Cumartesi günü Belediye İş Sendikası Ordu Şubesi Toplantı Salonu'nda yapılan "Seçim sürecinde laiklik ve demokrasi mücadelesinin önemi " konulu panele CHP, Sol Parti, HDP, TKP, YSP, SYKP, Eğitim Sen, Tüm Köy Sen, Ordu Çevre Derneği, ADD temsilcileri de katıldı.

Açılış konuşmasında panele katılanlara teşekkür eden Emek Partisi İl Başkanı Hikmet Poyraz, "Seçim süreci başladı. İlk hedefimiz tek adam yönetiminin sonlandırılmasıdır. Her şeyi seçime havale eden bir parti değiliz. İşçi ve emekçilerin örgütlü olarak geleceklerine sahip çıkması önceliklerimizden. Bu nedenle her alanda mücadelenin yükseltilmesi gerekiyor. Panelimizi de bu anlayışla gerçekleştiriyoruz." dedi.

Din, sınıflar arası çelişkiyi gizlemek için kullanıldı.

Panelde seçim konusuna da değinen Emek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selma Gürkan şunları söyledi: "Cumhuriyet dönemi de dahil gerçek bir laiklik tesis edilemedi. Devlet kendi siyasetini oluşturmak amacıyla kullandı. Dinle devlet işleri birbirinden ayrılmadı. Türkiye'de burjuvazinin gereksinimine göre devletle din ilişkisi biçim aldı.  Özellikle de DP döneminde tarikatlar cemaatler örgütlenmesinin önü açıldı. Böylece siyasal gericilik daha da güçlendi. Cumhuriyetin başında başka, DP döneminde başka, 12 Eylülde başka biçimlerle karşılaştık. 12 Eylül sonrası Özal döneminde dini örgütlenme ve siyasi gericilik hızlandı. Günümüzdeki durum ortada. Din sınıflar arası çelişkinin üzerini örtmek için kullanıldı. Erdoğan da geçmişini Menderes ve Özal dönemine atıfta bulunarak anlatıyor. Ortadoğu'daki ilişkiler daha farklı boyutta gelişim göstermektedir." dedi.

Devlet dinden elini tamamen çekmeli

Selma Gürkan, İslami sermaye gruplarının tarikatlar üzerinden geliştirildiği ve Gülen cemaatini örnek vererek tek adam rejiminin faşizmi inşa sürecinde dini kullandığını söyledi. "Laiklik, seküler ve muhafazakar kesim arasında bir mücadele alanı değildir. Bu oyuna gelmek, Erdoğan'ın işine yarar. Laiklik inananla, inanmayanın hakkının güvencesidir. Sosyalistler için din kavga alanı değildir. Demokrasi ve laiklik bir bütün. Devlet dinden elini tamamen çekmeli, tarikatların ekonomik kaynakları, siyasetle ve bürokrasiyle ilişkileri kesilmeli. Eğitim alanından el çektirilmelidir. Laiklik önemli bir kazanım.  Emek ve Özgürlük İttifak'ı olarak programımıza koyduk. Tüm kesimlerle bu konuda ortak mücadele etmek zorundayız. Ayrımcı anayasa değişikliğine HAYIR demek doğru. Bu konuda partilerin ortak iradesi önemli." dedi. Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi