Enflasyon yüzünden, tasarruf sahipleri ne yapacağını bilemiyor. ABD'de dolara göre, yıllık enflasyon yüzde 8 leri geçti. Dolar her geçen gün, fiyatlar karşısında eriyor.

Ülkemizde enflasyonun yüzde 100 leri aşmış olması yüzünden, vatandaş parasını dolar olarak tutuyor. Yüksek enflasyon, doların değer kaybını örtüyor. Halbuki, dolar enflasyondan kendini kurtaramıyor.

1972 yılından itibaren, dolar altına göre sürekli değer kaybetti. İki nedeni var. Birincisi, doların altın karşılığının kaldırılmasıdır. İkincisi, FED'in sürekli piyasaya dolar basarak para sürmesidir.

1944 yılında, Bretton Woods para sistemi ile BİR DOLAR= 0,888 Gr. ALTIN olarak kabul edilmişti. Altın piyasasında işlemler ONS üzerinden yapılır. Ons açsından değeri 35 dolar idi. Yani BİR ONS ALTIN=35 dolar sayılıyordu. Bu eşitlik 1972 yılına kadar devam etti.

FED elindeki altından daha çok dolar bastığı anlaşılınca işler karıştı. İlk itiraz eden Fransa oldu. Başkan Nixon Mayıs 1971 ayında, doların altın karşılığı kaldırdı. . Dolar KARŞILIKSIZ KAĞIT PARAYA dönüştü. 1972 yılından beri FED, dolar karşılığında altın vermiyor.

Karşılığında altın olmadığı halde, dolar, uluslararası geçerli para olarak işlevini sürdürüyor. Uluslararası geçerli para olmasının arkasında, Amerikan ekonomik ve askeri gücü var. FED, siyaset yanında, faiz yoluyla doları ayakta tutuyor. Ancak, dolar basmaya devam ediyor.

Dolar en çok değerini, altın karşısında kaybetti. 1972 yılında onsu 35 dolar olan altın, bu gün onsu 1779 dolardan alıcı buluyor. 1972 den beri dolar, altın karşısında 51 mislinden fazla değer kaybetti. Parasını altın olarak tutanlar, kazanıyor.