İstanbul Menkul Kıymetler Borsası, geçen yılın ortasından beri düşük seyrediyor. Nedeni, yabancıların borsadan çıkmasından kaynaklanıyor. Halbuki, dolar bazında Borsa İstanbul, çok düşük. Uluslararası sermaye piyasaları birbirlerine entegre olmasına rağmen, düşük kalan Borsa İstanbula sermaye gelmiyor. İlave sermaye girişi olmayınca, borsa yükselemiyor.

Bu yıl Türk ekonomisi yüzde 7 den daha yüksek büyüme hızı yakalayacak. Ekonomi büyüyor. Büyüyen ekonominin sermaye talebi var. Buna rağmen Borsaya ilave sermaye girişi sınırlı kaldı. İçerideki sınırlı sermaye ile patinaj yapıp duruyor.

Neden?

İki önemli neden var.

Birincisi, Feto adlı örgütün, yurt dışından ülke ekonomisi hakkındaki karalamaları dur durak bilmiyor. Öyle kötülemeler var ki insanın havsalası almıyor. Bu gibi yalan ve yanlış karalamaları duyan yabancı tereddüt ediyor.

İkincisi ülkedeki muhalefetten kaynaklanıyor. Muhalefet, ekonominin kötü olduğunu dilinden düşürmüyor. Ekonomik büyümeye rağmen, ekonomide gelişme olmadığını iddia ediyor. İstatistiki rakamlara güven kaybı yaratmak için elinden geleni yapıyor. Güven kaybı karşısında, yabancı ''dur bakalım, önümüzü görelim'' diyor.

Muhalefetin Merkez Banaksının 128 milyar lirası kayboldu propagandası, yurt dışında da tuttu. Halbuki, Merkez Bankasında kuruş kaybolmaz. Hükümet, SWAP İŞLEMİNİN ülkede yerleşik bankalar ile yapıldığı zaman, ortaya çıkan rakamın KAYDEN yaratılmış olduğunu açıklayamadı. Açıklayacak elemanı yok. İktidar da şaşkın. Bu şaşkınlığı muhalefet kötüye kullanıyor. Nitekim dün Cumhurbaşkanı ''Merkez bankasında109 milyar dolar rezerv var'' diye beyanatta bulundu. Ana muhalefet lideri ise ''Hayır, 58 milyar dolar eksi rezerv var'' diyor.

Halbuki Cumhurbaşkanı doğru söylüyor. Birileri muhalafete SWAP nedir anlatması lazım.

Swap, TL verip karşılığında dolar borçlanma işlemidir. Yani, Merkez bankasındaki negatif görünen 58 milyar doların karşılığında TL verilmiş, bankanın TL alacağı vardır. İç piyasadaki banklar ile yapılan swaplar, mahsup edildiği zaman negatif değer ortadan kalkar.

Merkez bankası rezervleri, altın, SDR (özel çekme hakları) döviz mevduatı karşılıkları ve uluslararası geçerli likit varlıklardan oluşuyor. Bunlar, Merkez Bankasında 109 milyar dolar olarak hazır duruyor.

Siyasetin kötü propagandası nedeniyle, güven sorunu yaratılıyor. Dolar bazında çok düşük olmasına rağmen, ülkeye sermaye giriş yapmıyor. Borsa güdük kalıyor.