Carsamba-Pazar mac donemi tamamlandi, lig rayina oturdu diyebiliriz. Artik hem futbolcularimiz hemde blog ekibi olarak biz de daha rahat olabiliriz. Bu surecte daha once Ibrahim`le beraber basladigimiz Super Ligi tanitmak amacli yazi dizimize devam etmek istiyorum. Anadolunun 10lari, Super Lig`in En Iyi 10 Genc isminden sonra, bu sefer de futbolun en nankor mevkisi, Sunay Akin`in deyimiyle `90 dakikada sahada olup arkadaslarina arkasini donmeyen tek mevkiyi kalecileri degerlendiriyoruz. Super Ligin en iyi 10 kalecisi listesini hazirlayip goruslerinize sunuyoruz. Yorum kisminda sizden gelecek her yorumla bu yazilarin daha da eglenceli olacagini dusunmekteyim.

10.Omer Catkic (Antalyaspor)

Bu listede olduguna en cok sasirilicagina inandigim isim Omer Catkic. Kisaca gecmisine bakarsak, yerli Barthez nidalariyla parlamis ama sicrayisini tamamlayamamis, daha sonrasinda Super Ligin kalburustu takimlarinda oynamis son 3 sezondur da Antalyaspor`un kalesini basariyla korumus bir isimden bahsediyoruz. Herkes onu cirkefligi ve zaytunga konu olan zaman gecirmeleriyle hatirlarken, 36 yasinda olmasina ragmen benim gozumde hala Super Lig`in kaliteli kalecilerinden. Sevmeyeni cok olsa da, yillarin verdigi tecrubeyle son 3 sezondur Antalyaspor`da basarili bir performans gostermekte kendisi. 11 yerli oyuncuyla guzel bir baslangic yapan Antalyaspor`da bu isimlere liderlik gorevini de ustlenen, Mehmet Hoca`nin takim icindeki yardimcisi gibi Omer.

9. Scott Carson (Bursaspor)

Daha 19 yasinda Liverpool`a transfer olmus, 3 defa Ingiltere milli takiminin kalesini korumus, 210 maclik bir Premier League tecrubesi olan bir isimden bahsediyoruz. Seamen`dan sonra kaleci cikaramayan Ingiltere`nin bir donem umudu olmus fakat yedigi hatali goller (ozellikle euro 2008 oncesindeki Hirvatistan maci) sebebiyle 2. plana atilmis isimdir Scott Carson. Her ne kadar kendinden beklenenleri simdilik gosteremese de 26 yasinda, fazlasiyla tecrubele edinmis bir isimden bahsediyoruz. Artik aksamaya baslayan Ivankov`un yerine dogru bir tercih olarak geldi Bursaspor`a. En azindan defans oyuncularinin kaleye guveni tekrar saglanmis oldu. Kendisinin cok fazla ucarak, ziplayarak kurtarisini izleyemecegiz belki de fakat pozisyon bilgisi, bu yastaki tecrubesi ve ayagina hakimligiyle Super Lig`de fazlasiyla basarili olacaktir.

8. Kenan Hasagic (Istanbul B.B)

1999`daki kisa bir Altay macerasiyla beraber Turkiye Ligi`ne adim atan Hasagic bundan tam 5 sene sonra Gaziantepspor`la birlikte bu ligin emektar isimlerinden olacaktir. Gaziantepspor`da basarili islere adim atsa da, asil cikisini Abdullah Avci`yla beraber Istanbul B.B.`de yapmis olan basarili eldiven oncelerde bir kac sorun yasadigi Bosna Hersek kalesini de 2002 yilindan beri korumakta. Kesinlikle ortalama ustu olan fakat bazen basit goller de yiyebilen, ama en onemlisi zeki bir kaleci Hasagic. Ligimizi ve ligin futbolcularini cok iyi cozdugu icin rakibe gore pozisyon alma ve kurtarislar yapabilmektedir. Cok iyi kaleci midir birsey diyemem ama Spor Toto Super Lig`in en iyi 10 kalecisi arasina girecek emegi ve basariyi fazlasiyla gostermistir.

