‘Hekimlerin e-imzaları suistimal edilebiliyor’ diyen Barçak, “Birçok ilde olduğu gibi bölgemizde de hekimlerin e-imzalarının bilgileri ve rızaları dışında kullanılarak, yeşil ve kırmızı reçeteli ilaçların usulsüz bir şekilde reçete edildiğine dair vakalar artış göstermektedir. Bu durum, sadece bir teknik aksaklık değil, aynı zamanda kamu sağlığını ve hekimlerimizin mesleki güvenliğini tehdit eden ciddi bir sorundur.” şeklinde konuştu.
“Hastalarımız da mağdur oluyor”
‘Hekimlerimiz, kendi adlarına düzenlenen ve haberdar olmadıkları bu reçeteler nedeniyle, hukuki süreçlerle karşı karşıya kalma riskiyle yaşamaktadır’ diyen Barçak, “Yaşanan bu güven sarsıcı durum, meslektaşlarımızı gerçekten ihtiyacı olan hastalarına bile kırmızı veya yeşil reçeteli ilaç yazmaktan imtina eder hale getirmiştir. Dijital ortamda hekimin haberi olmadan düzenlenen her reçete, mesleki onurumuza ve hukuki güvencemize bir saldırıdır. Hekimlerimiz, kendi imza yetkilerinin kötüye kullanılması korkusuyla, tıbbi gereklilik gördükleri tedavilerde dahi çekingen davranmak zorunda kalmaktadır. Bu durum, ilaca erişim hakkı olan hastalarımızın da mağdur olmasına yol açmaktadır."
“Tek kullanımlık şifre zorunlu olmalı”
Barçak, şöyle devam etti; “Bu sistemik sorunun önüne geçmek için teknolojik altyapının ivedilikle güncellenmesi gerekmektedir. İstirahat raporlarında başarıyla uygulanan güvenlik mekanizmalarının, yeşil ve kırmızı reçetelere de entegre edilmesi hayati bir zorunluluktur. Önerilen çözüm adımları şunlardır: Anlık SMS Bilgilendirmesi: Hekim adına herhangi bir yeşil/kırmızı reçete düzenlendiği anda, hekimin kayıtlı telefonuna işlemin detaylarını içeren bir SMS gönderilmelidir. Bu sayede, usulsüz bir işlem yapıldığı anda hekimin haberi olacak ve anında müdahale edilebilecektir. E-imza kullanımına ek olarak, reçete imzalama aşamasında sistemsel bir "Tek Kullanımlık Şifre" (OTP) zorunluluğu getirilmelidir. Böylece çalınan e-imza aparatları tek başına kullanılamaz hale gelecektir. Hekimlerin, kendi adlarına yapılan işlemlerin kayıtlarına (cihaz ve zaman bilgisi) çok daha hızlı ve şeffaf bir şekilde erişebilecekleri bir güvenlik paneli oluşturulmalıdır. Dijital sağlık sisteminde "güvenlik", hekimin özlük haklarının ve mesleki bağımsızlığının ayrılmaz bir parçasıdır.”





