Emek Partisi Ordu İl Başkanı Poyraz, hem AKP milletvekilleri hem de AKP ve MHP yöneticileri yaşananlardan kendileri sorumlu değilmiş gibi suçlu arama telaşına düştüler, vurgusu yaparak tepkisini dile getirdi. Poyraz, açıklamasında, “İktidarın fındığa TMO aracılığıyla 52TL vermesi ve fındığın sekizde birini alması yeterliymiş gibi fındık üreticilerini kandırarak sorumluluğu yalnızca tarım ve gıda tekeli olan Ferrero’ya yüklemek istiyorlar. Oysa biliyoruz ki, hırsız suçlu da ev sahibinin kapıyı, pencereyi açık bırakıp gezmeye gitmesinden dolayı hiç mi suçu yok.” dedi.

Fındık fiyatı neden yükselmiyor?

Her yıl kapitalist sistemin bir işleyişi olan serbest piyasada fındık fiyatının TMO’nun tavan fiyatının altında olduğunu belirten Poyraz, “Ferrero’nun tüccardan 49TL’ye fındık alacağına tepkiler var. Sanki kendileri 52 TL’nin üzerinde fiyat verecekler de bunu Ferrero engelliyor. Ferrero tarım ve gıda tekeli, amacı fındığı ucuza alıp aşırı kar yapmak. Diğer alıcıların da amacı bu. Eğer fındık üreticilerinin mağdur edilmesini istemiyorsanız fındık fiyatını TMO’nun alın fiyatının üzerine çıkarın. Ama tartışmanın amacı fındığı ucuza almak.” dedi.

Kimler alivre satış yaptı?

Fındık fiyatının 52 TL’nin üzerinde olması gerektiğini kimsenin söylemediğini belirten Poyraz, “Fındığı ucuza almanın peşindeler. Ferrero bunu yapıyor. Soralım, alivre satış yapanlar kimler? Alivre satışı kaç TL’den yaptınız? Alivre satış, üreticinin aleyhine olduğunu herkes biliyor. Ferrero’yu günah keçisi ilan ederek kurtulamazsınız. Evet Ferrero fındık üreticilerinin emeğine ve ürününe çöküyor. Piyasayı belirleme gücü nedeniyle istediği gibi at oynatıyor. Peki diğer alıcılar neden fiyatı yükseltmiyor? İktidar neden yasa değişiklikleriyle Ferrero’yu ve diğer tekelleri durduramıyor? TMO veya Fiskobirlik aracılığıyla yalnızca sekizde biri değil, tüm fındıkları almanın planlanması yapılmıyor? Piyasayı Ferrero’ya bırakan yasaları çıkarın ondan sonra da tek suçlu ilan edip kendinizi aklamaya çalışın; yok öyle dalavere!” diyerek tepki gösterdi.

Adres fındık üreticileri

Poyraz üreticilere de seslenerek, “İktidar ve fındık tekelleri her yıl aynı oyunu oynuyorlar. Hırsız polis oyunuyla üreticiler mağdur ediliyor. Bu nedenle asıl olan üreticilerin örgütlenip ürünü hakkında söz sahibi olabilmesidir. Emek Partisi olarak yıllardır bunu söylüyoruz. Üretici kendi gücünü bilerek hareket ederse sorun çözülür.  Üreticiler seslerini yükseltmeli. Emek Partisi olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmeye çalışıyoruz, mücadelemize devam edeceğiz.” dedi. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi