“Çalışma, kapının eşiğini geçmemizi sağlar. Başarı ise gittiğimiz yolun sonunda bizi bekler ve çabalarımızı ödüllendirir.LOUİS PASTEUR”

Louis Pasteur’un dediği gibi kapının eşiğini geçmeye az kaldı. Bunun için çalışmaya ve Üretmeye devam diyoruz. Son günlerde artan üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları ile ilgili bana ve meslektaşlarıma yöneltilen soruları ve yanıtlarımı özetlemeye çalışacağım. Ortalama okuyucu düzeyini düşünerek kesin ve anlaşılır ifadeler kullanmışsam affola!

Geçenlerde sosyal medyada paylaştığımız tanınmış bir Hocamızın abisi nedeniyle uğradığı deontoloji ve etik dışı davranış elbette tüm sağduyulu hekim arkadaşlarımı çok üzdüğünü görüyorum. Sorun ülkemizdeki siyasi olarak bilinçli bir şekilde oluşturulan kirlenme sağlığı ve HEKİMLİK mesleğini de etkilemiştir. Çözümü kirlenmeye karşı örgütlü direnmektir. Gelelim konumuza. Bu arada notlarından yararlandığım H. Baskın hocama teşekkür ediyorum.

BU AYLARDA ÜST VE ALT SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINA NEDEN OLAN MİKROORGANİZMALAR NELERDİR?

Çoğunlukla virüsler etkendir. Dolayısı ile antibiyotik tedavisi gerekmez. Bunlar RSV virüsü dediğimiz solunum yollarını tutan Respiratuar Sinsityal Virüs, İnfluenza ve Parainfluenza dediğimiz Grip virüsleri, Adeno  virüsler, yine insan kökenli olanlardan Boca, Corona, Metapneumo virüsler ile Rhino virüslerlerdir.

NEDEN SONBAHAR VE KIŞ AYLARINDA ÜST VE ALT SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARI ARTAR?

Atmosfer ve buharlaşan su basıncı ile ısının, güneş ışınları ile ultraviyolenin azalması önemlidir. Hava kirliliği, kirli partikül oranında  ve toplu olarak birarada durma eğiliminde artma,solunumla ve sigara içmekle havaya verilen buharda çoğalma vurgulanması gereken noktalardır. Ayrıca ısının azalmasına bağlı üst solunum yollarındaki koruyucu salgıların azalması ve kuruması ile bağışıklık sistemimizdeki çeşitli nedenlere bağlı baskılanma üst ve alt solunum yolları enfeksiyonlarını arttırmaktadır.

ÜST VE ALT SOLUNUM YOLU ENFEKSİYONLARINDAN NASIL KORUNALIM?

 *Sigara sadece bu mevsim için  değil hiçbir zaman içmeyelim.

*Sağlıklı (Akdeniz tipi) beslenelim.

*Mümkünse maske-mesafe kuralına sadece Korona için değil, özellikle bu mevsimlerde daha çok dikkat edelim.

*Kapalı toplantı yerine olanak varsa ve sıcaklık uygunsa  açık hava toplantılarını tercih edelim. Kapalı ortamlarda toplanacaksak, sık sık havalandırma yapıp, maskelerimizi çıkarmayalım. Mümkünse ve zorunlu değilsek toplantıları en kısa zamanda bitirmeye çalışalım.

*Risk grubundaysak mutlaka mRNA tipi Corona, grip ve zatürre aşılarımızı yaptıralım.

*Bağışıklığı baskılanmış,  ve/veya kanser hastası iseniz mümkünse bulaşın çok olabileceği riskli ortamlara girmeyelim.

*Hastalanmış isek; mutlaka Corona, Grip ve gerekli diğer testler ile tedavi için zaman kaybetmeden ilgili Hekime başvuralım. Hemen antibiyotik almayalım!..

Sözümüzü meslektaşım, ustam Ceyhun Atuf Kansu’nın “Kızamuk Ağıdı” isimli şiirinden bir bölüm ile bitirelim. Ağabeyimiz Işıklar içinde uyusun.

Bir bir saydım, yirmi üç çocuk,

Ah, güllü Gülizar öldü,

Gördü kış güneşi, gamlı ve donuk,

Daldı oğlanlar, çiçekti kızlar, öldü.

Sevgilerimle..