Sosyal konutun bir ihtiyaç olduğu fakat bugüne kadar TOKİ ve inşaat şirketleri eliyle çözülmeyen barınma sorununun bu son projeyle de çözülmeyeceği belirtilen Emek Partisi Ordu İl Başkanı Hikmet Poyraz, "AKP iktidarı tarafından “kira öder gibi” kredi borcu ödeyerek ev sahibi olmaya heveslendirilen kitleler, faizli borçların altında ezdirilecektir" ifadesini kullandı.

Poyraz açıklamasında, "Cumhurbaşkanı Erdoğan '81 ilimize, hayırlı uğurlu olmasını diliyorum' diyerek 'İlk evim, ilk iş yerim' projesini duyurdu. 2 yılda 250 bin konut, 250 bin konut arsası ve 10 bin işyerinin yapılacağını duyurdu. Hükümet seçime doğru konut hayali satıyor. Yüksek enflasyon, TÜİK verileri ve OVP’ye bakıldığında bile açıklanan sosyal konut projesi emekçiler için çare değil, belirsizliktir.” dedi.

Sosyal konut gereksinimdir.

 Sosyal konutun bir gereksinim olduğunu vurgulayan Poyraz, “Bugüne kadar TOKİ ve inşaat şirketleri eliyle çözülmeyen barınma sorunu bu son proje ile de çözülmeyecektir. Zaten dert sağlıksız koşullar ve yüksek kira fiyatları karşısında halkın barınma sorununu çözmek değildir. Aksine, halkın insanca koşullarda yaşama ve ucuz kira umudu seçim ekonomisine bağlanırken, banka ve inşaat şirketlerine yeni rant alanları oluşturulmaktadır. Bu soygun ve sömürü düzeninde, zar-zor bir konut sahibi olan ya da kiralık bir evde yaşayan emekçiler açısından da konut sorunu çözüme kavuşmuş değildir.” dedi.

Herkese yaşanabilir bir konut

Poyraz yaptığı açıklamada çözüm önerilerini de açıkladı:

“Boş konut stokları yerleşime açılmalı ve acil ihtiyacı olan yurttaşlara tahsis edilmelidir.

Kirasını ödeyemeyen ya da ödemekte zorlanan işçi ve emekçilere devlet tarafından gelirine göre kira desteği sağlanmalıdır.

Devlet ve yerel yönetimler insanca yaşanabilecek, sağlıklı ve ferah sosyal konutların yapımı için bütçe ayırmalıdır. Gerekli kaynak başta tekeller olmak üzere kapitalistlerden alınacak vergilerden sağlanmalıdır. Emekçiler gelirlerine göre kira vererek bu evlerde oturabilmelidir.

Bu konutların planlama ve yapım sürecine mimar ve mühendis odaları, sağlık meslek örgütleri ve sendikaların katılımı sağlanmalıdır.

Kamuda çalışan işçi ve emekçiler için lojman hakkı geri getirilmelidir.

Öğrenciler için yeterli sayıda ücretsiz yurt sağlanmalı ve bu sağlanana kadar ihtiyacı olan her öğrenciye kira desteği verilmelidir.

Emekçilerin, kredi borcu yüzünden el konulan konutları geri verilmeli, el konulanlar da dâhil konut kredi taksitleri emekçilerin ödeyebileceği şekilde düzenlenmelidir.

İnşaat tekellerine ve müteahhitlere sağlanan her türlü hibe, kredi, teşvik vb. uygulama son bulmalıdır. “Mega projeler” kapsamında planlanan lüks konut yapımından vazgeçilmelidir." Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi