Ordu Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Ali Coşkun Antibiyotik Direnci hakkında açıklamalarda bulunarak, antibiyotik kullanımının akıllıca yapılması gerektiği hakkında bilgiler verdi.

Enfeksiyon hastalıkları kayıpları artabilir!

Antibiyotiklere karşı direnç oluşmasının çok basit bir hastalığın bile tedavi edilmesini güçleştirdiğini ve hekimleri zora soktuğunu ifade eden Coşkun; “ Bu durumun verdiği toplum zararı her yönüyle artık altından kalkamayacağımız maliyetlerin yanında, insanlarımızın hayatına da mal olmaktadır. Günümüzde tüm dünyada her yıl sadece 1 000 000’a yaklaşan insan kaybı ile, antibiyotiklere olan direnç ilk sıradaki ölüm nedenleri arasında gelmektedir. Dirençli bakteriyel enfeksiyon hastalıkları hayatları karartmaktadır.

Eğer tüm dünya, antibiyotik direncinin önlenmesinde ya da yeni dirençli enfeksiyonların tedavisinde çareler üretemez ve çözümler bulamaz ise söz konusu enfeksiyon hastalıklarından dolayı her yıl ölen kişi sayısının 2050 yılına kadar tüm dünyada 10 milyon kişiyi bulacağı ve bu rakamın kanserlerden, kalp-damar hastalıklarından ve nörolojik hastalıklardan kaynaklı ölümlerin çok daha üstünde olmak üzere ilk sıraya yerleşeceği tahmin edilmektedir.” Dedi.

thumbs_b_c_1fc6a97ecbce2dc1e386ae372723bf0d

Tehlikenin farkında değiliz!

Virüsler tarafından oluşturulan soğuk algınlığı ve nezle rahatsızlıklarında antibiyotik kullanımının hiçbir etkisi olmadığı ve kullanılmaması gerektiğini söyleyen Coşkun; “Toplumda bu durumda bile gelişigüzel ve gereksiz antibiyotik kullanımı vardır. Yine hastanede yatan hastalarda dünya genelinde antibiyotiklerin önemli oranda gereksiz, özellikle de gereğinden uzun süre kullanılması söz konusudur.

Ayrıca ülkemizde ecza dolaplarımızda kalmış olan ama aslında kalmaması gereken, bir önceki enfeksiyon hastalığı için yarım yamalak kullanılan, iyi hissedilince bırakılan ve o nedenle ecza dolabında ‘’ bir sonraki hastalıkta kullanırım ‘’ diye saklanan antibiyotik artıkları da yeniden kullanılınca antibiyotik direncinden nasibini alacaktır. Komşu tavsiyesiyle çıkılan antibiyotik yolunda, bizleri bekleyen tehlikelerin farkında bile değiliz.” Dedi.

Uzman hekim görüşü olmadan asla kullanılmamalı!

İnsanların antibiyotik kullanımına karşı bilinçlendirilmesi gerektiğin ifade eden Coşkun; “Antibiyotikler uzman hekim görüşü ve önerisi olmaksızın asla kullanılmamalıdır. Yine uzman hekim önerisiyle bir antibiyotiğe başlanacak ise “söz konusu antibiyotiğin gün içerisinde hangi sıklıkla ve toplam kaç gün süreyle kullanılacağını tam olarak öğrenmek ve o şekilde kullanmak ” da direnç gelişimini önleyecektir. Uzman hekim önerisiyle kullanılmasına rağmen ilgili antibiyotiği ‘’ iyileştiği, kendini iyi hissettiği ‘’ gerekçesiyle erken kesmek ya da, düzelmediği gerekçesiyle uzman hekim önerisi olmaksızın, danışılmadan antibiyotiği daha da uzun süre kullanmak antibiyotik direncini artıran en önemli unsurlardır.

Ayrıca elde, ecza dolabında daha önceden kullanılmadığı için mevcut bir antibiyotik varsa, ‘’ daha önce de benzer hastalığımda iyi gelmişti, yine iyi gelir ‘’ temennisiyle bunu uzman hekim önerisi olmadan kendi kendisine kullanmaya başlamak, ya da bir yakınına elde mevcut antibiyotiği “bunu kullan, iyi gelir ” temennisiyle vermek son derece sakıncalıdır.” Şeklinde konuştu. Neşe Çakar Erkin

Evde sağlık hizmeti yaşlıların yanında! Evde sağlık hizmeti yaşlıların yanında!

   

Editör: Neşe Çakar Erkin