Afgan diye bir millet yoktur. Afganistanda, gelenek ve görenekleri farklı, dilleri farklı üç büyük halk yaşıyor. Peştunlar, Tacikler ve Türkler. Üç milletin tek bir devlette yaşaması mümkün değil.

Amerika, 2001 yılından beri Afganistanı işgal ediyor. Çok büyük asker kaybı verdi. Amerikan halkını ikna edemiyor. Çekiliyor. Geride kaos bıraktı. Zira, Taliban denilen yapılanma, ortak düşman Amerikaya karşı idi. İçlerinde Peştunlar, Özbekler, Tacikler ve Türkmenler vardı. Türk kökenli Hazaralar, Talibana katılmadılar.

Peştunlar en çok Pakistanda yaşıyor. Afganistanın güneyi ve Pakistan sınırı boyunca Peştunlar yerleşik. Tacikler, Tacikistan sınırında yaşıyor. Türkler, Türkistan sınırına yakın yaşıyor.

Peştunların niyeti, Afganistanın tamamına egemen olmak. Bu egemenliği, Pakistan destekliyor. Zira, nüfus itibariyle Pakistanda, Afganistandan daha çok Peştun yaşıyor.

Afganistandaki Peştunlar, Afganistan bizim diyorlar. Saklamıyorlar. Güç kullanacaklarını ifade ediyorlar. Bu nedenle, Taliban içerisinde bulunan Türk ve Tacik kökenliler ayrılmaya başlamış. Hazaralara karşı, Rus işgalinden sonra yapılan katliam tazeliğini koruyor. Hazara Alevileri silahlanmış, Talibanı bekliyor.

Uluslararası toplum soruna nasıl çözüm bulacak?

1972 de Birleşmiş Milletlerde alınan ve oy birliği ile kabul edilen ''Mevcut Hudutların Değiştirlemeyeceğine'' dair karar, Afganistanın bölünmesini engelliyor. Ancak, üç milletin bir arada yaşaması da mümkün görünmüyor.

Bölünmeden en çok, City of London bankerleri taraf. Zira, dünya ne kadar çok küçük devletlere bölünür ise para ile onları kontrolde tutmak kolaylaşıyor. Amerika, Afganistan bölünsün istiyor. Afganistanı bir arada tutacak ortak akıl yok. Uluslararası toplum şaşkın. Ne yapılacak belli değil.

''Her milletin kendi kaderini kendisinin tayin edeceğine'' dair kural Afganistan için işlemiyor. Zira, Afgan diye bir millet yok. Eğer, Afganistanı oluşturan Peştunlar, Tacikler ve Türkler ''Kendi kaderini kendileri tayin edecekse'', Afganistanın, ırklara göre federatif, siyasi yapılanmaya geçmesi gerekiyor.

Aksi taktirde, Peştun hegemonyasına karşı, Türkler ve Tacikler elde silah hazır bekliyor.