İnsan yaşamını doğa var olduğu sürece devam ettirir.İnsan aklını kullanarak doğanın kendisine sunduğu nimetlerden faydalanır.Doğanın temel nimetleri Güneş,su,hava ve topraktır.Yediğimiz ,içtiğimiz,giydiğimiz ve kulandığımız tüm ihtiyaçlarımız (sanayi ve teknoloji)doğadan karşılanır.Toprak yaşamın parçasıdır.

            İnsanlar toprağın üstünden ve altından ihtiyaçlarını giderirler.Toprağın üstünde tarım ve hayvancılık yapılır.Tarıma ve hayvancılığa dayalı sanayi ve teknoloji üretimi yapılır.Toprağın altından madenler çıkarılır.Madenden sanayi ve teknoloji üretimi yapılır.Toprağı kullanmak insanın tercihine bağlıdır.Yaşadığı topraklar üzerinde oluşturduğu devlet eliyle tercihini kullanır.

             Devleti yöneten iktidarlar tercihlerini yaparken insan yaşamını temel alırlar.İnsan yaşamında yemek içmek ve giyinmek temel ihtiyaçtır.Diğer bütün ihtiyaçlar hayatı kolaylaştırmak içindir.Temel ihtiyaçlar toprağın üstünden elde edilir.Dolaysıyla toprağın üstünü tercih eden devlet insan odaklı kalkınmayı hedefler.Toprağın altından verimsiz alanları seçerek ihtiyaçlarını karşılar.İkinci tercihini toprağın altından yana kullanır.

              Devlet birinci tercihini toprağın altını kullanarak kalkınmayı hedefliyorsa insan odaklı kalkınmadan uzaklaşmış olur.İnsanın yaşamı zorlaşır .paylaşım adaleti bozulur. 

ahlak çöker.Doğayı tahrip eder.Doğanın dengesini bozar.İnsanın yaşam alanı daraldıkça hırçınlaşır,kavgaya yönelir.Savaşlar çıkar.

                İkidarlar devleti yönetirken tercihlerini kullanırlar.Halk seçimlerle tercihini kullanarak iktidarları belirler.Tercihini yapmış olur.