Bahar mevsiminin gelişiyle birlikte polenlerin uçuşması, bahar alerjisini de beraberinde getirdi. "Saman nezlesi" veya "alerjik rinit" olarak da bilinen bahar alerjisi Ordu gibi yeşil bir coğrafyada daha fazla görülüyor.

Ordu Tabip Odası Başkanı Uzm. Dr. Ali Coşkun, bahar alerjisinin en çok çayır, çiçek ve ağaç polenlerinden kaynaklandığını ve hapşırma, göz kaşıntısı, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı gibi belirtileri olduğunu söyledi. Coşkun, tedavi edilmediğinde alerjinin nefes darlığına ve astıma kadar dönüşebileceğini de vurguladı.

Saman nezlesi olarak da biliniyor

Bahar mevsimine geçiş aylarında ve bahar aylarında çiçek tozları denilen çayır, çiçek ve ağaç polenlerinin havada rüzgar ile dolaşımı arttığını belirten Coşkun,” Polen alerjisi olan kişilerde de alerjik belirtilerinde de artış görülmektedir.  Saman nezlesi olarak da bilinen bahar alerjisinin toplumumuz da izlenme sıklığı ise neredeyse 5 kişiden biri ya da üç kişiden biri oranında görülürken, bu rahatsızlık daha çok 3 yaş ve üstü çocuklar ile erişkinleri etkilemektedir. Çünkü bu yaş altı çocuklarda sistem daha hazır değildi” diye konuştu.

Mevsim geçişlerinde ortaya çıkıyor

Bahar alerjisinin nedenlerini anlatan Coşkun,” Özellikle genetik geçiş, bahar alerjisinin gelişmesinde en önemli risk faktörü olarak kabul edilmektedir.  Bahar alerjisinin ortaya çıkma zamanı ve şiddeti, ilgili alerjen maddenin ortamda bulunma yoğunluğuyla da yakından ilişkilidir. Bahar alerjisi yaygın olarak mevsim geçişlerinde görülmekle birlikte, bu alerjiyi tetikleyen en önemli etken çayır, çiçek ve ağaç polenleri olmaktadır. Ağaç polenlerine alerjisi olanlar erken bahar aylarında, çimen alerjisi olanlar baharın son dönemi ile yaz aylarında alerjik reaksiyon göstermektedir ”dedi.

Bahar alerjisinden korunmanın yolları

Bahar alerjisinin yarattığı şikayetleri önlemenin yollarını açıklayan Coşkun,”. Polenlerin yoğun olduğu yerlerde az zaman geçirmek, gündüz camları kapalı tutmak, eve gelince duş almak yararlı olmaktadır. Polen bulaşmış Giysileri de 60 derece üstünde yıkamak işe yarayacaktır. Tedavide doktor önerisiyle antihistaminik antialerjik ilaçlar, burun spreyleri ve bazen de alerji aşıları kullanılmaktadır” ifadelerini kullandı.

Whatsapp Image 2024 02 27 At 15.49.46

Coşkun, bahar alerjisine karşı alınacak önlemler şu şekilde sıralanabilir :

- Öncelikle temas kesilmelidir, Alerjenlerin bulunduğu ortamdan uzaklaşılmalıdır.

- Özellikle genetik yatkınlığı olan bireyler, Alerji mevsimi öncesi doktor kontrolüne gitmeli ve uygun ilaçları hekim önerisiyle almalıdır.

- Dışarıda geçirilen zaman kısıtlanmalıdır.

- Klimalar kullanılmadan önce temizliği yapılmalıdır, evler toz , küf ve nemden arındırılmalıdır.

- Burun tuzlu su ile hazırlanan gargara veya steril spreyler ile sık sık temizlenmelidir.

- Yeterli miktarda sıvı tüketilmelidir.

- Kıyafet, ayakkabı, saç aksesuarı gibi eşyalar değiştirilerek , mümkünse yıkanmalı , alerjenler evin dışında bırakılmalı ve mutlaka duş alınmalıdır.

- Dışarıda giyilen ayakkabı veya terlikler kapının dışında bırakılmalı veya kapalı bir dolaba kaldırılmalıdır.

- Polenlerin yoğun olduğu zamanlarda çift maske takılmalıdır.

- Sağlıklı beslenilmeli ve bağışıklık sistemi desteklenmeli. Her öğünde mutlaka en az bir adet taze meyve ve sebze tüketilmelidir.

- Fındık, badem, fıstık, süt, yumurta, kabuklu deniz ürünleri gibi alerji belirtilerini artıran gıdalar dikkatli tüketilmelidir, gıdaları tespit edebilmek için günlük tutulmalı ve bu günlük hekim ile paylaşılmalıdır.

- Sigaradan uzak durulmalıdır.

- Polenler çamaşırlara da yapışabildiğinden çamaşırlar dışarıda kurutulmamalıdır.

Whatsapp Image 2024 02 28 At 10.23.50

Özel Haber/ Zeynep Telci

Ordu İl Sağlık Müdürü Devlet Hastanesini Ziyaret Etti Ordu İl Sağlık Müdürü Devlet Hastanesini Ziyaret Etti

Editör: Zeynep Telci