15 Ocak 1912'de doğan Nazım Hikmet'in bu yıl 120.doğum yıldönümü idi.Şiirlerini her okuduğumda kendimi daha aydınlanmış,kuvvetli,umutlu ve cesur hissederim.İyiki doğmuşsun,iyiki bizim şairimiz olmuşsun derim.Bir hekim olarak ne zaman yazmaya başlasam aklıma Nazım Hikmet,Ahmet Arif,Cemal Süreya,Yaşar Kemal ile sayısız yazar ve şair aklıma gelir.Pandemi nedeniyle yaşamlarını kaybeden,hastanelerde yatıp sıkıntı çeken insanları düşünürüm.Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun Bursa Cezaevinde açlık grevi yapan  Nazım Hikmet için yazdığı YİĞİDİM ASLANIM BURDA YATIYOR şiiri aklıma gelir. Bunu unutmak mümkün mü?Anadolumuz güzelim insanlar yurdu olmuştur.Ama maalesef bilinen nedenlerle bu değerlerimiz unutturulmaya çalışılmış,yaşarken çok acı çekmişlerdir.Bunu bizler böyle belledik.Gelelim konumuza!..

*

Ülkemizde antidemokratik iklimden dolayı pandemi bilgileri saydam bir şekilde  paylaşılmadığından, OMİKRON VE DİĞER VARYANTLARIN ORANINI VE SAYISINI MAALESEF ŞİMDİYE KADAR NET OLARAK BİLEMEDİK.Bakanlığın elinde çok değerli pandemi bilgileri var olmasına rağmen,bu bilgiler halkımızdan ve hekimlerden saklanıyor.Halbuki bilgiler paylaşılsa inanın pandemi bu kadar sıkıntı oluşturmazdı.Bu yazıyı yazarken Polonya'da "Pandemi Bilim Kurulundan13 üye,bilim dışı uygulamalardan ve kendilerinin dinlenilmediğinden dolayı istifa etmişler."Bizde bunun gibi bir istifa şu ortamda olabilir mi? Çok zor.Umarım yanılırız.

*

Hocalarımızın bizlere öğrettiği bilgilere göre; Virüsün S(Spike=Çıkıntı)

E(Envelope=Zarf) ve N(Nükleokapsid=Çekirdek protein kılıfı) noktaları olduğunu anımsatmakta yarar var.Covid-19-PCR testlerinde bu noktalar önemli.Eğer S negatif,N pozitif ise OMİKRONDAN şüphelenmek ve genom analizi için örneği viroloji laboratuvarına göndermek gerekir.Bu ülkemizde titizlikle  yapılıyor mu? Sanmıyorum.

*

OMIKRON'un en tehlikeli yönü tekrarlayan enfeksiyon (reenfeksiyon) olasılığının yüksek olması,Yan hastalığı olanlarda sanılanın aksine ölüm oranın düşük olmaması.

*

Maalesef PANDEMİ MARATONUNDA diğer alanlarda olduğu gibi bu yönetici(ler)sınıfta kalmıştır.Ama olan güzelim ülkemize ve yurdum insanına olmuş ve olmaya devam etmektedir.

El altından aşı reddi içinde olanlar desteklenmiş,hatta fırsat olunca bu grup şiddet uygulamaya başlamış, maalesef görmezlikten gelinmiştir.

Bakanlığın elinde Covid-19 enfeksiyonu ile ilgili çok değerli bilgiler olmasına rağmen,bu bilgiler kamuoyu,bilim insanları ve hekimlerden saklanarak,tüm alanlarda olduğu gibi saydam olunamamıştır.Biz hekimler halkımıza doğruları ancak dış yayınlardan ve deneyimlerimiz rehberliğinde anlatmaya çalışıyoruz.

Omikron Varyant'ı bilinçli olarak küçümsenip,yine bilinçli olarak "Saldım Çayıra Mevlam Kayıra" politikası izlenerek, Covid-19-PCR testleri ekonomik nedenler ile fiilen kaldırılmıştır.

