En küçük erkek evladın pozisyonu her zaman en rahat olan değildir. Bu nasıl bir aileden geldiklerine bağlıdır. Çoğu durumda, annelerinin isteklerinin taşıyıcısıdırlar.

En küçük erkek evlat olmakla ilgili bir dizi klişe var. Genellikle şımartılmış ve önce bir şey yapıp sonra düşünmeye eğilimli olarak görülürler. Onları farklı bir şekilde tasvir eden başka mitler ve efsaneler de vardır.

Ancak genelleme yapmamakta fayda var. Belirleyici faktör, içine doğdukları aile türüdür. Aile yapısı sevgi dolu ve sağlıklıysa, küçük olan çocuğa iyi bakılacak ve yapıcı bir çevrede yetiştirilmenin faydasını görecektir.

Öte yandan, işlevsiz bir aileden bahsediyorsak, en küçük oğul kendilerini çeşitli suistimal biçimlerine maruz kalan tarafta bulabilir. Kardeşlerinden daha savunmasızlar ve yetersiz yapılandırılmış bir çevrede büyüyorlar. Aslında, sadece nevrotik ebeveynler tarafından değil, aynı zamanda kafası karışık kardeşler tarafından da yüklenebilirler.

Küçük çocuklar daha hoşgörülü olma eğilimindedir.

Mitolojideki en küçük erkek evlat

En küçük erkek evlat, uzun zamandır farklı hikayelerde, mitlerde ve efsanelerde belirleyici bir yer işgal etti. Örneğin İncil’de tarihteki ilk kardeşler Kabil ve Habil’dir. En küçüğü Habil’di ve sonunda Tanrı’nın gözdesi olduğu için onu kıskanan kardeşinin kurbanı oldu.

Yakup’un en küçük oğlu (bir çömlek için ağabeyi Esav’dan doğum hakkını satın alan) Yusuf’tu. Kardeşleri tarafından bazı tüccarlara satıldı. Babalarının onu kendilerine tercih etmesinden rahatsız oldular.

Bu arada, Greko-Romen mitolojisinde Gaia, en küçük oğlu Satürn’ü babası Uranüs’ü hadım etmek gibi karmaşık bir görevle görevlendirdi. Bunu yaptı ve bununla birlikte babasını tahttan indirdi. Daha sonra, kendi çocuklarının da aynısını ona yapacaklarından korkarak, doğar doğmaz onları yemeye karar verdi.

Ancak yavrularının en küçüğü olan Jüpiter bu kaderden kurtulmuştur. Efsane bir kez daha tekrarlandı: Jüpiter ya da Yunan mitolojisindeki Zeus, kardeşlerini kurtardı ve babaları Satürn’e karşı savaş açtı. Sonunda onu yendi ve Olympus’un kralı oldu. Gördüğümüz gibi, mitolojide en genç kurban ve kurtarıcı ikili rolünü oynar.

Psikanalizdeki en küçük erkek evlat

Sigmund Freud, çocukların doğum sırasına büyük önem verdi. Karakter oluşumu, kimlik süreçleri ve nevrozların konfigürasyonu üzerinde büyük bir etkisi olduğunu düşündü. Aslında, genellikle en büyük erkek evladın önceki neslin geleneklerini korumaktan sorumlu olduğunu, en küçük oğlun ise yeni bölgeleri keşfeden kişi olduğunu gözlemledi.

Bu açıdan bakıldığında, en büyük oğul, babasıyla en güçlü şekilde özdeşleşmeye mahkumdur. Bu doğrudan bir tanımlamadır. Ebeveyn, bu çocuğun özellikle onların uzantısı olmasını bekler. Rolleri babalarının narsistik yaralarını yatıştırmaktır. Sıklıkla, bu onları kardeşleriyle karşı karşıya getirir. Bu hiyerarşik yapıda ‘benzersiz’ olmak istiyorlar.

Öte yandan, en küçük oğul daha karmaşık bir özdeşim süreci yaşar. Genellikle annelerinin narsist ideallerinin bir parçası olurlar. Başka bir deyişle, onun ‘ideal ürünü’ haline gelirler. Genellikle gelenekleri sorgularlar ve hiçbir şeyi korumak zorunda hissetmezler. Ayrıca, babalarının yerini alma fantezisi onların içine damgalanma eğilimindedir. Bu, Greko-Romen mitlerinde önerilenle aynı fikirdir.

En küçük erkek evlat, ebeveynlerinin aşırı koruması nedeniyle daha güvensiz olabilir.

Psikolojideki en küçük oğul

Psikolojide, birçok ailede gözlemlenen bir gerçeklik olarak ‘en küçük çocuk sendromu’ndan söz ediliyor bile. Anneler en küçüğüne karşı aşırı korumacı olma eğilimindedir. Bu onların daha bağımlı ve güvensiz olmalarına neden olabilir.

Ayrıca yetişkin yaşamlarında bile kırılgan bir çocuk gibi hissetmeye ve davranmaya devam etmeleri yaygındır. Aşırı korumacı annelik, yaşadıkları olumsuz durumlardan başkalarının sorumlu olduğunu düşünmelerine neden olur. Ayrıca, özerkliği çaresizlikten ayırt etmekte zorlanırlar.

Öte yandan, kardeşlerinden daha açık fikirli ve hoşgörülü olma eğilimindedirler. Kendilerini ifade etmekte zorlansalar da, farklılıkların üstesinden gelmek ve empatik olmak için daha fazla sosyal becerilere sahiptirler.

Kendi yargılarına daha fazla güvenirlerse ve destek eksikliğinden korkmayı bırakırlarsa, şüphesiz harika yetişkinler olacaklardır.