Ordu İl Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, proje kapsamında Altınordu’da bir vatandaşa ait fındık bahçesine ziyarette bulundu. Üreticilere örnek olması amacıyla şu ana kadar 250 dekar alanda yenileme çalışmaları gerçekleştirildiğini belirten Yılmaz, “Yenileme çalışmaları kapsamında gerçekleştirdiğimiz bu alanlar belirli periyotlarda fındık uzmanlarımız tarafından takip ediliyor. Yeni tesis edilen bahçelerin şekil budamaları arkadaşlarımız tarafından yapılıyor.  Aynı zamanda gübreleme programı oluşturmak suretiyle de gübreleme çalışmaları tekniğine uygun bir şekilde gerçekleştiriliyor. Bugün de proje kapsamında tesis ettiğimiz Altınordu İlçemiz Akçatepe Mahallesi’nde Selim Sırrı Carlak' a ait bahçeyi ziyaret ederek incelemelerde bulunduk. Bu bahçede şuan arkadaşlarımız tarafından şekil budaması gerçekleştiriliyor" ifadelerini kullandı.

Fındık Bahçesi 2Yılmaz sözlerine, “İlimiz tarım alanlarının yüzde 87'sinde fındık tarımı yapılmaktadır. Fındık ilimiz ekonomisi için oldukça önemli bir üründür. Tabii böylesine önemli bir üründe verim ve kaliteyi artırmaya yönelik İl Müdürlüğü olarak çalışmalar yürütüyoruz. Bir yandan mevcut fındık bahçelerinde gübreleme budama ve diğer bakım işlemlerini tekniğine uygun bir şekilde gerçekleştirmek suretiyle verimini artırmaya çalışırken, diğer taraftan da yaşlanmış verimden düşmüş bahçelerde yenileme çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Yaşlanmış, verimden düşmüş ve özellikle eğimli arazilerde fındık bahçesini sökmek suretiyle öncelikle teraslar oluşturuyoruz. Daha sonra da bu alanlara modern dikim sistemleri kullanılarak yine modern yeni bahçeler tesis ediyoruz." diyerek devam etti.

Çalışmalar Aralıksız Devam Edecek

2024 yılı içerisinde de 100 dekar alanda yenileme çalışması gerçekleştireceğini belirten Kemal Yılmaz, “2024 yılında da uygulamaya devam edeceğimiz projemiz için İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerimiz üzerinden ilana çıkacağız. Yaptığımız ilandan sonra projeden faydalanmak isteyen üreticilerimizden başvurularını alacağız. Başvuruları aldıktan sonra uzman arkadaşlarımız tarafından müracaat eden üreticilerimizin bahçeleri kontrol edilecek, teraslamaya uygun alanlarda teraslamayla birlikte modern dikim sistemleri kullanarak yenileme çalışmaları gerçekleştirilecek.” dedi.

Fındık Bahçesi 3

Yılmaz sözlerini, “Üreticilerimiz bizlere müracaat ediyor, bahçesinde yenileme yapmak istiyor. Uzmanlarımız o araziye gittiğinde bahçede yenilemeye gerek olmadığını, bahçede yapılacak bakım, budama ve diğer işlemlerin tekniğine uygun yapılması durumunda bahçenin veriminin artırılabileceğini öngörüyorlar. O bahçelerde de ekiplerimiz tarafından bakım, besleme ve diğer işlemler tekniğine uygun şekilde yapılarak bu bahçeler verimli hale getiriliyor. Ancak yaşlanmış tamamen verimden düşmüş olan bahçelerde ise uzmanlarımız tarafından karar verilmesi durumunda yenileme çalışmaları gerçekleştiriliyor. İlimizin ana ürünü olan fındıkta verim ve kaliteyi artırmak amacıyla çalışmalarımız bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da aralıksız devam edecektir" diyerek tamamladı.

Haber merkezi

Fındık Üreticisi Zirai Dondan Korkuyor Fındık Üreticisi Zirai Dondan Korkuyor