Adıgüzel; “Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) piyasaya fındık arzına karar vermiştir. 2021 yılı mahsulü için 58 TL, 2022 yılı Giresun kalite fındık için 61 TL.

Bahsedilen fındık şu anda piyasada 63 TL. Ordu'da fındık 62 TL'yi gördü. Çarşamba'da 63 TL. Hal böyleyken devletin Toprak Mahsulleri Ofisi fındığı fiyatının altında piyasaya sürüyor. Bu şu demek, son günlerde hızla artan fındık fiyatının önünü kesmek demek. Geçmiş yıllarda hep böyle oluyordu. Ama bunu Ferrero yapıyordu. İtalyan kartel tam da bu aylarda piyasada fındığın azaldığı zamanlarda fiyatta yukarı hareketin önünü kesmek için piyasaya bazı aracılar eliyle fındık sürüyordu.” Dedi.

Adıgüzel, şöyle konuştu: “Bu yıl Ferrero Rekabet Kurumu'nda gözetim altında olduğu için bunu yapamadı. Bu nedenle fındık fiyatı 43 TL'lerden 63 TL'nin üzerine çıktı ve 70'e doğru gidiyordu. İşte Ferrero'nun bu sene yapamadığını TMO eliyle yapıyorlar. Bu yüzden kızgınız.

Devletin Kurumu bir yabancı kartele taşeronluk yapmaktadır. Dün Ordu'da fındık fiyatı 62 TL'lere varmışken biraz önce TMO'nun fındık satacağı haberi alınmasıyla piyasada fındık 55 TL'lere düştü.

Birkaç iyi adam ülke adına ve çiftçi adına mücadele verirken bir hırsız çete memleketin ve fındık üreticisinin emeğinin değerlerinin altını oymaya çalışıyor. Yazıklar olsun.

Sezon başında dedik ki; Sayın Erdoğan 53 TL açıklama. Fındığın fiyatı en az 70 TL olmalı. Sayın Genel Başkanımız da en az 4 dolar olmalı dedi. O günkü fiyatla 70 TL'ye denk geliyordu. Erdoğan 53 TL açıklayınca fındık 43 TL'den gitti. Çiftçi fındığını 43 TL'den satmak zorunda kaldı. Şimdi o fındık gerçek değerine doğru koşarken TMO devreye girdi. TMO genel müdürü ile görüştüm. Dedim ki bunu yapmayın. Elinizdeki fındığı piyasaya sürecekseniz 67 68 TL'lerden piyasaya sürün. Böylece fındığın yukarı hareketini teşvik edelim. Ama bunu yapmak yerine uluslararası kartelin ve Türkiye'deki uzantılarının emri ile bunu yaptılar ve fındık fiyatını aşağı düşürdüler.

Gizli bir el diyorlar bu gizli bir el değil bunlar açık bir el. Ancak TMO'yu paravan kullanarak bu işi el altından yaptılar. Kur korumalı mevduat ile dövizi sabit tutuyorlardı. Şimdi görünen o ki Ferrero Korumalı Fındık Hesabı var. Hükümet kur korumalı mevduat hesabına fındık sektöründe bir alternatif getirdi. TMO eli ile yürütülen bir alternatif.

Üstelik TMO geçtiğimiz yıl 27 TL'den aldığı fındığı bu yıl 58 TL'den satacak. 53 TL'den aldığı fındığı da 60 TL'lerden satacak. Arada bir de üreticinin emeği üzerinden bir devlet kurumu kar edecek. Geçtiğimiz yıllarda şu soruyu sordum yaptığınız bu karı üreticilere pay olarak dağıtmayı düşünüyor musunuz? Bize şöyle cevap verdiler Biz kooperatif değiliz dediler. Ancak bakın 9 yıldır fındıkta alan bazlı gelir desteği 170 TL. 9 yıldır değişmedi. Mazot 8 kat arttı gübre ise çeşidine göre 10 ile 20 kat arttı. 9 yıldır yerinde duran tek şey fındıkta alan bazlı gelir desteği. TMO'da kazandığı karı burada kullanıp fındıkçıyı desteklemeyi fındığa harcamayı tercih etmeyen bir gudubet yönetim var.

O yüzden bu 20 yılda fındıkçıya AKP kadar kimse çektirmedi. Fındıkçıya yapılan zulümdür. TMO eliyle yapılan bir zulümdür. Ben TMO'yu ve Tarım Bakanlığı’nı derhal bu işi gözden geçirmeye ve hızlı bir şekilde bu hatadan dönmeye davet ediyorum. Çünkü yapılan Türkiye'ye değil uluslararası kartele kar getirecektir. Bir devlet kurumunu Türkiye Cumhuriyeti'nin tarımına ve üreticisine karşı bir oyuna alet etmektir.” Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi