik yapılmadan, özellikle nüfusu kalabalık olan mahallelerinde muhtarlarımızın hangi hane de kimin ikamet ettiğini bilmeleri bir başka zorluk konusudur.Türkiye'de 2014 nüfus sayımı sonucunda 501- 100 bin arasında 16 789 mahalle bulunmaktadır."   

Bu mümkün değildir

"Cumhurbaşkanımız önemli bir konuya dikkat çekmiştir aslında. Muhtarlarımız sınırları alanında hane halkının nerede oturduğunu en iyi bilen kişilerden olması gerekir. Ancak 1774 sayılı kanunda değişiklik yapılmadığı sürece veya ADKS içinde muhtarlarımız elektronik ortamda hane halkını göremediği sürece bu mümkün gözükmemektedir." Ordu YORUM

 

Editör: Haber Merkezi