“Dünya kötülük yapanlar yüzünden değil, seyirci kalıp hiçbir şey yapmayanlar yüzünden tehlikeli bir yerdir. ALBERT EİNSTEİN”

*

“Katliam, tek seferde veya çok kısa sürede çok sayıda kişinin öldürülmesi eylemidir.”

*

İnsan yaşatmayı amaçlayan bir meslek mensubu olarak, Kadın Cinayetlerini daha doğrusu katliamlarını  sayılarla yazmak ne kadar acı! Çünkü herbirisi bir candı.

Daha önceki yazılarımda da belirtmiştim. Tekrar edelim. Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu, yani KCDP: 2010 yılında, giderek artan kadın cinayetlerini durdurmak isteyen kadınlar tarafından kurulmuş bir platform olup, ilk defa "Özgecan Aslan Cinayeti" protestolarıyla adını kamuoyunda duyurmuştur. Emeklerine yüreklerine sağlık.

*

KCDP’nin yani Kadın Cinayetlerini Durdurma Platformunun çabaları sonucu öğrenebildiğimiz 2022 yılının Kadın Cinayetlerini, daha doğru bir ifade ile KADIN KATLİAMLARINI  sayılarla ifade etmek sizi bilmem ama beni bayağı sarsıyor. Bir hekim olarak hem de koruyucu Hekimliği ön plana alan bir sağlıkçı olarak, bunları yazmak zorundayım. Biliyorum daha ilginç konuları yazmak dururken, Kadın cinayetlerini yazmak gerçekten çok zor. Bana bu konuda teknik bilgiler almam da yardımcı olan  arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bu cinayetler toplumumuz için  çok ağır bir sağlık sorunudur. Bir kişi de bile farkındalık yaratabilirsek ne mutlu bize!

*

2022 yılında 23 kadının öldürüldüğü sırada,faili hakkında daha önce tedbir kararları olmasına rağmen korunamadığını öncelikle bir yere not edelim derim.

*

PEKİ KADINLARI KİM ÖLDÜRDÜ?

2022 yılında öldürülen 334 kadının; 154’ü evli olduğu erkek, 35’i birlikte olduğu erkek, 27’si eskiden birlikte olduğu erkek, 26’sı akrabası, 19’u eskiden evli olduğu erkek, 19’u tanıdık birisi, 17’si babası, 10’u oğlu, 6’sı kardeşi, 4’ü tanımadığı biri, 1’i kendisini bir süredir takip eden erkek, 1’i hastası, 1’i işvereni, 1’i üvey babası  tarafından öldürülmüştür. 13 kadının ölümüne neden olan kişilerin yakınlık durumu tespit edilememiştir.

KADINLAR NERELERDE ÖLDÜRÜLMÜŞTÜR?

Kadınların 209’u evinde, 46’sı sokak ortasında, 16’sı iş yerinde, 10’u arabada, 10’u arazide, 8’i kamusal alanda, 6’sı ıssız yerde, 4’ü otelde, 4’ü su kenarında, 2’si yol kenarında, 1’i rüzgar türbinlerinin yanında, 1’i apartman girişinde, 1’i kafede, 1’i eğlence mekanında öldürülmüştür. 15’inin öldürüldüğü yer tespit edilememiştir. Bu yıl öldürülen kadınların yüzde 63’ü evlerinde öldürülmüştür.

KADINLAR NASIL ÖLDÜRÜLDÜ?

182’si ateşli silahlarla, 90’ı kesici aletle, 26’sı boğularak, 18’i darp edilerek, 5’i yüksekten atılarak, 2’si kimyasal madde ile, 2’si yakılarak, 1’i otomobille ezilerek, 1’i bilinçli kaza yaptırılarak öldürülmüştür. 7 kadının hangi silahla öldürüldüğü tespit edilememiştir. YAZIK Kİ NE YAZIK! KAHROLMAMAK ELDE DEĞİL.

*

Cinayetlerin varolan sistemden ve zihniyetten kaynaklandığını artık sağır sultan bile duydu. Yani siyasi olup, çözümü de elbette SİYASİDİR.

*

Yazılarımı genellikle güzelim türkülerle bitirmeye gayret ederim. Bugün de Kadına şiddet konusunu yazarken, aklıma “Refik Başaran” ustamızın AYŞEMİN YEŞİL SANDIĞI adlı güzel bir Ürgüp türküsü geldi. Her dinlediğim de gözlerim yaşarır. Kadınların ve yoksul halkın çektiği eziyetleri düşünür, duygulanırım. Ağlarım…

Ayşemin Yeşil Sandığı

Daha Elinin Değdiği

Hiç Aklımdan Çıkmıyor

Gapılıp Sele Gittiği

Sevgilerimle…