Şeytan icadı,
Arpa,
Yaşamanın kanunu,
değiştiren,
her kapıyı açan bir maymuncuk,
değişim aracı,
takasın geliştirilmiş şekli,
inanılan değer birimi,
en etkin güven aracı
Napolyon:para...para..para...
Sen neymissin be abi..!
Okul sıralarında öğrendiğimiz bilgiyle de; İlk kez Sümerler tarafından icat edilen bir değer ölçüsüdür.Sümerler bu icadın adını;Arpa olarak koyduklarını biliyormuyuz,arpa değişimde,takasta kullanılan bir araç ama bu ölçüde en yaygın kullanılan ise bir litreye denk düşebilen Sıla'ydı.Farklı ölçüler içerisinde Sıla,Kile,Okka,kantar vb..tartı birimlerini yaşayan birisiyim. Yöremiz kırsal denilen ve kendi kanununu koyduğu gibi yaşamasını da bilen Anadolu yörelerinden birisiydi,Mısır,arpa,buğday gibi ürünler ve bu değirmen işleminden geçen işlenmiş adına da "un" denilen pazar değeri,yaşamanın ,besin almanın gıdası haline getirilen ve geçerliliği halen süren hububatın pazardaki ölçüsü,ağırlığı böyleydi.
Para denilen bir değişim ,değer birimi hayatıma girdiğinden sonra başkalaşmaya ,değişmeye,öğrenmeye,kavgaya,değiştirmeye ,dokunmaya,kin duymaya ve de bu kavgamın adını siyaset ,ekonomi,toplum gibi boyumu aşan bilgiler ile yoğurmaya başladığımda ötekileştirildim,yok edilmeye çalışıldım,işkence gördüm,hayatım değişti ve hapishaneler meskenim oldu.Annem parayı bildiği gibi değerini de bilseydi ,Babam bana verdiği ,kendi yaşadığı değerleri aşarak bu icadı sevmeyi,tapınmayı öğretebilseydi,kendi işini bil gerisi teferruat öğüdünü verebilseydi başıma bu kadar acı gelmeyebilirdi.Annem şuçlu,Babam da suçlu ;Her ikisi de ;İnsan olmak ,ahlaklı olmak,diğerlerine yararlı olmak,düşünmenin yardımcı olacağını vermeslerdi,İcatların babasının para olduğunu öğretseler,şu an gereksinim duyduğum bir çok şeyin ele geçirilmesine neden olacak olan o metal,kağıt renkli boyalı,resimli,değer ifade eden rakamların çokluğundan bahsederek yetiştirselerdi ben de başkalaşabilirdim.
Öğretselerdi:Para yaratılmış en evrensel,güçlü silah olduğunu ve bu silahın bir yanında saygı duyulması gereken Vatanın en üst makamında bulunmuş olanların fotoğraf,resimlerinin olduğu gibi "Tanrı'ya inanıyoruz" sloganını da gösterselerdi değişirdim.
Çıktığı yer Mezopotomya etki alanı tüm evren hatta ki öbür evren denilen ve gidenlerin gelmediği uzak bir yerleşke mi,yoksa yerleşkecilik hayali mi..? İnce,işlenilebilen,yumuşak ve kendi değerine değer katan ölçüsüyle yaşamı yok eden bir değerler,ederler bütünü ,sana ne demeli...Lidya kralı ve tarihteki metal yapılanmasıyla yaşamı alt üst eden o icat ,Ulan Lidya kralı seni doğuran kadar kazanana ne demeli..?
O günden bu güne ne kadar küfür edildiğini kim sayabilir,yazabilir ,cetresini tutabilir.Papazı,siyasetcisi,Dindarı,dinsizi,fakiri zengini,Çocuk yada büyümüş olanın,erkeği dişisiyle senin köle oldu ey Para..!
Herkes yeteneğine göre çalışacak ve ihtiyacına göre alacak fikrine beni çeken ama pratiğimi değiştirmeye çalışan,daha az çalış ve daha çok kazana dönüştüren icat ;Canın cehenneme..!
Ben yine yaşayacağım ama senin değerini korunması için de özelden yasalar ,kavgalar,çeteler,mapushaneler,ahlak ve neler neler çıkartacaklar...
Sevgiyle kalın ama parasız da yaşayın...