BUNA RAĞMEN KONUYLA İLGİLİ UZMANLARIN İSTEĞİ OLAN "HIZLI ANTIJEN TESTLERİ" NE HIKMET iSE DEVREYE SOKUL(A)MAMISTIR.BUNUN İÇİN YETERLİ ÖDENEK ACABA YOK MU?BİLEMİYORUZ.

Olamayacağı belirtilse de Toplumsal Bağışıklık (Herd IMMUNİTY) yalanı öne sürülerek, varolan aşılama çalışmaları bilerek bilinçli olarak sekteye uğratılmış,adeta "Aşı Reddi ve Aşı tereddütü içinde olanlara" göz kırpılmıştır. Böylece Dışa bağımlı burjuvalarımızın mutlu olmaları sağlanmıştır.Yazık ki ne yazık!

HALKIMIZDAN KENDi SORUNUNU BİZZAT KENDiSiNiN  ÇÖZMESi iSTENMiŞTiR.

 BÜTÜN BUNLARI GÖREREK, HIPOKRAT YEMİNİNE BAĞLI BiR HEKİM OLARAK AŞILANMAYI SONUNA KADAR SAVUNACAĞIZ.

NEDEN Mİ?

*İSTENMEYEN TABLOLARI ÖNLEMEK  İÇİN,

*BİLİMİ SAVUNMAK İÇİN,

*BÜTÜN BU AKIL DIŞI,BİLİM DIŞI UYGULAMALARI GÖZLEMEK VE TARİHE NOT DÜŞMEK İÇİN,

*YENİ VE SAĞLIKLI BİR YAŞAMIN OLABİLECEĞİNİ ANLATABİLMEK İÇİN,

EVRENSEL OLAN AŞILARI SONUNA KADAR SAVUNACAĞIZ.BU BÖYLE BİLİNE!.ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ!

*

GELELİM DİĞER SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINDA TANISAL MİKROBİYOLOJİK TESTLERE!

    

Özellikle pandemi sırasında en sık rastladığımız,en çok soru sorulan enfeksiyonlardan olan solunum yollarının yangısal hastalıklarında, mikrobiyolojik tanı son derece önemlidir.Bu grup hastalıklardan sırası ile sinüzit,nezle,grip,farenjit, tonsillit,larenjit,trakeit (nefes borusu yangısı),bronşit ve pnömoni (zatürree) bizleri yatağa düşüren, ciddi yan hastalıklara yol açan enfeksiyonlardır.Aynı zamanda maliyet açısından bakıldığında ciddi rakamlara yol açmaktadır.Bu grup hastalıklarda sağaltımdan (tedaviden) önce, mikrobiyolojik tanıya gitmek bizlere çok önemli mesafeler kazandıracaktır.Birçok sağlık merkezlerinde her gün yapılan bu işlemler hakkında sade vatandaş ve tıp mensuplarına farkındalık yaratmak amacımız olmalıdır.Bu nedenle ortalama okuyucu kitlesini düşünerek net ifadeler kullanacağım. Hoşgörüle!

Eksiklikler varsa tamamlanana!..

SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINDA EN ÇOK YAPILAN MİKROBİYOLOJİK TESTLER

Boğazdan yapılan yaymalar,, Covid-19-PCR testleri,HIZLI KORONA ANTIJEN TESTLERİ, Boğaz ve Balgam Kültürleri ile Balgam Yayması, Balgamda Tüberküloz Basili aranması, Balgamın Tüberküloz Kültürüdür.

BOĞAZDAN YAYMA NASIL YAPILIR?

