Eğitim Sen Ordu Şube Yürütme Kurulu tarafından yarıyıl tatili nedeniyle yapılan değerlendirmede eğitimde yaşanan çarpıklaşma gözler önüne serildi.

 Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

 “AKP iktidarında 22 yılda 9 eğitim bakanı değiştirildi. Değişmeyen tek gerçek ise görev verilen her yeni bakanın AKP’nin siyasi ve ideolojik ihtiyaçları doğrultusunda uygun adım hareket etmesi oldu. Reform diye sunulan her yeni değişim ile eğitimin bilimsel, laik, nitelikli, parasız ve kamusal niteliği yok edildi.

Parası olana eğitim hakkı

Kamu okullarında neden olunan nitelik kaybına paralel olarak; çeşitli teşvik, destek ve vergi kolaylıkları ile özel okullaşma oranı, parası olan için eğitim hakkı yıllar içerisinde artırıldı. Eğitim, tüm yurttaşlarımız için bir haktır. Tüm yurttaşlara parasız nitelikli kamusal eğitim verilmelidir.  Yarışmacı, elemeci, rekabet esaslı eğitim sistemi, değiştirilen sınav sistemleri ile mutlaklaştırıldı. Okullara merkezi bütçeden yeterli kaynak aktarılmayarak eğitim harcamalarında yurttaşların sırtına binen yük arttırıldı.

   Çocuk işçiliği arttı

Öğrencilerin örgün eğitimin dışına kayışını durduracak önlemlerde yetersiz kalındı. MESEM ile çocuk işçiliği ve çocuk emeği sömürüsü eğitim ve yaşam hakkı ihlaline dönüştü. En son İstanbul Esenyurt'ta, staj yaptığı demir çelik fabrikasında saç bükme makinesine kafası sıkışan 14 yaşındaki Arda Tombul kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti. Çocuklarımız çocukluklarını yaşayamadan sermayenin kar hırsına kurban gitmekte. ‘4 gün iş, bir gün okul’ sloganıyla patronlara ucuz iş gücü kaynağı olarak sunulan meslek lisesi öğrencileri Mesleki Eğitim Merkezleri’nde (MESEM) çocuklarımız can güvenliği olmadan çalıştırılmaktadır.

Laik eğitime meydan okunuyor

Okul öncesi eğitimden başlayarak eğitimin bütün kademelerinde Diyanet İşleri Başkanlığı başta olmak üzere, çeşitli vakıf ve derneklerle iş birliği halinde hayata geçirilen ÇEDES benzeri proje ve protokoller, Karma Eğitim tartışmaları ve uygulamaları başta öğrencilerimiz olmak üzere, öğretmenler, eğitim emekçileri ve velileri doğrudan olumsuz olarak etkilemeyi sürdürmektedir.  Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaokullar ve imam hatip okulları, Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı il/ilçe spor müdürlükleri/gençlik merkezleri ile Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı Diyanet Gençlik Merkezleri iş birliğinde yürütülmekte olan “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum Projesi” (ÇEDES Projesi) laik eğitim anlayışına açıktan meydan okuma anlamına gelmektedir.

Öğrencilere sıcak yemek verilmeli

Ekonomik kriz koşullarına rağmen yapılan tüm çağrılara kulak tıkanarak öğrencilere bir öğün sıcak yemek talebinin karşılanması konusunda gerekli adımlar atılmadı. Türkiye’de çocuklar okula aç gitmekte, yeterli beslenememekten kaynaklı fiziksel ve zihinsel gelişimleri sağlıklı olmamaktadır.  Türkiye’de çok sayıda öğrenci okula kahvaltı yapmadan gitmekte, yine birçok öğrencinin okulda yemek yemeden günü tamamladığı ve eve döndüğü görülmektedir.” Haber merkezi

Özel Eğitime Erken Başlamak Önemli Özel Eğitime Erken Başlamak Önemli