2015 Ağustos ayı yine geldi, fındık zamanı. Ülkemizin değişik bölgelerinden, fındık üretilen bölgelere bu günlerde, bayağı bir göç yaşanıyor. Kendi bölgesinde geçinemediği için göç etmiş Ankara, İstanbul gibi metropol şehirlerden fındığını toplamaya geliyor, bir kısmı da, Doğu, Güneydoğu gibi bölgelerden fındık hasadı için mevsimlik işçi olarak geliyor yani bir hareketlilik var. Eski ifade ile yine geldi erkeklik ayı. Fındık toplanıyor ama kaça satılacağı belli değil, kimse kestiremiyor. Geçen sene Don olması nedeniyle fındık rekoltesi düşük oldu ve Fiyatlar tavan yaptı 22-25 lira gibi rakamlara ulaştı. Fındık işçileri geçen senenin Fiyatlarına göre günlük yevmiye istiyorlar, bu sene fındığın fiyatı önden belli olmadığı için, bir karamboldür gidiyor.

Fındık, yıllarca bir türlü çözüm bulunamayan, Türkiye’de en çok konuşulan tarım ürünü olma özelliğini sürdürüyor. Yıl 2015 Ağustos ayı, alçak kesimlerde toplanmaya, harmana gelmeye başladı. Desteklemeden vaz geçildiği için, sorunları da dağ gibi ortada duruyor. İlk Ulusal Fındık Kongresi Celal Bayar döneminde 1934 yılında toplanmış ve bir takım sorunlar tespit edilmiş, o gün masaya yatırılan Fındık ve çözüm önerileri ne ise bu günde temelde aynı. Döndük tekrar başa.

Genel bir değerlendirme yaptığımızda, Fındık Karadeniz Bölgesi insanının her şeyi Fındık bu gün ülkemizde yaklaşık 49 ilde Fındık üretiliyor ekonomik olarak 13 il ve Türkiye’de yaklaşık 725 bin hektarda Fındık dikim alanı ve yaklaşık 5-6 milyon kişi bu ürünle geçimini sağlıyor. İhracatçılar Birliği rakamlarına göre 2014 Eylül’den / 2015 Temmuz ayına kadar 11 ayda 208 bin 65 ton Fındık ihraç edilmiş ve karşılığında da 2 milyar 676 milyon döviz girdisi sağlanmıştır.Fındıkta dünyada birincisiyiz yaklaşık üretimin yüzde 75 i Türkiye’de üretiliyor, ülkemizde olduğu gibi dünya dada ekim alanları sürekli genişliyor. Yıllarca bu kadar ekonomik değeri olan Fındık, 81 yıldır gerçek yerini bulamadı. Bir arz fazlasıdır gidiyor. Allahtan geçen sene don felaketi yüzünden bu seneye stoksuz girdi. Mevcut siyasi iktidar Fındık için 15 Temmuz 2009 tarihinde yeni bir sistem uygulamaya koydu, Fındık ürününden desteklemeyi kaldırdı, ve ürünü piyasa koşullarına bıraktı. Şu anda üreticiyi destekleyecek. Koruyacak hiçbir mekanizma kalmadı. Devletin Fındık piyasasından çekilmesi, Bu işin ticaretini yapanların özlemiydi. Fındık serbest piyasa ekonomisine bırakıldı. Bir malın, Satıcısının çok alıcısının az ise orada serbest piyasa ekonomisi sağlıklı işlemez. Çünkü az miktarda olan alıcı anlaşır, istediği gibi fiyatı belirler.  Fındık için herkes her şeyi söylüyor Fındığın kurtuluşu için lisanslı depoculuk deniyor. Fiskobirlik tekrar devreye sokulsun deniyor herkes çözüm öneriyor ama çözme noktasında kimse yok ABD nin Badem icin uyguladığı sistem uygulansa, ABD bu ticaretin içinde olanlar bademin fiyatını ilk 5 yıl için sabitlemiş alıcı kaça alacağını ve satıcıda kaça satacağını biliyor, herkes önünü görüyor. Ürün fazlalığını ve rekoltenin düşük olduğu zamanları planlamış ve bir istikrarı bir strateji geliştirmiş. Ama Dünyada en büyük Fındık üreticisi Türkiye’de  yıllardır Fındığın türküsü aynı çalınıyor.