7.Cenk Gonen (Besiktas)

Bir devrin fenomeni Rustu Recber ve basarili bir cikis gosteren Hakan Arikan`in ardindan sessiz sakin bir sekilde transfer olmustu Besiktas`a. Transfer oldugunda daha 21 yasinda olmasina ragmen Denizlispor`da tam 4 sene gecirmisti ki bunlarin en az iki senesinde 1. kaleci pozisyonundaydi. Klasik!! Turkiye`de kaleci ortaya cikarma yontemi olan asil kalecinin sakatligi sayesinde (once Rustu`nun sonra Hakan`in sakatlanmasi) 21 yasinda Besiktas kalesinde kendini kanitlamayi basarmistir. Milli takima kadar yukselen Cenk 3. kaleci olarak geldigi Besiktas`ta su anda 1. kaleci rolune coktan burunmus, abilerinin ceketini yedek klubesine asmistir. Kaleciligi kadar efendiligi ve Nietzche`den yaptigi alintilarla goze batan Cenk hem Besiktas`in hemde milli takimimizin en buyuk umutlarindan. Bu listenin de en genc ismi olan Cenk umarim kendisine guvenenleri yaniltmaz ve en az takim arkadasi Rustu Recber kadar basarili olabilir.

6.Karcemarskas (Gaziantepspor) 

Bu listeyi gecen sene yapma durumum olsaydi Karcemarskas`in ilk iki sirada olacagina garanti verebilirim. Gazitantepspor`a Cocuerio`nun ender iyiliklerinden Karcemarskas. Fizigi bir kaleci icin pek iyi olmasa da, inanilmaz refleksleri, mukemmel oyun okuyusuyla son 1.5 senedir beni kendisine hayran birakmakta. Litvanya`dan Stingaciu`dan sonra Turkiye ligine gelen 2. kaleci olan Karcemarskas Gazitantepspor`un gecen seneki cikisinda buyuk pay sahibi.Fiziki yetersizligi disinda gecen sene benim gozumde kusursuza yakin olan Karcemarskas, Tolga-Onur ikilisinin cikisi ve Muslera`nin gelisiyle beraber lige kotu de baslamasiyla listede 6. siraya geriledi. Lige kotu baslamasinda Gaziantep`in takim olarak etkisizligin yani sira kendisinin de isteksizliginin payi olmaya basladigini dusundum. Icinde barindirdigi potansiyeli, her kuzey ulkeli insan gibi hirsa donusturemeyen bir yapida bu da onun o son kademeye atlamasina engel oluyor. Bu zamana kadar Tolunay Hoca`dan ve sicak yore insanindan bu hirsi kapamamis olmasi kendisi adina cok olumsuz bir durum. Zaten son macla beraber Tolunay Hoca formayi yine Gaziantep altyapisindan yetismis, gayet iyi bir kaleci olan Mahmut`a verdi. Umarim Karcemarskas hem benim, hemde Gazianteplilerin bekledigi o son cikisi yapar. Cunku potansiyeli onu Antep`ten cok daha buyuk yerlere goturebilir.

