"2,5 yaşında, ala torbası başında, kuyruğu gücük,alnı sakar bir erkek dana kaybolmuştur, bulanlar, görenler olursa" diye başlayan bir anons duyulduğunda kulak verirdik. O yıllar Aybastı-Perşembe Yaylası'nda her perşembe günü benzer anons duymak olasıydı, değişen ne ola ki..!
Sığır denildiğinde; et, deri, geri, süt, bağırsak, tırnak ve bil cümle her ürününden fayda sağlanılan hayvan olarak bilinir ve seçilir.
Hayvan almak için hayvan pazarına gidildiğinde, sıra sıra bağlanmış, eller yular ve birer çubuk ile kendisine verilmiş, alıcı kimliklerin önce pazarı söyle bir gezindikleri, her sığır için özelden bakılarak göz gezdirildiği, satıcı kılıklı kişilerin içerisinden en aptal duruşu olan seçilir, sığır hayvanın etrafında bir kaç tur atılır, diğer alıcı ve satıcılar gözden geçirilir ve istenilen fiyat, kilo tahmin edilir ve pazarlık faslı için zaman kollanılır, alıcı olunan sığır için önce yavaştan el tutuşlar gerçekleşir. İste ve olmadı, çok istedin, çok az verdin sesleri bir birlerine karışır ve sıkı pazarlık denilen kısmıyla da bir miyancı denilen kişiler araya girer fiyat ve verilen arasında orta yol bulunmaya çalışılır ve yavaş eller hızlıca sallanır ve en sonunda orta yol ile alış-veriş tamamlanır. Sıkı bir pazarlık gerçekleşmiştir, alan ve satan arasında yer değişimi gerçekleşir, satın alınan sığır yerinden çözülür, yular alıcının eline geçer ve bir hay-huy ile sığır yeni sahibi-sahibesinin yanında nazlı gelin gibi yürür mü acaba..?
Son günler sığır alım ve satım alanı olarak kurulmuş olduğu gibi, sığır hayvanı ithaliyle başı çeken, Brezilya'dan, Arjantin'den, Kolombiya, Venezüella ve Avrupa; Alman-Hollanda, Belçika, Fransa denilerek her ülke için Hayvan, sığır ithalatına izin verilen, sığır geldiği gibi Asya pazarlarından saman-ot ithaline gidilen, buna rağmen ülkede sığır kıtlığı çekilen, Amerika Birleşik devletlerinde yılda kişi başına 120 kg et tüketilir, Fransa'da 80 kg. Almanya ve diğer Avrupa ülkeleri bu düzeyde olurken, sığır, saman-ot ithalcisi ülkede kişi başı tüketim halen 12 kg seviyesinde seyir olur.
Dünyanın çeşitli ülkelerinden alınan sığırlar memleketin hangi ahırında beslenir ve o sığırlar nerede, nasıl kullanılır anlamış değilim.
Yoksa sığır denilen başlar bir çok üründe olduğu gibi "naylon"dan mıdır..?
Naylon çorap giyemedim,
Öğretmene varamadım.
Abum abum kız abum...
Sebebim sensin abum...
Muradın olsun abum...
"Gününüz aydın, bahtınız açık, hayvanınız sığır olsun...
Gününüz aydın, bahtınız açık, Esen kalın...