Kısa Çalışma Ödeneği’nin salgın nedeniyle uygulandığına dikkat çeken Kaya, “ KÇÖ kapsamından yararlanan 1.3 milyon işçi, işsizlik veya ücretsiz izinle karşı karşıya. Bu da açlık demektir. Salgının etkisi dünden daha tehlikeli boyuta yükseldiği halde, KÇÖ’nün kaldırılması işsizliği büyütecek. Pandemi ile birlikte uygulanma koşulları genişletilen kısa çalışma ödeneği, 1 Nisan itibariyle son buluyor. Bugüne kadar yüzlerce işletmede 3 milyon 700 bini aşkın işçi KÇÖ kapsamında çalıştırıldı.” dedi.

İşten atılmalar yasaklanmalı

Pandemi sürecinin başından beri çeşitli teşviklerin açıklandığını aktaran Kaya, “Ücretsiz izin, kısa çalışma ödeneği, uzaktan çalışma, esnek çalışma adı altında sürekli patronların eli rahatlatıldı. Kod 29’dan bugüne kadar hiç olmadığı kadar işçi atıldı. İşten atmalar yasaklanmalı. İşçi her şart ve koşul altında ücretini tam olarak almalı.” dedi.

Öte yandan bu süre içinde işçilerin can güvenliğinin de sağlanması gerektiğini belirten Kaya, “Bir yandan çarklar dönecek deniyor ama gerekli önlemler alınmıyor. Öncelikle bilim insanlarının söylediklerine kulak verilmeli. Evde kal deniyorsa tam kapanma sağlanmalı. Üretimin zorunlu olduğu alanlarda ise işçiler düzenli testten geçirilmeli, hızla aşılanmalı ve önlemler en ileri şekilde alınmalıdır” diye konuştu. Haber Merkezi

 

Editör: Haber Merkezi