5. Saso Fornezzi (Orduspor)

Bakmayin siz onu 5. siraya koyduguma, benim gonlumde simdiden 1. sirayi aldi Fornezzi. Hem fiyat-performans olarak hem de ilk 5 haftadaki kaledeki guven veren durusuyla ligin acik ara en iyi kalecisi. Geldiginde Avusturya`da yilin kalecisi secilmesine ragmen yedigi gol sayisi canimizi sikmisti. Cogumuz yabanci statusunu dusununce kendisinin yedek kalabilecegini konusurken hem ilk 11 baslamaya devam etti, hemde bizi kendisine hayran birakan kurtarislara. Hani derler ya `iyi kaleci dedigin takimina mac kazandiracak` Fornezzi`nin puan kazandigimiz, kazanamadigimiz her macta cok ozel ve onemli kurtarislari var. Orduspor`umuzun bu scout gorevini kim ustleniyorsa hem Fornezzi hem Gosso hem de Garcia icin ayri ayri tesekkur etmek gerekiyor galiba. Kendisini listede daha yukariya yazmamamin tek sebebi, saka maka ama nazar degmesinden korkmam. en son Fornezzi ve Garcia`yi ovmekten bitiremedigimiz haftada (Istanbul B.B. maci) ikisinin de beklenmedik hatarlar yapip puan kaybimiza sebep olmalari beni bu konuda biraz daha yavas davranmaya tetikledi. (Blog ekibinden bu konuda cok elestiri alsam da :D, Fornezzi`yi simdiden ilk ikiye koymama taraftariyim. Bu performansini surdurdugu surece Super Lig`in de otesine gecebilecegini gosterdi bize. Fakat yine de ayaklarimizin yere saglam basmasi, bir futbolcuyu aninda cok ovup sonrasinda performans dusuklugunde sikinti yasamamaiz adina Fornezzi`yi simdilik 5. sirada tutuyorum). 

4. Tolga Zengin (Trabzonspor)

En az bir saat dusundum hangi ismi daha once yazmaliyim diye. Ben bir liste yazmak icin bu kadar dusunurken Senol Hoca nasil karar vermekte bu ikilide anlamam. Tabi ki su son formuyla degil Onur, Casillas gelse dur diyebilecek bir Tolga var karsimizda. Ilk ciktiginda yine beklentilerin cok yuksek oldugu bir isimdi Tolga ki zaten milli takima cagrilmasi da bunun en guzel ornegidir. Trabzponspor`u gecmisten beri Trabzonspor yapan ALTAYAPI`sinin basarili bir eseriydi Tolga. Sonralarinda bir bocalama devri yasadi ve formayi once yabancilara, sonra firsatini kullanan `3. kaleci` Onur Kivrak`a kaybetti. Gecen seneki sampiyonluk yarisinda Onur`un sakatlanmasiyla Tolga`dan umutsuz olan butun futbol taraftarlarinin kendisi hakkindaki olumsuz yorumlarini tek tek yedirdi Tolga. Oyle bir cikis yakaladi ki Tolga, acaba Onur`un yerini doldurabilir mi diyenlere Onur`u unutturdu. Aradan gecen zamanda sakinlesmis, kaptanligin agirligini ustlenmis ve kendisini gelistirmis bir Tolga`yla karsilastik. Once 10 haftalik mukkemel 2010-2011 perforamsindan sonra bu sene kusursuza yakin 2011 performansiyla basladi Tolga. 1983`te bugun her iki kalecinin bu kadar basarili olmasinda buyuk payi olan Senol Gunes gibi, sene basinda Milano`da Inter`e karsi gosterdigi basarili performansiyla goz kamastirdi. Sampiyonlar Ligi`nde haftanin futbolcusu da secilen Tolga gecen senenin son 10 haftasinda ve bu senenin basinda yakaladigi formu uzun doneme yayabilirse, Senol Gunes`i cidden secim anlaminda zor gunler bekliyor. Stili unlu Rus kaleci Rinat Dasaev`e benzetilen Tolga umarim Turkiye`nin Dasaev`i olabilir. Cunku bu ceviklik ve atletikligi, tecrube ve zekayla birlestiribilirse bu listedeki her isimden daha yukarida olabilecek bir isim Tolga Zengin.

