YURT DIŞI SEYAHATLERDEN ÖNCE DE AŞI UNUTULMAMALIDIR...
Rutin olarak uygulanmamakla birlikte, seyahatler sırasında seyahate gidilecek ülkelere göre, tifo aşısı, kolera aşısı, sarıhumma aşısı, kene kaynaklı ansefalit aşısı ve leptospiroz aşıları yapılması gereklidir.
?Difteri–Tetanoz-Boğmaca; doğum sonrası başlanılan aşı çocukluk ve erişkinlerde de düzenli olarak sürdürülür ve 10 yılda bir tekrar dozları ile aşılamaya ömür boyu devam edilir. Bağışıklık sistemi baskılanmış kişilerden de güvenle uygulanabiliyor.”
?Kızamık-Kızamıkçık-Kabakulak-Suçiçeği; daha önce söz konusu hastalıklar geçirilmemiş ya da bunlara karşı aşı yapılmamışsa erişkin yaş grubunda bir ya da iki doz aşı yapılarak bağışıklık sağlanıyor. Bu aşılar canlı virüs aşıları olduklarından hamilelikte ve bağışıklık sistemi baskılanmış olanlarda uygulanamıyor.
?Zona aşısı; 50 yaşından sonra iki doz olarak yapılıyor. Canlı virüs aşısı olduğundan hamile ya da bağışıklık sistemi baskılanmış kişilere uygulanmıyor.
?Pnömokok aşısı; 65 yaş sonrasında herkese, ya da kronik hastalığı ya da bağışık sistemi baskılayan hastalığı olan kişilere yaşa bakmaksızın erişkin her yaşta konjüge ve polisakkarit pnömokok aşıları uygulanıyor.
?Grip aşısı; 65 yaş ve üzeri herkese, ya da kronik hastalığı ya da bağışık sistemi baskılayan hastalığı olan kişilere her yaşta her yıl bir doz olarak uygulanması gerekiyor.”
?Hepatit B aşısı; daha önce hepatit b’yi geçirerek ya da buna karşı aşı ile korunulmamış ise erişkin yaş grubunda 3 doz aşı ile bağışıklık sağlanıyor.
?Hepatit A aşısı; daha önce hepatit a geçirilmemiş ya da buna karşı aşı yapılmamışsa erişkin yaş grubunda 2 doz aşı ile bağışıklık sağlanıyor.
?İnsan papillomavirus aşısı (HPV); 9 yaşından itibaren kadınlarda 26, erkeklerde 21 yaşa kadar 3 doz aşı ile bağışıklık sağlanır.”
?Menengokok aşısı; dalağı alınmış, ileri düzeyde bağışık sistemi baskılanmış kişilere, hastalığın yoğun olarak görüldüğü ülkelere seyahat edecek kişilere 2 doz aşı ile bağışıklık sağlanır.
?Haemophilus influenzae- B aşısı; dalağı alınmış ya da hemopoetik kök hücre nakli yapılmış kişilere 3 doz uygulama ile bağışıklık sağlanır.
KORONAVİRÜS AŞILARI 
Faz-3 aşamalarını tamamlayıp acil kullanım onayını almış bu aşıların etkinlikleri farklı olmakla birlikte, güvenilir, ölümleri önlemede ve hastaneye yatış oranlarının düşmesinde çok başarılı oldukları bilinen bir gerçektir..
İnaktif aşıların salgın öncesi korunmada ve salgın başlarında daha başarılı olduklarını biliyoruz.
Varyasyonlar'a karşı etkinlikleri göreli belirgin zayıf olup,bunun yerine daha etkin ve antikor yanıtı kat kat yüksek olan mRNA aşılarının kullanımının daha avantajlı olduklarının altını çizmekte yarar var..Tek doz ve çift doz inaktif aşı(Coronavac) veya vektör aşısı yaptıranların yada hiç aşı yaptırmayanların Biontek(Comurnaty)'in aşısını yaptırmaları daha doğru olacağı düşüncesindeyim..Aşının rapelini( tekrarını)) 4-6 hafta sonra yaptırmaları uygundur...
3.doz tekrarı durumunda; varyasyonlar'a karşı revize edilmiş olmasını umut ederek Biontek Comirnaty aşısını 4-6 ay sonra yaptırabilirsiniz.
Belirgin PEG alerjisi yoksa veya aşı yaptırması ilgili doktorunca sakınca görülmemiş ise, Biontek (Comirnaty) aşısı yapılmasında hiçbir zaman sakınca yoktur...
Aşı hakkındaki soruların yanıtlarını herzaman yanımızda olan KLİMİK derneğimizin sayfasına göz atarak bulabilirsiniz..
 
*
YORUM VE ÖNERİLERİMİZ
Aşı konusunda ne kadar yazı yazıp konuyu anlatsak, yine de görevimiz bitmiş sayılmaz. Yukarıda anlatıldığı biçimde aşılama sadece çocuklar için değil erişkinler içinde yaşamsaldır. Medya ve biz sağlıkçılar konunun önemini bıkmadan yorulmadan işlemelidir. "Koruyucu Hekimliğin" en önemli öğelerinden hatta olmazsa olmazlarından biriside her yaş grubuna göre uygun aşılamadır. Maalesef aşı reddi ve aşı tereddüttü yüzünden sorun büyümekte kökü kazınan birçok enfeksiyon hastalığı tekrar toplumumuzu tehdit etmektedir. Aşı reddedenlerin sayılarının artması bizleri endişelendirmektedir.. Çözüm siyasidir..
AŞI YAŞAMSAL VE EVRENSELDİR..
AŞI TÜM İNSANLIĞINDIR..
AŞI PATENTİNE BİRAN ÖNCE SON VERİLMELİDİR...
Sevgilerimle
Meslektaşım Çağrı Büke'ye teşekkür ederim.