Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz; büyükşehirlerin bünyesinde kurulması gereken Muhtarlar Daire Başkanlığı için genelge çıkmasının ardından 5 ay geçmesine rağmen, Ordu Büyükşehir Belediyesi’nin hala Muhtarlar Daire Başkanlığını oluşturmadığını söyledi.

Türkiye Muhtarlar Konfederasyonu Genel Başkanı Hüseyin Akdeniz, Büyükşehir belediyesi bünyesinde hala bir muhtarlar birimi kurulamadığını belirterek, genelgenin çıkmasının ardından 4 ay geçtiğini fakat adım atılmadığını söyledi.

Ordu’da bu birimin kurulması için geç kalındığını ifade eden Akdeniz “20 şubat 2015 tarihinde İçişleri Bakanı Efkan Ala Türkiye’de bulunan 30 büyükşehir belediye başkanlığına 51 ilin belediye başkanlıklarına ve 926 ilçe belediye başkanlığına bir genelge gönderdi ve büyükşehirlerde muhtarlar daire başkanlığı, ilçe belediyelerinde de muhtar dernek müdürlüğü kuracaksınız denildi. Şu anda 73-80 civarında il ve ilçeler bu düzene uydu. İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde bu birim kuruldu kurulmaya da devam ediyor ama ne hikmetse Ordu’da böyle bir birim kurulamadı.” dedi.

“Büyükşehire ulaşamıyoruz”

Büyükşehir belediye başkanlarına uzanmakta zorluk yaşandığını belirten Akdeniz; “Bu birimi bakanlıktan istememizin bir sebebi var. Biz katılımcılığı sağlarken büyükşehir belediye başkanlarımızı halktan uzaklaştırdık. Kanun, vatandaşa yakın olması gereken büyükşehir belediye başkanını uzaklaştırdı. Yüksek ilçedeki bir muhtarın kanalizasyon ile ilgili bir sorunu varsa büyükşehire gelmek zorunda, ilçe belediyesi sorunları çözemiyor. O zaman bir birim oluşturulması için talepte bulunduk. Bu birim sayesinde bu zorluklar aşılarak, sorunlara kısa yoldan çözüm üretmeyi amaçladık. 4 ay geçti ama Ordu Büyükşehir Belediyesi hala Muhtarlar Daire Başkanlığını oluşturmadı” diye konuştu.

“Halkın ayağına gidilmeli”

Halkın yönetime katılabilmesi için halka bir şeyler anlatılması gerektiğini ifade eden Akdeniz, şöyle devam etti; “Bu da halkı yanınıza çağırmakla değil, halkın ayağına gitmekle olur. Ordu’da 725 mahalle var. Dolayısıyla biz bu ilçelere giderek, neyin yanlış neyin doğru yapılması gerektiğini anlatarak, vatandaşı demokrasi adına bilinçlendirmeyi amaçlıyoruz. O mekanizmayı çalıştırmadığımız sürece, bu kanunun doğasından kaynaklı tek adam noktasına götürürüz şehri. Bunu Ordu insanı asla kabul etmez. Yapılanları doğru şekilde ve tarafsız anlatırsanız vatandaş da olayları daha iyi kavrar.” Ordu Yorum/Neşe Çakar/Özel Haber

 

 

 

Editör: Haber Merkezi