3.Onur Kivrak (Trabzonspor)

Listenin bir diger Trabzonsporlu`su, Tolga`nin bu son performansina kadar milli takimin Volkan sonrasi potansiyel kalecisi. Ersun Yanal`in Trabzonspor`a hediye ettigi, oyunculari yildizlastirmada sihirli degnegi olan Turk Futbol tarihin en buyuk kalecilerinden Senol Gunes`le beraber gun gectikce buyuyen Onur Kivrak`da takimina 3. kaleci olarak dahil olan fakat sonrasinda firsatini bulup kullananlardan. Ayni Tolga gibi refleksleri ve karsi karsiya pozisyonlariyla one cikan Onura, yan toplarda da kendini fazlasiyla gelistirmekteydi ki agir bir sakatlik donemi gecirdi. 6 aylik sakatlik donusu formayi Tolga`ya kaptirsa da yakin bir donemde forma savasinda bol rotasyon iceren farkli bir yol izlenecegi dusuncesindeyim. Diyorum ya 9 kisi oynayip hem Onur`u hem Tolga`yi oynatmak isteyen nice Trabzonspor`lu varken, hic bir hoca bu kadar tatli ama bir o kadar da zor bir tercih durumu icersinde kalmamali. Hele bu hocanin kalecilikte devamliligin ne kadar onemli oldugunu cok iyi bilen ve boyle iki cevherden birinin korelmesini goze alamayacak Senol Gunes olmasi bu zorlugu iki katina cikarmaktadir. Her iki ismin de buralara gelmesinde en buyuk isim sahibi olan Senol Hoca`ya Turk futboluna boyle 2 deger kazandirdigi icin ayrica tesekkur etmek gerek. Tercih siralamasinda neden Onur daha yukarida diyen soran olursa da, her ne kadar Tolga`nin kurtarislari ve son performansi daha fantastik olsa da ben tercihimi kalede digerine gore daha saglam duran isimden yana kullanirim. Daha 23 yasinda olan Onur`un oynadigi surece bu performansi dusurmeden devam ettirmesi benim gozumde onu 3. siraya yerlestiren olay oldu. Her ne kadar Tolga son 10 mac ve bu seneki 6 - 7 macta kusursuza yakin oynunu surdurmeye devam etse de, devamliligi konusundaki suphelerimi yenemedigim icin tercihim Onur`dan yana oldu.

2.Fernando Muslera (Galatasaray)

Turkiye Ligi`nin gordugu en pahali kaleci transferi Muslera. Lazio`ya takasla verilen Lorik Cana`nin yani sira, haklarinin %50`sini barindiran Montevideo Wanderers`a 6.75 milyon euro odenerek alindi. Taffarel ve Mondragon`dan beri kalede yuzu gulmeyen Galatasaray icin worldclass, yuksek bonservisli bir kaleci transferi yapilmasi uygun bir transfer hamlesiydi . Tipki Onur ve Cenk gibi o da 21 yasinda fakat Italya Ligi`nde Lazio formasini 3. kalecilikten gelerek tirnaklariyla aldi. Lazio`da gecirdigi inisli cikisli 4 senenin ardindan kontratinin bitmesine bir sene kala klubu Lazio`yla sikintilar yasadigi icin bir firsat transferi seklinde Galatasaray`a transfer oldu. Aslinda onu isteyecek olan ve dusunmeden kalesine yazacak bir suru takim varken firsati iyi degerlendiren Galatasaray aradan sivismayi iyi bildi. Cepheden gelen toplara karsi cok iyi, refleksleri kusursuza yakin olan Muslera`in,yine reflexi iyi olan cogu kaleci gibi, yan top zafiyetleri onun goze batan en buyuk eksikligi. Lige asiri kotu baslangic yapmasini, harikalar yarattigi ve turnavanin en iyi kalecisi secildigi 2010 Guney Afrika Dunya Kupasi sonrasi yasadigi ufak bir dusus olarak goruyorum. Su anda faal kaleciler arasinda Dunya`nin en iyi 7. kalecisi olarak gozukmekte olan Muslera`nin, Turkiye ligini tanimasiyla ligimizin de en iyi kalecisi olacagina inanmaktayim. Ama cok farkli bir lige geldigini ilk 3 haftada ona bir sekilde ogrettiler bu sebeple listede biraz daha beklemesi gerek diye dusunmekteyim.