Ağız temizlendikten sonra kültür çubuğu tükürüğe değmeden tonsillere (bademciklere) ve boğaza sürülür. Sürüntü lam dediğimiz cam parçasına sürülerek kurutulur. Kuruyan örnek boyanır. Mikroskopta iltihap hücreleri aranıp (parçalı çekirdekli hücreler), sonuç kaydedilir. İltihap hücreleri varsa boğaz kültürü yapıldıktan sonra kültür sonucu çıkana kadar bakteriyel iltihap gibi değerlendirilip, tedavi planlanır.

BOĞAZ KÜLTÜRÜ VE YORUMLANMASINI NASIL YAPALIM?

Ağız temizlenir. Kültür çubuğu tükürüğe değmeden bademciklere ve boğaza sürülür. Kanlı besi yerine usulüne uygun ekim yapılır. 24 saat sonra kültür değerlendirilir. Burada önemli olan nokta boğaz kültüründen özel bir amacımız yok ise, sadece “A Grubu Beta Hemolitik Streptokok” araştırılması yeterlidir.

BALGAM YAYMASI VE KÜLTÜRÜ NASIL YAPILMALIDIR?

Ağız temizlenir (fırçalanırsa iyi olur), hasta derin öksürtülür (tek seferde alınması daha uygundur), çıkan balgam örneğinden yayma, tüberküloz basili aranması, kültür (gerekirse tüberküloz kültürü) yapılır. Burada vurgulanması gereken en önemli nokta; tekrarlanan öksürüklerden sonra alınan balgam örneğinden sonuca gitmemizin zorlaşmasıdır. Bakılan balgam yaymasında her mikroskobik alanda 25’in üzerinde iltihap hücresi (beyaz küre) ve 10’dan daha az epitel hücresi gözlenmesi alınan balgamdan bakteriyel kültür yapılabileceğini göstermesi yönünden önemlidir.

YORUM VE ÖNERİLERİLERİM

Bugünkü siyasi kargaşada ve ülkemizin düştüğü bu durumda politik konuları yazmak daha cazip ve popüler olsa da, biz bu yol yerine yine siyasetten soyutlanma yapmadan tekrar tekrar sağlığın en can alıcı sorunlarını dilimizin döndüğü ölçüde yazıp anlatmaya çalışırsak daha iyi ettiğimizi ve edeceğimizi düşünüyorum.İşimizi yapmaya devam edelim ve üretelim derim.Solunum yollarının enfeksiyon hastalıkları toplumda en çok görülen, en çok iş ve güç yitimi ile ekonomik kayıplara yol açan hastalıklardır. Burada izlenmesi gereken yol;önce bu hastalıklardan nasıl korunması gerektiğini topluma anlatarak, aşılama işini disipline etmektir. Tedaviden önce yukarıda belirttiğim gibi bu teknik konulardan halk anlamaz mantığını bırakıp, yalın bir dille bu konuları da aktarıp, farkındalık yaratmak işin püf noktasıdır. İyi bir tetkikin (özellikle mikrobiyolojik) hastalığın sağaltım(tedavisi) gibi önemli olduğunu görmek gerekir.Bunu da özellikle vurgulayalım.

USULÜNE UYGUN EL YIKAMA VE TEDAVİYE GEÇMEDEN YAPILABİLECEK MİKROBİYOLOJİK TESTLER, SAMİMİ OLARAK SÖYLÜYORUM SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINDA VE TOPLUMA FARKINDALIK OLUŞTURMADA ÖZELLİKLE BU PANDEMİ DÖNEMİNDE VURGULANMASI VE ÖĞRETİLMESİ GEREKEN EN ÖNEMLİ NOKTALARDIR.KORUNMA TEDAVİDEN HER ZAMAN VE HER KOŞULDA ÖNCELİKLİ VE EKONOMİKTİR.

*

Sözümüzü Nazım Ustamız ile bitirelim.

UMUDA BİR KURŞUN SIKSA DA ÖLÜM,

UNUTMA! UMUDA KURŞUN İŞLEMEZ GÜLÜM.

Sevgilerimle...