“İnsanlık tarihi, şimdiye kadar hep bir şeylere mahkûm insanların tarihiydi”

Erich Fromm

*Yine’mi pandemi?

*Yeni bir varyant mı var?Yoksa melez mi?Çok mu bulaşıcı?

*COVİD-19 geçirenler  ölümcül kan pıhtısı oluşturuyor mu?

*Aşılar ile ilgili pıhtı haberleri hakkında ne düşünüyorsunuz?

*Melez varyant nedir?Tehlikeli mi?

*Pandemi ne zaman bitecek?

*mRNA aşılarının ikinci anımsatma dozunu yaptıracakmıyız?

Bu sorularla  her gün  karşılaştığım için, sizlere topluca yanıt vermek daha anlamlı olduğunu düşündüm.Gelin sırasıyla bu sorulara birlikte düşünerek yanıtlamaya çalışalım. Bunu yaparken ortalama okur düzeyini düşünerek, net ifadeler kullanacağımdan, hoşgörüle!..

▪️Evet yine pandemi diyoruz. Maalesef her zaman söylediğim gibi, şu an tüm dünyada Küresel Sermaye kriz dönemini yaşadığını sözlerimizin başında belirtelim.Bu krizden çıkmak için onlara göre en doğrusu;savaş iklimi oluşturup,vekalet  savaşlarıyla sömürülerini sıcak bir şekilde devam ettirmektir.Maalesef Rusya-Ukrayna savaşında bunu görüyoruz.Bu savaştan en zararlı Ukrayna,Rusya ve Türkiye halkı çıkacak gibi görünüyor.Bu böyle biline! Pandemi maalesef bu efendilerin (Japonya’nın insafa gelip yardım etmesine rağmen)Covax aşı örgütünü bilinçli bir şekilde çalıştırmamaları ve virüsün giderek tüm yoksul ülkelere yayılmasıyla devam etmektedir. Virüs öldürmeye,hasta etmeye,sakat bırakmaya ,gelişmemiş ülkelerin ekonomisini batırmaya koşmaktadır.Pandeminin devam etmesi sanki para babalarının işine gelmiştir.Devreye yine ikinci kâr alanları olan İlaç endüstrisi girerek, koruyucu hekimlik yerine tedavi hekimliğini öne almışdır. Ezilen fakir insanlarının daha da yoksulluğu artıp,varsılların zenginliği kat kat artmıştır.

▪️Şu an SARS-CoV-2  virüsünün,Omikron Varyantının iki alt tipi olan BA.1 ve BA.2’nin genetik birleşmesiyle oluşan ~XE ~virüsü;DSÖ’ce tamamen “MUTANT” melez bir  tür olarak değerlendirilmiştir.Bulaşıcılığı son derece baskın olan BA.2’ye göre yüzde on daha fazladır. BA.2  tüm Omikron olgularının yüzde 86 ‘nı kapsamaktadır.XE şimdiye kadar 600’den fazla olguda saptanmış olup,İngiltere’de saptanmıştır.

▪️COVİD-19 geçirenler maalesef ölüme kadar götüren emboli(pıhtı) olasılığı İle karşı karşıya kalabiliyorlar.Hastalığı geçirdikten bir ay içinde normale göre akciğer embolisi geçirme olasılığı 33 kat artmaktadır.Derin Ven Trombüsünde (DVT) yani toplar damarın derin pıhtı kitlesinde, bu oran 5 kat artmış olarak saptanmıştır.Şiddetli olgularda oran artmakta,ayaktan veya hafif geçirilen Covid-19 olgularında oran nispeten az olsa da,normale göre daha sık gözlenmektedir.Etkin aşılar İle bu oranların belirgin bir şekilde azaldığını, aşı reddi içinde olanlar kızsa da belirgin bir şekilde görmekteyiz.

▪️Aşılar ile ilgili pıhtı haberlerini duymakla birlikte,yukarıda da belirttiğim gibi hastalık geçirmek kat kat daha risklidir.Aşı koruyucudur.

▪️Melez veya Hibrit Varyant iki varyant’ın birleşmesiyle olan varyanttır.Örneğin;Delta ile Omikron varyantının birleşmesiyle (rekombinasyonu) DELTAMİKRON varyantının oluşmasıdır.Tehlikeli olma olasılığı diğer varyantlara göre yüksektir.

▪️Pandeminin bitimi  ancak virüsün kendini sınırlandırmasıyla olabilir.Bunu şimdiden öngörmek çok zordur.Sadece tahminen söylersek, pandemi bu sene devam edecek gibi durmaktadır.Olgu sayıları nispeten azalabilir.Umarız tehlikeli Melez varyantlar olmaz.

▪️Daha önceki yazımda da belirttiğim gibi riskli ve yaşlı grup İle bağışıklık sistemi çeşitli nedenlerle baskılanmışlarda, birinci anımsatma dozundan sonra en az 4-5 ay sonra Moderna veya Biontech aşılarının yapılmasını,ABD Gıda ve İlaç Dairesi FDA onaylamıştır.İlgili uzmanlık Derneklerinin görüşleri alınarak mRNA aşıları yapılabilir.

Umarım fazla ayrıntıya girmeden konuyu toparlayabildim. Şunu söylemeden geçemeyeceğim. Bizim gibi bilimsel ve siyasi düşüncenin yetersiz olduğu sistemlerde, tüm bilgiler gibi bilimsel ve pandemi verileri de bilim insanlarından ve hekimlerden saklandığı, şeffaf biçimde paylaşılmadığı için, sizlere dilimizin döndüğü kadar birşeyler aktarabiliyorsak ne mutlu bize. Bunu da Hipokrat yeminimiz gereğince devamlı yapmaya çalışağız bu böyle bellene!

Bakanlığın Elinde çok kıymetli bilgiler olduğunu sağır sultan bile duydu. Bilgiler saydam bir şekilde paylaşılsa çok mesafe alacağımız kesin.

Sözlerimizi yine güzel bir türkümüz İle bitirelim. Bu türküyü Dursun Ali Akinet ustamızdan Mehmet Gümüş derlemiş. Sevcan Orhan kardeşimiz çok güzel yorumlamakta.

BU YIL BİZE GÜLMEK HARAM, BELKİ SENEYE DOSTLARIM!

Turnam Başım Darda Benim

Başım Öne Eğdirdiler

Yüzüm Yere Değdirdiler

Saçıma Kar Yağdırdılar

Yaz İle Baharda Benim

Çekerim Turnam Sineye Derdi Sineye

Bu Yıl Bize Gülmek Haram Belki Seneye

️AŞILAR EVRENSELDİR. KİMSENİN MALI OLMAYIP, SADECE DOĞADAKİ TÜM CANLILARINDIR.

️SAĞLIK VE EĞİTİM DOĞUŞTAN KAZANILMIŞ HAKLARDIR.

Sevgilerimle…