1.Volkan Demirel (Fenerbahce)

Turkiye liginde belki de nefret ettigim ender isimlerdendir Volkan. Karakteri, durusu, konusmalari, arada bir medyaya yansiyan kavga haberleriyle cahil futbolcu ornegini gozler onune soren bir yapidadir. Fakat bunlarin hic birisi kendisinin Turkiye Ligi`nin en iyi kalecisi oldugu gercegini degistirmez. Turkiye Ligi`nde yetisen futbolculardan Arda Turan ve Gokhan Gonul`den sonra Avrupa`da buyuk bir takimda forma giyebilecek 3. isim diyebilirim kendisine. Fakat kendisi diger arkadaslarinin tersine Avrupa hayali olmayan, kendi ulkesinde ve Fenerbahce`de fazlasiyla mutlu olan bir yapida. Fizigiyle, pozisyon bilgisiyle, yan toplardaki basarisiyla, sonunda edindigi tecrubesiyle ve hatta itici ozguveniyle bile gercek manada kalede guven vermektedir. Dedigim gibi bu itici tavirlari sebebiyle belki de hic bir zaman Fenerbahce taraftarlari haricinde, ligin en iyi kalecisi olarak gorulmeyecek. Onu hala eski hatalariyla, `yapma Volkan`larla` veya seyirciye forma atmaya calisirken kolu cikan kaleci olarak hatirlayanlar olucak. Fakat ben hic sevmedigim bir adami bu listede 1. siraya yazabiliyorsam, bu sirayi fazlasiyla hak ettigini dusunmekteyim. Aslinda Volkan`in yurtdisi tecrubesini denemesini cok isterim. Avrupa`da devam ederse futbolunun ustune daha cok koyabilecegine inaniyorum. Yillardir nasil oldugunu anlamadigim Fenerbahce altyapisi nasil olsa onun yerine bir kaleci daha hazirlar. Hatta Mert Gunok`ta bu isik fazlasiyla var diyebiliriz.

Liste Disi Onur Odulu: Rustu Rençber (Besiktas)

Su anki durumuyla listeye olmayi hak eder mi bilmiyorum. Onu boyle bir kiyaslamaya sokmak istemedim. Benim donemimin mahalle maclarinda her forvet Hakan Sukur, Hagi`yse her kaleci de Rustu`ydu. Arda Real Madrid`de Barcelona`da oynar mi diye tartismalar yapilirken Rustu Recber`in Barcelona`ya Laporta`nin o seneki yildiz transferi olarak gittigi unutulmamali. Rijkaard`in ayagi pas yapan kaleci anlayisi, Katalanlarin icinden gelene(Valdes) sevgisi, sakatligi ve yabanci sinirlamasi olmasa su anda dunyayi kasip kavuran Barcelona`nin kalesinde bir Turk kalecisinin olmasi Isten bile degildi. Ilk senesinde her ne kadar lige cok kotu baslasada, kendisine tam anlamiyla inanmayan bir hocayla ayakta durmasi kolay degildi. O Rustu Barcelona macerasi sonrasinda onu hala isteyen birkac Avrupa kulubunu reddederek Fenerbahce`ye geri geldi. Formasini Fener`de Volkan ve Serdar`a sonrasinda Besiktas`ta ise Hakan ve Cenk`e teslim etti. Simdi ise 38 yasinda olmasina ragmen forma aldigi her anda kusursuza yakin profosyonelligiyle oynamaya devam ediyor. Ozellikle son 2 senedir yasadigi degisken tavriyla hem Hakan`a hem Cenk`e birer rakip olarak degil, koruyucu bir abi gozuyle yardimci oldu, oluyor. Kendisinden cok sey bekledigimiz Cenk`i bize hazirliyor belki de... Bu sene ya da onumuzeki sene futbolu birakacak Rustu`yu, o goz altina cektigi komur cizgilerle ve hali saha maclarinda sutumu kurtaran her kalecinin Rustuuuuuu diye bagirmasiyla hatirlayacagim.