“Fikirlerin maddi kökeni, onların gücünü meydan getirir.”

                                                                (Karl Marks)

Geçenlerde ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) mRNA aşılarıyla ilgili olarak bazı kararları onayladı. Bu kararlara göre Moderna ve Biontek aşılarının ikinci anımsatma dozları İle ilgili olarak yapılan tartışmalara bir derece son verdi gibi. Ülkemizde Biontek diye bildiğimiz Comirnaty aşısı (halkımızın deyimi ile  Alman aşısı),başta sağlıkçılar olmak üzere birçok insanımıza üçüncü doz şeklinde, yani bilimsel anlamda birinci anımsatma   dozu olarak yapılmıştır.

*

️Yeni doz aşı yaptıracak mıyız?

️Yaptıracaksak ne zaman yaptıracağız? diye sorular İle devamlı karşılaşmaktayız.

FDA yukarıda da belirttiğimiz üzere bu konulara açıklık getirmiştir.

*

▪️Yaşlı ve bağışıklık sistemi çeşitli nedenlerle baskılanmış kişilere Moderna ve Biontek gibi mRNA AŞILARI ikinci anımsatma dozunu (4.aşı) son aşıdan en az dört ay sonra yapılmasını uygun görmüştür.

▪️Acil kullanım onayı olarak 12,18 ve 50 yaş üzeri bağışıklığı baskılanmışlara aynı aşıların yapılması İle hastalanma, hastanelere yatma ve ölüm oranlarının düştüğü belirtilmiştir.

*

Her zaman belirttiğim gibi İnaktif Korona AŞILARI, salgın başlangıcında ve henüz varyantlar meydana çıkmadan önce uygulanmaları son derece anlamlı idi. Bu aşamalardan sonra etkinlikleri nispeten az olup, daha aktif aşıların(mRNA AŞILARI gibi) uygulanmaları aksi ispat edilene kadar daha akıllı ve bilimsel bir çözüm olmuştur.

*

Bilim; Dünyayı ve evreni bilme, tanıma eylemlerinin disipline edilmiş şekli, yaşamda en gerçek yol gösterici ise bundan asla vazgeçmeyelim. Pandemi bize bu gerçeği acı bir şekilde göstermiştir. Bu böyle biline!

*

“Elden Ayaktan Düşmeden” haydi hep beraber ayağa kalkıp, ülkemizi çağdaş, emekten, bilimden yana, eşitlikçi bir demokrasiye kazandıralım. Ne dersiniz?

️AŞILAR KİMSENİN MALI DEĞİLDİR. EVRENSELDİR.

️SAĞLIK VE EĞİTİM DOĞUŞTAN KAZANILMIŞ İNSAN HAKKIDIR.ALINIP SATILAMAZ.

️PANDEMİ HENÜZ BİTMEMİŞTİR.VİRÜSÜN İLERİDE KENDİNİ SINIRLANDIRIP ,SINIRLANDIRMAYACAĞI HENÜZ BİLİNMEMEKTEDİR.KİŞİSEL ÖNLEMLERE DEVAM.

Sözlerimizi Kul Ahmet’ten alınma Arif Sağ ustamızın derlediği güzelim Kahramanmaraş türküsü  İle bitirelim.

Seher Yeli Nazlı Yare

Bildir Beni Bildir Beni

Düşmüşüm Elden Ayaktan

Kaldır Beni Kaldır Beni

Sevgilerimle…